Poradna: Můžou mi strhávat exekuce z rodičovského příspěvku?

<span>Exekuce je možná i na rodičovský příspěvek. Postup srážek z rodičovské je stejný, jako u exekuce na plat. Vzhledem k obvyklé výši rodičovské, ale často nemůže exekutor nic zabavit. Nezabavitelné minimum pro matku a dítě je 10 362 Kč (při více dětech, nebo pokud máte manžela je to i více).</span> Exekuce je možná i na rodičovský příspěvek. Postup srážek z rodičovské je stejný, jako u exekuce na plat. Vzhledem k obvyklé výši rodičovské, ale často nemůže exekutor nic zabavit. Nezabavitelné minimum pro matku a dítě je 10 362 Kč (při více dětech, nebo pokud máte manžela je to i více).

Dobrý den, ráda bych se zeptala na jednu pro mě důležitou otázku.

Je mi to blbé, ale bohužel jsem se dostala do exekuce. Kvůli vlastní blbosti. Jsem teď na mateřské a beru rodičovskou. Každý měsíc mi chodí rodičovský příspěvek 8 600 Kč.

Kromě toho ještě beru přídavky na dítě a na bydlení. Dohromady je to necelých 14 tisíc korun. Z toho tak akorát zaplatím nájem a jídlo pro mě a malou. Měla bych mít i alimenty, ale znáte to. Dostanu jen sem tam občas něco.

Zajímalo by mě, co mi reálně hrozí? Ozval se mi exekutor, že mu dlužím 20 tisíc korun a prý ať to okamžitě zaplatím, jinak mi sebere rodičák. Je to možné?

Děkuji Darina


Odpověď: Můžou strhávat exekuce z rodičovského příspěvku?

Exekuční srážky mohou postihovat různé typy příjmu. Není to tedy jenom klasická exekuce na mzdu (plat), o které se v souvislosti s exekucí mluví asi nejčastěji.

Exekuce může být i na podporu v nezaměstnanosti, nemocenské dávky, důchod nebo i na peněžitou pomoc v mateřství nebo právě rodičovský příspěvek.

V případě exekuce na jakýkoliv typ příjmu ale platí, že vám musí zůstat nejméně nezabavitelné minimum.

Nezabavitelné minimum při exekuci na rodičovský příspěvek

Nezabavitelné minimum se průběžně zvyšuje. K poslednímu zvýšení došlo od začátku července. Od 1. 7. 2020 je základní nezabavitelná částka ve výši 7771,50 Kč.

Pokud žijete jen sama s jedním dítětem (bez dalších dětí a bez manžela), pak je vaše celkové nezabavitelné minimum:

  • Nezabavitelné minimum za dlužníka = 7771,50 Kč
  • Nezabavitelná částka za dítě = 2590,50 Kč
  • Celková nezabavitelná částka = 10 362 Kč

Kolik mi můžou sebrat při exekuci z rodičovské?

Z výše uvedené celkové nezabavitelné částky pro vás a dítě, tedy vyplývá, že reálně není možné z vašeho rodičovského příspěvku nic zabavit. Příjem je nižší než nezabavitelné minimum.

Exekuce na rodičovský příspěvek by byla možná jen v případě, že by váš rodičovský příspěvek byl vyšší než 10 362 Kč. Pak by vám exekutor opravdu mohl něco zabavit. Jednalo by se o jednu třetinu (nebo dvě třetiny, záleží na typu exekuce) z toho, co by bylo nad 10 362 Kč.

Takto vám ale exekutor z rodičovské nic nezabaví.

Exekuce na sociální dávky – příspěvek na bydlení

V dotazu píšete, že máte i nějaké sociální dávky. Na ty se ale exekuce obvykle nevztahuje. Příspěvek na bydlení patří mezi nepostižitelné příjmy. Tím, že je to účelově vázaná sociální dávka, která je určena na úhradu bydlení, tak se ne ni exekuce nevztahuje.

Na příspěvek na dítě sice teoreticky exekuce možná je. Ale tam je to jednak jen velmi nízká částka (800 Kč). A také se ve své podstatě nejedná o váš příjem, ale příjem dítěte.

Ve výsledku tedy platí, že z dávek, které dostáváte (rodičovský příspěvek, příspěvek na dítě a příspěvek na bydlení), vám exekutor srážkami nic nezabaví.

Exekuce na účet v bance

Je zde ale možnost, jak vám exekutor může „sáhnout“ na rodičovský příspěvek. Pokud si jej necháváte posílat na účet bance, tak exekutor může nařídit exekuci na účet. Pak by vám zablokoval finanční prostředky na účtu až do výše dlužné částky.

Aktuálně (do konce roku 2020), máte při exekuci na účet právo na jednorázový výběr čtyřnásobku životního minima. Tj. jednorázově můžete z účtu vybrat až 15 440 Kč. Ale jenom jednou.

Exekucí na účet, by vám exekutor mohl zablokovat i příspěvek na bydlení a všechny příjmy, které vám tam chodí. Sice byste se mohla bránit návrhem na částečné zastavení exekuce, bylo by to ale minimálně na několik týdnů.

Jistější řešení bude, když si na Úřadu práce domluvíte výplatu sociálních dávek složenkou na poštu. Pak vám exekutor nebude moci zabavit nic. A také byste se měla domluvit s exekutorem na nějaké úhradě. Například splácet třeba 500 Kč měsíčně nebo něco podobného.

Je zde ještě pořád riziko mobiliární exekuce (exekuce na majetek). V takovém případě vám sice exekutor musí ponechat základní vybavení domácnosti, ale je to hodně nepříjemná situace.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Poradna: Můžou mi strhávat exekuce z rodičovského příspěvku?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna