Nárok na mateřskou na druhé dítě – OSVČ vedlejší (podnikání během rodičovské)

<span>Placení nemocenského pojištění je pro OSVČ dobrovolné. Minimální částka se v roce 2024 zvýšila na 216 Kč (2,7% z vyměřovacího základu). Nemocenské pojištění si může platit i OSVČ vedlejší. Podmínkou pro nárok na mateřskou, je placení pojištění alespoň 180 dní za poslední rok (a 270 dní celkem za 2 roky).</span> Placení nemocenského pojištění je pro OSVČ dobrovolné. Minimální částka se v roce 2024 zvýšila na 216 Kč (2,7% z vyměřovacího základu). Nemocenské pojištění si může platit i OSVČ vedlejší. Podmínkou pro nárok na mateřskou, je placení pojištění alespoň 180 dní za poslední rok (a 270 dní celkem za 2 roky).

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak to mám udělat, abych měla nárok na mateřskou na druhé dítě?

Momentálně jsem na mateřské dovolené s prvním dítětem. V zaměstnání mi ale skončila pracovní smlouva na dobu určitou, jen krátce před nástupem na mateřskou.

Po skončení mateřské, budu brát rodičovský příspěvek, a přemýšlím nad tím, že bych začala podnikat jako OSVČ (mám možnost práce z domu, která by se dala skloubit s péčí o malé dítě).

Pokud jsem to správně pochopila, tak během pobírání rodičovského příspěvku, bude podnikání bráno jako vedlejší činnost.

Zajímalo by mě, jestli si jako OSVČ vedlejší, mohu platit nemocenské pojištění, abych případně měla nárok na mateřskou i u druhého dítěte?

Zatím to ještě není akutní, ale chtěla bych si naplánovat druhé těhotenství pokud možno tak, aby se mi druhé dítě narodilo +/- do 3 roků toho prvního.

Může si i OSVČ vedlejší platit nemocenské pojištění? Měla bych pak nárok na druhou mateřskou na základě podnikání během rodičovské dovolené? Nebo je v tom nějaký zádrhel?

Předem děkuji za radu!

Nikola B.


Podnikání během rodičovské – OSVČ vedlejší

Jestliže jste měla v zaměstnání pracovní poměr na dobu určitou, který vám skončil, ještě před nástupem na mateřskou, tak se u vás nyní nejedná o mateřskou dovolenou v pravém slova smyslu.

Momentálně jste nezaměstnaná a pobíráte peněžitou pomoc v mateřství (PPM).

Obdobné to bude i po skončení PPM. Budete mít nárok na rodičovský příspěvek, ale nebude se jednat o rodičovskou dovolenou v pravém slova smyslu.

V případě, že nyní zahájíte podnikání, tak to bude klasifikováno jako vedlejší činnost (OSVČ vedlejší).

To může platit případně až do 4 roků prvního dítěte. Jsou s tím spojeny nižší zálohy. Resp. v prvním roce podnikání nemusíte platit zálohy vůbec. A v dalších letech záleží i na výši příjmu z podnikání.

OSVČ vedlejší – sociální pojištění

OSVČ vedlejší musí platit buď minimální zálohu na sociální pojištění (v roce 2024 je to 1413 Kč, každý rok se to zvyšuje). Nebo se případně platí i vyšší záloha (když máte vysoký zisk z podnikání). První rok se sociální platit nemusí.

Sociální pojištění se někdy nemusí platit vůbec ani v dalších letech podnikání (pokud máte zisk z podnikání za předchozí rok nižší než 105 520 Kč – tento limit platí v roce 2024, průběžně se zvyšuje).

OSVČ vedlejší – zdravotní pojištění

Na zdravotní pojištění jako OSVČ vedlejší neplatíte během prvního roku zálohy (zdravotní pojištění za vás platí stát).

V dalších letech, pak záleží na příjmech z podnikání – platí se záloha vypočítaná ze zisku, v posledním podaném přehledu o příjmech (není ale nutné dodržovat minimální vyměřovací základ).

OSVČ vedlejší – nemocenské pojištění

Placení nemocenského pojištění je pro podnikatele dobrovolné. Nemocenské pojištění si mohou platit jak OSVČ hlavní, tak i OSVČ vedlejší.

Minimální částka se v roce 2024 zvýšila na 216 Kč (což odpovídá vyměřovacímu základu 8000 Kč).

Na nemocenské pojištění je případně možné platit i vyšší měsíční částku (pak je vyšší i vyměřovací základ). Maximálně ale můžete platit 2,7% z vyměřovacího základu (který se odvíjí od zisku z podnikání)

Pokud máte nízké příjmy/zisk, pak není možné platit vysoké nemocenské pojištění. Resp. je možné dobrovolné zvýšení vyměřovacího základu, což ale znamená i dosti výrazné zvýšení odvodů na sociální pojištění.

Podmínky pro nárok na mateřskou u OSVČ vedlejší

Abyste měla nárok na PPM u druhého dítěte na základě podnikání během „rodičovské“, tak si jako OSVČ musíte platit nemocenské pojištění minimálně 180 dní za poslední rok před nástupem na mateřskou.

A dále musíte mít celkově minimálně 270 dní účasti na nemocenském pojištění za poslední 2 roky (v závislosti na termínu nástupu na druhou mateřskou, se tam případně může započítat i předchozí zaměstnání).

Kolik je mateřská pro OSVČ vedlejší?

Výpočet mateřské (PPM)  je stejný jak pro OSVČ hlavní tak i pro OSVČ vedlejší. Nejsou zde žádné rozdíly.

Pro výpočet PPM je podstatný vyměřovací základ (který se odvíjí od toho, kolik si platíte na nemocenské pojištění).

Při minimální platbě nemocenského pojištění (216 Kč měsíčně v roce 2024), je vyměřovací základ 8 000 Kč. A mateřská vychází dosti nízká.

Při minimální platbě, vychází aktuálně PPM na 5 550 Kč (za měsíc). Celkově je to 36 260 Kč za 28 týdnů. Což není mnoho.

Získat vyšší mateřskou jako OSVČ, ale není příliš jednoduché. Viz informace výše – musela byste si platit vyšší nemocenské pojištění (což by znamenalo i podstatné zvýšení odvodů na sociální pojištění).

Při započítání toho, kolik byste celkově musela odvádět státu, a kolik byste pak dostala „nazpátek“ jako mateřskou, se to obvykle nevyplatí (záleží ale na konkrétních podmínkách, roli zde hraje více faktorů).

Kalkulačka – výpočet mateřské pro OSVČ

Pro výpočet mateřské (peněžité pomoci v mateřství) pro podnikatelky, můžete použít tuto kalkulačku:

Výpočet PPM je stejný pro OSVČ hlavní i OSVČ vedlejší. Podstatný je jenom vyměřovací základ (kolik platíte na nemocenské pojištění).

Jak získat mateřskou na druhé dítě jako OSVČ vedlejší?

Abyste tedy mohla mít nárok na mateřskou u druhého dítěte, tak si musíte s dostatečným předstihem začít platit nemocenské pojištění.

Začít je možné kdykoliv – stačí se u ČSSZ přihlásit k účasti na nemocenském pojištění (viz přihláška na webu ČSSZ), a začít platit zálohy.

Při plánování druhého těhotenství je nutné zohlednit, že nemocenské pojištění je obvykle nutné začít platit ještě před začátkem těhotenství. Ve chvíli, kdy jste již těhotná, tak je již obvykle pozdě na to, začínat s placením pojištění.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Nárok na mateřskou na druhé dítě – OSVČ vedlejší (podnikání během rodičovské)

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna