Návrat do zaměstnání po skončení rodičovské dovolené a dobírání rodičovského příspěvku

<span>Po skončení rodičovské dovolené (nejpozději v den 3 narozenin dítěte), můžete mít v zaměstnání neplacené volné. Do skončení rodičovského příspěvku, za vás stále platí zdravotní pojištění stát. Na rodičovský příspěvek je nárok, i po návratu zpět do zaměstnání.</span> Po skončení rodičovské dovolené (nejpozději v den 3 narozenin dítěte), můžete mít v zaměstnání neplacené volné. Do skončení rodičovského příspěvku, za vás stále platí zdravotní pojištění stát. Na rodičovský příspěvek je nárok, i po návratu zpět do zaměstnání.

Dobrý den, prosím o radu.

Mám dceru, v lednu 2023 měla 3 roky. Se zaměstnavatelem jsme se dohodli, že nastoupím do zaměstnání až v září 2023. Rodičovský příspěvek bych ale měla  pobírat až do prosince 2023.

Mohu od září nastoupit na HPP a zároveň pobírat rodičovský příspěvek?

Dále mě zajímá, to období od dceřiných 3. narozenin, jestli jsem po tuto dobu byla zajištěná zdravotním a sociálním pojištěním?

Aby mi v tomto období někde nechtěně nevznikl „dluh“?

Předem děkuji za radu!


Neplacené volno po skončení rodičovské dovolené

Rodičovská dovolená (volno v zaměstnání v souvislosti s péčí o dítě), končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte. Prodloužení rodičovské dovolené na dobu delší, než 3 roky (resp. déle, než do 3 narozenin), není možné.

Pokud měla vaše dcera 3 narozeniny v lednu 2023, pak jste se zřejmě v zaměstnání domluvila na čerpání neplaceného volna.

Zdravotní pojištění po skončení rodičovské dovolené

Během rodičovské dovolené, za vás platí zdravotní pojištění stát. To samé platí i pro případ, kdy je pobírán rodičovský příspěvek.

Po skončení rodičovské dovolené, za vás tedy i nadále platil/platí zdravotní pojištění stát, protože máte dále nárok na rodičovský příspěvek.

Pokud by vám již skončil nárok na rodičovský příspěvek, a vy byla „jenom“ na neplaceném volnu, pak by za vás odváděl zdravotní pojištění zaměstnavatel.

V takových případech obvykle zaměstnavatel podmiňuje souhlas s poskytnutím neplaceného volna tím, že mu zaměstnanec bude přispívat na úhradu zdravotního pojištění – což se vás ale netýká.

Sociální pojištění po skončení rodičovské dovolené

Sociální pojištění, za vás nikdo neplatí ani během rodičovské dovolené, ani během neplaceného volna, nebo když máte nárok na rodičovský příspěvek.

U sociálního pojištění, vám ale ani nemůže vzniknout dluh (případný dluh na sociálním pojištění, se týká jen podnikatelů).

U sociálního pojištění je to jinak, než u zdravotního pojištění. Nepodnikající fyzická osoba nemá nikdy povinnost, aby si sama platila sociální pojištění.

Doba péče o dítě (až do jeho případných 4 roků), se vám započítává jako náhradní doba důchodového pojištění.

Sociální pojištění za vás tedy nikdo neplatí, ale doba kdy jste byla na rodičovské dovolené, nebo i nyní, když máte neplacené volno a pobíráte rodičovský příspěvek, se vám započítává do „odpracovaných“ roků pro nárok na důchod.

Nárok na rodičovský příspěvek a návrat do zaměstnání

Pokud od září 2023, nastoupíte zpět do zaměstnání, pak máte i nadále nárok na rodičovský příspěvek.

A to až do doby, než bude vyčerpána celá částka (300 000 Kč pro jedno dítě), nebo případně do doby, než má dítě 4 roky.

U rodičovského příspěvku, není zakázáno mít příjem ze zaměstnání (jako je tomu například u mateřské – PPM).

Na rodičovský příspěvek, máte nárok z titulu péče o nejmladší dítě v rodině. U dětí nad 2 roky, ani není omezení na dobu, kterou může být dítě ve školce (jednom u dětí do 2 rok, je to zatím ještě stále jen 92 hodin měsíčně).

Během doby, kdy pobíráte rodičovský příspěvek, můžete bez omezení pracovat v zaměstnání, nebo mít nějakou brigádu či přivýdělek, nebo podnikat jako OSVČ.

Od září, tedy můžete pracovat v zaměstnání na plný úvazek, a i nadále vám bude vyplácen rodičovský příspěvek.

Nárok na dovolenou, nemocenskou nebo ošetřovné

V zaměstnání, pro vás budou platit běžné podmínky, jako pro ostatní zaměstnance. Budete mít nárok na dovolenou. Můžete mít nárok na nemocenskou podle běžných podmínek. Nebo například i na ošetřovné, pokud by dcera byla nemocná.

Do skončení rodičovského příspěvku, ale máte nárok na OČR pouze vy – váš manžel/partner, nebo případně babičky či někdo jiný, by do skončení RP nemohl čerpat na dceru ošetřovné.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Návrat do zaměstnání po skončení rodičovské dovolené a dobírání rodičovského příspěvku

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna