Pracovní neschopnost po rodičovské dovolené – rizikové těhotenství (druhé dítě)

<span>Po skončení rodičovské můžete mít nárok na neschopenku (a nemocenské dávky), jenom pokud jste zaměstnaná. Jestliže vám zaměstnání skončilo už před 2 roky (pracovní poměr na dobu určitou), tak po rodičovské není nárok na nemocenskou a nebudete mít nárok ani na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství).</span> Po skončení rodičovské můžete mít nárok na neschopenku (a nemocenské dávky), jenom pokud jste zaměstnaná. Jestliže vám zaměstnání skončilo už před 2 roky (pracovní poměr na dobu určitou), tak po rodičovské není nárok na nemocenskou a nebudete mít nárok ani na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství).

Dobrý den, na konci tohoto měsíce, mi bude končit rodičovská dovolená. Jsem už ale opět těhotná a zajímalo by mě, co bude dál? Na co mám nárok po skončení rodičovské?

Před rodičovskou dovolenou jsem pracovala v zaměstnání. Měla jsem ale smlouvu na dobu určitou, která mi před dvěma lety skončila.

Nyní jsme těhotná a mám rizikové těhotenství, tudíž mi lékařka asi vystaví neschopenku.

Mám po skončení rodičovské nárok na nemocenskou? A budu mít pak nárok na další mateřskou (až se mi narodí druhé dítě)?

Předem děkuji za radu, Katka N.


Pracovní neschopnost po skončení rodičovské

Jestliže jste měla pracovní poměr na dobu určitou (který vám skončil před 2 roky), pak vám rodičovská dovolená skončila také před dvěma roky.

Od té doby jste nezaměstnaná, a „pouze“ jste pečovala o dítě, a současně zřejmě pobírala rodičovský příspěvek (který vám nyní bude končit).

Jste-li nyní nezaměstnaná, tak nemůžete mít nárok na nemocenské dávky během neschopenky.

Na placenou neschopenku během rizikového těhotenství, byste měla nárok pouze v případě, že by se opravdu jednalo o ukončení rodičovské dovolené, a vy jste se vracela zpět do zaměstnání.

Pak byste mohla mít hned od následujícího dne (po skončení rodičovské dovolené), nárok na neschopenku a nemocenské dávky.

Bez zaměstnání, ale není nárok na nemocenskou (je nárok pouze 7 kalendářních dní, po ukončení pracovního poměru). Musela byste jedině nastoupit do nějakého zaměstnání.

Při nástupu do nové práce, vzniká účast na nemocenském pojištění hned od prvního dne po zahájení výkonu práce. Na neschopenku (a nemocenské dávky), je tedy nárok i ve zkušební době.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti po skončení rodičovské

Po skončení rodičovské dovolené, se můžete jít zaevidovat na Úřad práce. Má to smysl s ohledem na placení zdravotního pojištění. Po skončení rodičovského příspěvku, už za vás stát nebude dále platit zdravotní.

A můžete mít i nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pro nárok na podporu se počítá i předchozí doba péče o dítě.

Musíte být ale uchazečem o zaměstnání – tj. na Úřadu práce se zaevidujete, a budete muset plnit všechny povinnosti, které jsou s tím spojené (aktivní hledání nového zaměstnání, chození na pravidelné schůzky na ÚP, povinnost přijmout nabízené místo zprostředkované ÚP, atd.).

Pokud byste ale byla v pracovní neschopnosti (rizikové těhotenství), pak vás na Úřadu práce nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání.

Podpora v nezaměstnanosti po skončení rodičovské (po skončení rodičovského příspěvku, pokud předchozí zaměstnání skočilo již před delší dobou), je jenom poměrně velmi nízká.

Aktuálně to vychází na 6 365 Kč (první a druhý měsíc), a následně je to 5 092 Kč (třetí a čtvrtý měsíc), a nakonec 4 667 Kč (pátý měsíc).

Nárok na mateřskou u druhého dítěte

Jste-li nyní nezaměstnaná, pak s největší pravděpodobností nebudete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství při narození druhého dítěte.

Nepomohlo by vám ani, pokud byste nyní nastoupila do nějakého zaměstnání. Pro nárok na PPM, je nutné splnit podmínku minimální doby účasti na nemocenském pojištění – minimálně 270 kalendářních dní za poslední dva roky.

Tím, že vám zaměstnání skončilo už před 2 roky, tak se vám následná doba péče o dítě (a pobírání rodičovského příspěvku), pro nárok na PPM nepočítá.

Pro nárok na mateřskou, byste tedy nyní potřebovala cca 9 měsíců v zaměstnání. A to ještě před termínem nástupu na PPM – což se už reálně nedá splnit, pokud jste nyní již těhotná.

Pokud byste nastoupila do nějakého zaměstnání, tak můžete mít nárok na placenou neschopenku (nemocenská z důvodu rizikového těhotenství), a/nebo na nemocenskou v souvislosti s těhotenstvím a porodem (6 týdnů před porodem a 6 týdnů po porodu).

Na mateřskou ale u druhého dítěte nárok mít nebudete.

Nárok na rodičovský příspěvek u druhého dítěte

Po narození druhého dítěte, vám ale vzniká nárok na rodičovský příspěvek. Na tuto sociální dávku, je nárok i bez předchozího zaměstnání.

Rodičovský příspěvek je aktuálně 350 000 Kč. Můžete jej čerpat až 3 roky – maximálně 13 000 Kč měsíčně (nebo případně nižší částku, pokud byste si čerpání RP chtěla rozložit na celé 3 roky – pak to vychází na cca 9720 Kč měsíčně).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Pracovní neschopnost po rodičovské dovolené – rizikové těhotenství (druhé dítě)

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna