Přechod z RD na MD – co dělat po skončení rodičovského příspěvku?

<span>Zdravotní pojištění platí stát za osoby na rodičovské dovolené, nebo i za osoby, které čerpají rodičovský příspěvek. Sociální pojištění stát nikdy za nikoho neplatí. Doba péče o dítě, až do jeho 4 roků, se ale započítává jako doba účasti na důchodovém pojištění (tj. započítává se do nároku na důchod).</span> Zdravotní pojištění platí stát za osoby na rodičovské dovolené, nebo i za osoby, které čerpají rodičovský příspěvek. Sociální pojištění stát nikdy za nikoho neplatí. Doba péče o dítě, až do jeho 4 roků, se ale započítává jako doba účasti na důchodovém pojištění (tj. započítává se do nároku na důchod).

Dobrý den, jsem z toho celá zmatená, protože ani na ÚP mi nebyli schopni smysluplně odpovědět. Snad mi prosím poradíte alespoň vy.

Jsem momentálně na rodičovské dovolené, která by mi měla skončit 5. května 2022 (to budou dceři 3 roky). Výplata rodičovského příspěvku mi ale bude končit už v únoru 2022.

Jsem nyní podruhé těhotná, a na mateřskou dovolenou s druhým dítětem, bych měla jít ještě krátce před koncem rodičovské dovolené. Termín nástupu na MD, mi vychází na konci dubna 2022.

Je tam tedy cca 2,5 měsíce, kdy sice ještě mohu být na rodičovské dovolené, ale nebudu už brát rodičovský příspěvek.

Byla jsem se ptát na Úřadu práce, ale tam byla paní dost nejistá. Řekla mi, že asi vynechám dva měsíce sociální pojištění a co se týká zdravotního, že si mám zavolat na svoji zdravotní pojišťovnu.

Já jsem ale měla za to, že kdy mám rodičovskou dovolenou napsanou až do 5. 5. 2022, a jsem stále zaměstnanec (mám v práci smlouvu na dobu neurčitou), tak že nemusím vůbec nic řešit, a že za mě vše bude automaticky dál platit stát nebo zaměstnavatel.

Můžete mi prosím poradit, jak to tedy je?

Moc děkuji za vaši odpověď.


Rodičovská dovolená vs. rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená, jsou dvě různé věci, které spolu souvisí jen částečně.

Rodičovská dovolená je pracovní volno bez náhrady mzdy, které je poskytované zaměstnavatelem z důvodu péče o dítě. Nárok může mít jak muž, tak i žena. Rodičovská dovolená může být maximálně do 3 roků dítěte (je ale možné domluvit i kratší dobu). RD končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte.

Rodičovský příspěvek je sociální dávka, placená státem (prostřednictvím Úřadu práce), na základě řádné celodenní péče o nejmladší dítě v rodině. Rodičovský příspěvek může být maximálně do 4 roků dítěte. Končí ale i dříve, pokud dojde k vyčerpání celé částky (300 000 Kč jedni dítě, 450 000 Kč dvojčata).

Rodičovský příspěvek je na rodičovské dovolené nezávislý. Je možné čerpat rodičovský příspěvek a nebýt na rodičovské dovolené. Na RP je nárok i v době, kdy již opět chodíte do zaměstnání. Nárok na RP mají i nezaměstnaní, kteří pečují o dítě (ale nejsou na rodičovské dovolené).

Stejně tak je možné být na rodičovské dovolené, ale bez nároku na rodičovský příspěvek. Což může být situace jako u vás – kdy již skončí rodičovský příspěvek, ale zatím není ukončena rodičovská dovolená. Nebo by to mohla být i situace, kdy budou na rodičovské dovolené oba rodiče (mohou být oba současně), ale rodičovský příspěvek bude dostávat jen jeden z nich.

Kdo platí zdravotní pojištění během rodičovské dovolené

Placení zdravotního pojištění, je upraveno v příslušném zákonu – viz zákon číslo 48/1997 Sb. Během rodičovské dovolené a/nebo v době, kdy čerpáte rodičovský příspěvek, za vás zdravotní pojištění platí stát – viz paragraf 7:

§ 7

(1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:

c) příjemce rodičovského příspěvku;

d) ženy na mateřské a osoby na rodičovské dovolené a osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství podle předpisů o nemocenském pojištění;

Jak sama vidíte, v zákoně jsou explicitně uvedeny všechny možnosti. Zdravotní pojištění za vás platí stát jak na základě toho, že máte nárok na rodičovský příspěvek, tak i na základě toho, že jste na rodičovské dovolené.

Po tom, co vám skončí rodičovský příspěvek, se pro vás nic nemění. Plátcem zdravotního pojištění za vás bude stále stát, až do ukončení rodičovské dovolené. A pak to bude opět stát, na základě toho, že vám začne mateřská dovolená, atd.…

Kdo platí sociální pojištění během rodičovské dovolené

Sociální pojištění funguje lehce odlišně. Sociální pojištění, za vás nikdo neplatí. Ani v době, kdy dostáváte rodičovský příspěvek, ani v době, kdy jste na rodičovské dovolené. Sociální pojištění platí pouze zaměstnavatel v době, kdy pro něj pracujete (nebo si ho podnikatelé platí sami).

Stát sám sobě sociální pojištění neplatí nikdy. U zdravotního je to jinak, protože tam stát platí peníze zdravotním pojišťovnám. Sociální pojištění ale spravuje přímo stát, včetně příslušných dávek.

Doba péče o dítě (a je jedno jestli jste při tom na rodičovské dovolené a/nebo čerpáte rodičovský příspěvek), až do jeho 4 roků, se vám ale započítává jako účast na důchodovém pojištění. Tj. započítává se vám do „odpracovaných roků“ pro nárok na důchod.

Viz zákon o důchodovém pojištění, zákon číslo 155/1995 Sb., paragraf 5, odstavec 2:

§ 5

(2) Pojištění jsou při splnění podmínek stanovených v tomto zákoně účastny dále

c) osoby pečující osobně o dítě ve věku do 4 let,

Takže celá doba posledních 3 roků, se vám zohlední pro nárok na důchod. Samotné sociální pojištění ale placeno není. To je jeden z důvodů, proč mají ženy obvykle nižší starobní důchod.

V budoucnu by to ale měl řešit příplatek k důchodu za každé vychované dítě (začíná platit od 1. 1. 2023). Než ale vy budete mít nárok na důchod, tak se to může ještě několikrát změnit.

Co dělat po skončení rodičovského příspěvku, když jsem dále na rodičovské dovolené?

Po skončení rodičovského příspěvku, nemusíte vůbec nic řešit. Pro vás osobně se nic nemění. I nadále budete doma s dítětem (protože jste stále na rodičovské dovolené).

Zdravotní pojištění za vás stále platí stát (tak jako doposud). Sociální pojištění za vás nikdo neplatí (tak jako doposud), ale doba se vám stále počítá (tak jako doposud).

Jediné co budete řešit, je až ukončení rodičovské dovolené a nástup na mateřskou dovolenou na konci dubna 2022. To budete řešit se svým zaměstnavatelem.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Přechod z RD na MD – co dělat po skončení rodičovského příspěvku?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna