Poradna: Podpora v nezaměstnanosti po rodičovském příspěvku

<span>Po skončení rodičovské vám určitě vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti. Ta se vypočítá na základě průměrné mzdy v ČR. Za první dva měsíce je to v roce 2020 částka 5015 Kč měsíčně.</span> Po skončení rodičovské vám určitě vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti. Ta se vypočítá na základě průměrné mzdy v ČR. Za první dva měsíce je to v roce 2020 částka 5015 Kč měsíčně.

Dobrý den, v květnu 2017 jsem porodila a na konci srpna 2017 mi skončila pracovní smlouva v zaměstnání. Nyní bych ráda ukončila rodičovský příspěvek v květnu 2020 a od června se přihlásila na ÚP.

Z čeho vypočítají podporu v nezaměstnanosti? Bude to z výplaty v posledním zaměstnání? Nebo z rodičovské?

Na co přesně budu mít nárok?

Děkuji za vysvětlení, Marta L.


Odpověď: Podpora v nezaměstnanosti po skončení rodičovské

Po skončení rodičovské vám určitě vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti. U podpory je podmínka, že v posledních dvou letech musíte mít splněnu minimální dobu účasti na důchodovém pojištění v délce nejméně 12 kalendářních měsíců.

Do těchto 12 měsíců se počítá i doba péče o dítě (až do 4 roků). Takže i když vaše zaměstnání skončilo již před více než dvěma roky, nárok na podporu v nezaměstnanosti máte, protože jste v posledních dvou letech byla doma s dítětem.

Podpora v nezaměstnanosti se ale v tomto případě nemůže počítat z vašeho platu v původním zaměstnání. To již skončilo před delší dobou. Podpora se také nemůže počítat z rodičovského příspěvku. Ten se zde určitě nedá použít.

Kolik je podpora v nezaměstnanosti po skončení rodičovské

V případě, že se při výpočtu podpory nedá vycházet z průměrné mzdy v zaměstnání, pak se podpora v nezaměstnanosti počítá na základě průměrné mzdy v ČR. A není příliš vysoká:

  • První dva měsíce 15% z průměrné mzdy v ČR – v roce 2020 je to 5 015 Kč
  • Druhé dva měsíce 12% z průměrné mzdy v ČR – v roce 2020 je to 4 012 Kč
  • Zbytek doby (1 měsíc) 11% z průměrné mzdy v ČR – v roce 2020 je to 3 678 Kč

Na podporu v nezaměstnanosti tedy máte nárok, ale za první dva měsíce to bude jen něco málo přes 5 tisíc korun. Další dva měsíce to budou 4 tisíce korun. A poslední (pátý) měsíc byste měla dostat 3678 Kč (alespoň tedy předpokládáme, že je vám do 50 roků a máte nárok na podporu pouze 5 měsíců).

V době, kdy máte nárok na podporu v nezaměstnanosti od Úřadu práce, si ani nemůžete přivydělávat na nějaké brigádě. Přivýdělek je možný až po skončení výplaty podpory v nezaměstnanosti. Resp. pokud byste měla nějakou brigádu, pak by se výplata podpory v nezaměstnanosti zastavila.

Výše přivýdělku na Úřadu práce je omezena. Může to být maximálně jedna polovina minimální mzdy. Minimální mzda je v roce 2020 ve výši 14600 Kč. Maximální výše přivýdělku na Úřadu práce je tedy 7300 Kč měsíčně.

Sociální dávky po skončení rodičovské

V případě, že byste neměla  jiné příjmy, může vám vznikat případně nárok i na další sociální dávky. U nich ale bude záležet na tom, jaké jsou příjmy ostatních členů rodiny. Tedy hlavně příjem manžela/partnera.

Pokud byste pro účely sociálních dávek byla posuzována jen vy a dítě, pak byste mohla mít nárok i na další sociální dávky, jako je například příspěvek na bydlení, nebo i dávky pomoci ve hmotné nouzi (příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení). Pokud by se započítal i příjem manžela/partnera, pak to může být jiné.

Sociální dávky se vyřizují na Úřadu práce, kde si budete vyřizovat i podporu v nezaměstnanosti. Můžete se tedy informovat na místě, jak je to s případným nárokem na další sociální dávky.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Poradna: Podpora v nezaměstnanosti po rodičovském příspěvku

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna