Konec rodičovské dovolené a návrat do zaměstnání – na co mám nárok?

<span>Rodičovská dovolená končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte. Následně se vracíte do zaměstnání. Zaměstnavatel vám nemusí dát stejné pracovní místo, musí vám ale dát práci, která je v souladu s vaší pracovní smlouvou a nesmí provádět žádné jednostranné změny pracovní smlouvy.</span> Rodičovská dovolená končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte. Následně se vracíte do zaměstnání. Zaměstnavatel vám nemusí dát stejné pracovní místo, musí vám ale dát práci, která je v souladu s vaší pracovní smlouvou a nesmí provádět žádné jednostranné změny pracovní smlouvy.

Dobrý den, měla bych na vás dotaz, jak je to s návratem do zaměstnání po skončení rodičovské dovolené, když pro mě zaměstnavatel nemá práci.

Příští měsíc by mi měla skončit rodičovská dovolená. Měla jsem ji napsanou do 3 narozenin syna. Mám v práci smlouvu na dobu neurčitou. Tento týden se mi ozval zaměstnavatel, že pro mě asi nebude mít práci, a co s tím jako budeme dělat.

Nabízel mi, že by mě dočasně (pár na pár měsíců), převedl na zkrácený úvazek. Pak, že se uvidí, že by se to tak za půl roku zase změnilo na plný úvazek.

To se mi ale moc nelíbí. Při polovičním úvazku bych měla dost málo peněz.

Zajímalo by mě, jaké jsou moje možnosti? Když budu trvat na plném úvazku, musí mi ho zaměstnavatel nechat? Nebo se mě může zbavit nějak jinak?

Nebo je pro mě lepší dát výpověď a jít na Úřad práce? Jak by to bylo s podporou v nezaměstnanosti?

Předem děkuji za Vaše rady.


Kdy končí rodičovská dovolená?

Rodičovská dovolená, je pracovní volno bez náhrady mzdy, které je definované v zákoníku práce (zákon číslo 262/2006 Sb.), v paragrafu 196:

§ 196 Rodičovská dovolená

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

Přímo v zákoně je uvedeno, že rodičovská dovolená končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte. Následující pracovní den (po skončení rodičovské dovolené), se tedy zaměstnanec vrací do zaměstnání.

Musí mi zaměstnavatel držet místo, po skončení rodičovské dovolené?

Je rozdíl, jestli se žena vrací do zaměstnání zpět po skončení mateřské dovolené, nebo po skončení rodičovské dovolené.

Po skončené mateřské dovolené (nebo případně i po skončené neschopenky), má zaměstnavatel povinnost, dát vám původní pracovní místo – vracíte se na „stejnou židli, na které jste seděli před tím“.

Po skončení rodičovské dovolené, je to trochu odlišné. Zaměstnavatel vám nemusí dát stejné pracoviště či stejnou pracovní pozici. Má ale povinnost „držet vám pracovní místo“ a následně vám přidělit práci, která je v souladu s vaší pracovní smlouvou. To zahrnuje především:

  • Stejné místo výkonu práce (zaměstnavatel vám nemůže určit jiné místo výkonu práce (např. jiná pobočka v jiném městě, než co máte v pracovní smlouvě)
  • Stejná týdenní pracovní doba (pokud máte „plný“ úvazek, např. 40 hodin/týden, zaměstnavatel vám ho nemůže „jen tak“ zkrátit)
  • Stejný druh práce (pokud máte ve smlouvě např. administrativní činnost, zaměstnavatel vám po rodičovské nemůže přidělovat práci někde ve výrobě/dělnickou pozici nebo práci jako uklízečka, apod.)
  • … atd.

Změna pracovní smlouvy po návratu z rodičovské dovolené

Pokud zaměstnavatel po skončení rodičovské, navrhuje nějakou změnu pracovní smlouvy (zkrácení úvazku), pak se jedná pouze o návrh. Se kterým můžete, ale také nemusíte souhlasit.

Jakákoliv změna pracovní smlouvy, je prováděna dohodou. K pracovní smlouvě se sjedná příslušný dodatek, se kterým musí souhlasit obě strany – jak vy, tak zaměstnavatel. Není tedy možné, aby vám zaměstnavatel sám od sebe zkrátit úvazek, nebo vás k tomu nějak nutil.

Pokud by pro vás po skončení rodičovské dovolené, neměl zaměstnavatel práci, pak se jedná o překážku na straně zaměstnavatele.

V takovém případě má zaměstnanec nárok na 100% mzdy (průměrného či pravděpodobného výdělku), i když pro něj zaměstnavatel nemá práci.

Výpověď ze zaměstnání po skončení rodičovské dovolené

Zaměstnavatel vám může dát po skončení rodičovské dovolené výpověď (z nějakého zákonného důvodu).

Rodičovská dovolená je poměrně dlouhá, a je proto poměrně logické, že během té doby v zaměstnání mohla proběhnout řada změn. Je určitě řada oprávněných důvodů pro výpověď, které jsou v souladu se zákonem.

V takovém případě má ale zaměstnanec nárok na výpovědní dobu v délce 2 měsíce. A má také nárok na odstupné ve výši minimálně 3 násobků průměrné mzdy (průměrného výdělku). Po skončení rodičovské, tak máte nárok minimálně na 5 platů.

Mohou ale nastat i situace, kdy by výpověď ze strany zaměstnavatele (po skončení rodičovské), byla neoprávněná.

Neplatná výpověď po skončení rodičovské

Pokud by vám například chtěl dát zaměstnavatel výpověď pro „nadbytečnost“ (z organizačních důvodů), protože na vaše místo během vaší rodičovské dovolené přijal nějakého jiného zaměstnance (a dal mu místo na dobu neurčitou, tedy ne jen n dobu určitou, po dobu vaší rodičovské dovolené), pak by taková výpověď nemusela být platná. Dala by se poměrně úspěšně napadnout u soudu.

Stejné by to bylo v situaci, kdy by k nějakým organizačním změnám mělo dojít jen těsně před vaším návratem z rodičovské dovolené. Pokud by se dala prokázat účelová souvislost změn, s koncem vaší rodičovské dovolené, a případná výpověď, by opět mohla být úspěšně napadena u soudu.

Ukončení pracovního poměru po rodičovské dohodou

Pracovní poměr, může být po rodičovské dovolené ukončen i dohodou. Je důležité vědět, že zaměstnavatel vás opět nemůže nijak nutit k tomu, abyste podepsala ukončení dohodou.

V dohodě, byste měla požadovat odměnu/odstupné, které by mělo být minimálně ve výši 5 platů (2 platy za výpovědní dobu + 3 platy jako dostupné).

Podpora v nezaměstnanosti po skončení rodičovské dovolené

Na podporu v nezaměstnanosti máte po skončení rodičovské dovolené zcela určitě nárok. Zvláště s ohledem na to, že po dobu rodičovské dovolené jste byla stále zaměstnaná, a zřejmě budete i nějakou dobu po skočení rodičovské (výpovědní doba).

Výpočet podpory by zde měl proběhnout standardním způsobem – máte nárok na výplatu v zaměstnání po dobu výpovědní doby. Podpora by se počítala běžným způsobem z průměrného čistého výdělku (případně by se použil pravděpodobný výdělek).

Podpora v nezaměstnanosti a odstupné

Pozor jen na to, že pokud vám při ukončení zaměstnání vznikne nárok na odstupné, pak budete podporu dostávat až později.

Po dobu, za kterou náleží dostupné (3 měsíce), se podpora nevyplácí. Tj. během prvního až třetího měsíce na Úřadu práce, nebude dostávat podporu. Na podporu vám vznikne nárok až za čtvrtý měsíc.

Tuto podporu, tedy dostanete vyplacenu v pátém měsíci (podpora, se podobně jako výplata v zaměstnání vyplácí zpětně, až v následujícím kalendářním měsíci). Na podporu byste měla mít nárok minimálně 5 měsíců (záleží i na věku), tj. dostávala byste ji za 4 až 9 měsíc (tj. na účet by vám přišla v pátém až desátém měsíci), co bude na Úřadu práce.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Konec rodičovské dovolené a návrat do zaměstnání – na co mám nárok?

Diskuse: 2
  • Custom avatar Kundrátová Iveta

    Dobrý den, jaký průměrný výdělek musí zaměstnavatel použit při skončení pracovního poměru dohodou z důvodu nadbytečnosti (zrušení mého místa) po návratu z rodičovské dovolené. Bylo mi řečeno, že průměr bude z poslední čtvrtletí před nástupem na mateřskou dovolenou, poté rodičovskou dovolenou.
    Děkuji za odpověď

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna