Rodičovská dovolená bez rodičovského příspěvku (vyčerpání RP, bez nároku na RP)

<span>Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek spolu souvisí jenom omezeně. Je možné být na RD bez nároku na RP. Je možné pobírat RP bez rodičovské dovolené. Na rodičovský příspěvek, je nárok i po návratu zpět do zaměstnání. Rodičovská dovolená, může pokračovat dále, i po vyčerpání RP.</span> Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek spolu souvisí jenom omezeně. Je možné být na RD bez nároku na RP. Je možné pobírat RP bez rodičovské dovolené. Na rodičovský příspěvek, je nárok i po návratu zpět do zaměstnání. Rodičovská dovolená, může pokračovat dále, i po vyčerpání RP.

Rodičovská dovolená (volno v zaměstnání pro rodiče malých dětí) a rodičovský příspěvek (sociální dávka na nejmladší dítě v rodině do 3 roků), spolu v právním slova smyslu fakticky nesouvisí.

Ano, většina maminek, která má malé dítě, a je na rodičovské dovolené, současně pobírá i rodičovský příspěvek.

Stejně tak je ale řada maminek, které nemají rodičovskou dovolenou (ta se netýká podnikatelek, nezaměstnaných, studentek, apod.) a „jenom“ pobírají rodičovský příspěvek.

A je i poměrně hodně maminek, které už vyčerpaly celý RP, ale zůstávají ještě na rodičovské dovolené.

Rodičovská dovolená totiž může být až do 3 roků dítěte. Rodičovský příspěvek je také maximálně do 3 roků – dá se ale vyčerpat i mnohem dříve.

Rodičovská dovolená bez nároku na rodičovský příspěvek

Situací, kdy má zaměstnanec nárok na rodičovskou dovolenou, je poměrně hodně:

  • Nárok mohou mít oba rodiče (jak maminka, tak i tatínek)
  • Nárok je až do 3 roků dítěte (maximálně do 3 narozenin)
  • Na rodičovské dovolené mohou být i oba rodiče současně

Na rodičovský příspěvek, má ale nárok jenom jeden z rodičů. Může tedy klidně nastat situace, kdy jsou oba rodiče doma na rodičovské dovolené, ale rodičovský příspěvek pobírá jenom jeden z nich a druhý na něj nemá nárok.

V takovém případě, platí stát zdravotní pojištění za oba rodiče. Podmínkou placení zdravotního státem, je nárok na rodičovský příspěvek nebo rodičovská dovolená (stačí jednoho z toho).

Nebo si o rodičovský příspěvek požádá maminka, která se třeba po dvou letech vrací do práce (a dále může dobírat RP i během zaměstnání). A zbylý rok bude na rodičovské dovolené tatínek – bez nároku na RP.

Rodičovská dovolená po vyčerpání příspěvku

Rodičovský příspěvek navíc končí ve chvíli, kdy je vyplacena celá částka. Nebo nejpozději ve 3 letech dítěte (od 1. 1. 2024 se změnily podmínky, u dětí narozených od začátku roku 2024, je nárok na RP maximálně do 3 roků, u dětí narozených do konce roku 2023, je nárok na RP až do 4 roků).

Některé maminky (s vysoce nadprůměrnou mzdou), by mohly vybrat celý rodičovský příspěvek už za cca 7 měsíců (v roce 2024 je maximální měsíční částka 53 910 Kč, tj. 350 000 Kč se dá vybrat během 7 měsíců).

Poměrně hodně maminek, má dostatečně vysokou mateřskou (vyměřovací základ pro PPM), aby si mohly zvolit měsíční rodičovský příspěvek třeba 20 000 Kč nebo i více. I v takových případech, se dá RP vybrat podstatně dříve, než za 3 roky.

Pro možnost volby vyšší rodičovské (než jenom základních maximálních 13 000 Kč) navíc stačí, pokud je v žádosti o RP  doložen příjem alespoň jednoho rodiče.

Pokud maminka neměla nárok na mateřskou, nebo ji měla jenom nízkou, tak je možné volit vyšší RP i na základě příjmu otce dítěte.

Rodičovská dovolená po skončení rodičovského příspěvku

Po ukončení výplaty rodičovského příspěvku, se pro maminku na rodičovské fakticky nic nemění. Změnu ani není potřeba nikam hlásit.

Zaměstnavatel má nahlášenou rodičovskou dovolenou, a to jestli maminka dostává rodičovský příspěvek nebo ne, ho nijak nezajímá.

Zdravotní pojišťovna má nahlášeno, že zaměstnanec je na rodičovské dovolené (kategorie E zdravotního pojištění) a že bylo ukončeno čerpání RP ji také vlastně nezajímá (viz výše, aby stát platil ZP, tak stačí být jenom na rodičovské, nebo mít jenom rodičovský příspěvek, oboje současně není podmínkou).

ČSSZ (sociální pojištění) se také nemusí řešit – péče o dítě, až do jeho 4 roků, se započítá jako náhradní doba důchodového pojištění (počítá se do odpracovaných roků pro nárok na důchod – zde se ale do budoucna připravují i různé změny, takže se tato informace může časem změnit).

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že ve chvíli kdy vám přijde dopis od Úřadu práce (nebo zpráva do datové schránky nebo notifikace z aplikace Jedna), že vám končí rodičovský příspěvek, a vám zatím ještě zbývá rodičovský dovolená (nárok je až do 3 roků), tak není nutné nic řešit.

Prodloužení rodičovské dovolené

Maminky, kterým se dítě narodilo do konce roku 2023, si stále mohou rozložit čerpání RP až do 4 roků dítěte. Takže může nastat obrácená situace. Rodičovská dovolení končí, ale je stále nárok na rodičovský příspěvek.

Rodičovská dovolená se nedá prodloužit. Resp. nárok je maximálně do 3 roků. O prodloužení by se dalo mluvit jenom v případě, že dítě zatím nemělo 3 narozeniny.

Pokud by si maminka v zaměstnání nahlásila rodičovskou třeba jenom na 2 roky, a pak si to rozmyslela, tak stačí zaměstnavateli oznámit prodloužení rodičovské až do 3 roků (minulý rok se měnila formulace v zákoníku práce, která nyní explicitně připouští opakovanou žádost o rodičovskou).

Je zde pouze jediné omezení – žádost o rodičovskou musí být podána alespoň 30 dní předem.

Tj. o případné prodloužení rodičovské (do 3 roků) je nutné požádat alespoň měsíc před skončením termínu již nahlášené RD (v zákoníku práce se mluví o žádosti o rodičovskou, ale je to jenom formální označení; zaměstnanec sice žádá, ale zaměstnavatel mu musí vyhovět, takže spíše než žádost, je to fakticky jenom oznámení).

Prodloužení rodičovské dovolené nad 3 roky už ale není možné (zákoník práce nepřipouští vůbec žádné výjimky).

Po 3 narozeninách, je možné pouze požádat o neplacené volno (zaměstnavatel nemusí vyhovět), vrátit se zpět do zaměstnání (může být nárok na zkrácený úvazek) nebo ukončení zaměstnání.

Nárok na rodičovský příspěvek a práce v zaměstnání

Na rodičovský příspěvek je nárok i v případě, že maminka už zase chodit do zaměstnání a má příjem. To ničemu nevadí. Na rodičovský příspěvek je nárok dále.

A to i v případě, že by byla maminka v pracovní neschopnosti, a měla nárok na nemocenskou. Nebo kdyby musela zůstat doma s dítětem na OČR a měla nárok na ošetřovné.

Na rodičovský příspěvek, může být nárok i během evidence na Úřadu práce (kdy může být nárok i na podporu v nezaměstnanosti).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Rodičovská dovolená bez rodičovského příspěvku (vyčerpání RP, bez nároku na RP)

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna