Kolik je podpora v nezaměstnanosti po rodičovském příspěvku (+brigáda během RD)

<span>Na podporu v nezaměstnanosti je nárok i po skončení rodičovského příspěvku. Podpora ale může být jen velmi nízká. Pokud poslední zaměstnání skončilo již před delší dobou, pak se podpora vypočítá z průměrné mzdy v ČR (37 047 Kč) a je to jen 5558 Kč za první dva měsíce, poté ještě méně.</span> Na podporu v nezaměstnanosti je nárok i po skončení rodičovského příspěvku. Podpora ale může být jen velmi nízká. Pokud poslední zaměstnání skončilo již před delší dobou, pak se podpora vypočítá z průměrné mzdy v ČR (37 047 Kč) a je to jen 5558 Kč za první dva měsíce, poté ještě méně.

Chtěla bych se zeptat, jak je to s podporou v nezaměstnanosti po vyčerpání rodičovského příspěvku? Jsem v situaci, kdy mi bude končit rodičovská, a já nebudu mít žádnou práci po jejím skončení. Zajímalo by mě tedy, když pak půjdu na Úřad práce, jestli budu mít nárok na podporu a kolik bych mohla dostat?

Měla jsem pracovní smlouvu jen do května 2019 (smlouva na dobu určitou). Takže mi skončila ještě krátce před porodem. To už jsme ale byla na mateřské, a pak jsem začala čerpat rodičovský příspěvek. Ten by mi měl ale za chvíli skončit (přesný termín teď nevím, ale bude to někdy během léta).

Zatím nevím, jestli mi od září vezmou dítě do školky, a zatím jsem ani nenašla žádnou práci, kam bych hned mohla nastoupit. Takže asi budu nezaměstnaná a nevím, na co budu mít nárok.

Během rodičovské jsem pracovala na brigádu, pár hodin denně, jen některé dny v týdnu. Tahle brigáda, mi ale teď na konci června končí. A přes léto nebudu mít nic jiného.

Pokud bych šla na Úřad práce někdy v srpnu nebo v září, budu mít nárok na podporu? A kolik by to mohlo být? Bude se podpora počítat z té mojí brigády, nebo naopak se bude podpora vypočítávat nějak jinak, např. z RP nebo předchozího zaměstnání?

Děkuji za odpověď!


Z čeho se vypočítá podpora v nezaměstnanosti?

Podpora v nezaměstnanosti, se nikdy nemůže počítat z rodičovského příspěvku (nebo z mateřské, nemocenské, atp.). Výpočet podpory v nezaměstnanosti, je možný pouze z průměrného čistého výdělku v posledním zaměstnání.

Nebo v některých zvláštních případech, se vychází z průměrné mzdy v ČR (průměrná mzda v národním hospodářství).

Budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Po skončení rodičovského příspěvku, máte zcela určitě nárok na podporu v nezaměstnanosti. A je v zásadě jedno, jestli vám jen končí rodičovský příspěvek, nebo je to konec rodičovské dovolené.

Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, musí být splněna podmínka minimální doby účasti na důchodovém pojištění, v délce alespoň 12 měsíců za poslední 2 roky.

Účast na důchodovém pojištění vzniká obvykle v zaměstnání (placení sociálního pojištění), při podnikání a někdy i při práci na dohodu (brigáda na DPP, pokud je příjem nad 10 000 Kč měsíčně nebo práce na DPČ, pokud je příjem od 3500 Kč).

Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, se vám ale započítává i náhradní doba zaměstnání (náhradní doba důchodového pojištění). To je například doba péče o dítě, až případně do jeho 4 roků.

Takže i když vám zaměstnání skončilo již před 3 roky, na podporu nárok mít budete, už jen na základě toho, že jste byla doma s dítětem a brala rodičovský příspěvek.

Podpora v nezaměstnanosti a brigáda během rodičovské

V dotazu nepíšete, o jakou brigádu se jednalo. Jestli to byla práce na dohodu o provedení práce, nebo na dohodu o pracovní činnosti, nebo něco jiného. Záleží i na tom, jaké byly příjmy.

Z pohledu nároku na podporu v nezaměstnanosti, může hrát tato brigáda roli jen v případě, že by vám při vám při ní vznikala účast na důchodovém pojištění (u DPP příjem nad 10 000 Kč hrubého měsíčně, u DPČ příjem od 3500 Kč hrubého měsíčně).

Další věc je ta, že by záleželo i na tom, kdy byste případně šla na Úřad práce:

  • Pokud by vám měl vznikat nárok na podporu v nezaměstnanosti na základě zmíněné brigády, pak byste musela jít na Úřad práce do 3 pracovních dní, od jejího skončení
  • Pokud budete ještě v létě doma s dítětem a dobírat rodičovský příspěvek, pak to výpočtem podpory bude jinak

Kolik je podpora po skončení rodičovského příspěvku

Po skončení rodičovského příspěvku, pokud jste nezaměstnaná (a poslední zaměstnání vám skončilo již před delší dobou), se podpora v nezaměstnanosti obvykle nedá spočítat na základě průměrného čistého příjmu v posledním zaměstnání.

V takovém případě sice máte stále nárok na podporu, její výpočet ale vychází z průměrné mzdy v ČR. V roce 2022, je to z průměrné mzdy 37 047 Kč.

Podpora vypočítaná z této průměrné mzdy, je potom jen velmi nízká:

  • Minimální podpora (1 a 2 měsíc) = 5 558 Kč měsíčně
  • Minimální podpora (3 a 4 měsíc) = 4 446 Kč měsíčně
  • Minimální podpora (5 měsíc a dále) = 4 076 Kč měsíčně

Na podporu máte nárok po dobu, která závisí na vašem věku. Do 50 roků je to 5 měsíců, nad 50 roků je to 8 měsíců, a od 55 roků je to 11 měsíců.

I když je podpora jen velmi nízká, pořád se to vyplatí. Po skončení rodičovského příspěvku, za vás přestává stát platit zdravotní pojištění. Pokud byste nebyla vedená na Úřadu práce, musela byste si ho začít platit sama. V roce 2022 je minimální zdravotní pojištění 2187 Kč. Alternativně by byla možnost, nahlásit se u zdravotní pojišťovny, jako osoba pečující o dítě do 7 roků, pak zdravotní pojištění platí stát.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Kolik je podpora v nezaměstnanosti po rodičovském příspěvku (+brigáda během RD)

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna