Brigáda na DPP během mateřské dovolené – mohu si přivydělat bez omezení?

<span>V průběhu mateřské dovolené, nesmíte pracovat ve svém původním zaměstnání. Je ale možná práce pro jiného zaměstnavatele (například formou práce na dohodu DPP nebo DPČ). Při příjmu do 10 000 Kč se z DPP neplatí sociální a zdravotní pojištění (podmínky se ale budou od 1. 7. 2024 měnit).</span> V průběhu mateřské dovolené, nesmíte pracovat ve svém původním zaměstnání. Je ale možná práce pro jiného zaměstnavatele (například formou práce na dohodu DPP nebo DPČ). Při příjmu do 10 000 Kč se z DPP neplatí sociální a zdravotní pojištění (podmínky se ale budou od 1. 7. 2024 měnit).

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak je to s možností práce na dohodu DPP během mateřské dovolené?

Momentálně jsem zaměstnaná na HPP a mám smlouvu na dobu neurčitou. Za 6 týdnů, bych měla mít nástup na mateřskou dovolenou.

Po narození dítěte, až se situace trochu uklidní, bych si ale chtěla něco přivydělat. Nabízí se mi možnost brigády na dohodu DPP – pracovala bych jen pár hodin týdně, a práce se dá dělat z domu. Mělo by to snad jít skloubit s péčí o dítě.

Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké omezení – jestli mohu mít během mateřské dovolené brigádu na DPP? A pokud ano, jestli to musím někde hlásit, nebo na co si mám dát pozor?

Předem děkuji za radu!

Katka Š.


Práce v zaměstnání během mateřské dovolené

Mateřská dovolená, je dlouhá 28 týdnů (jedno dítě) nebo 37 týdnů (dvojčata nebo vícerčata). MD začíná už před porodem (nástup na mateřskou je 8 až 6 týdnů před termínem porodu).

Během mateřské dovolené, je obvykle nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Což je finanční dávka, placená státem (ČSSZ), na základě nemocenského pojištění.

Pro všechny nemocenské dávky (nejenom pro PPM, ale i pro nemocenskou, otcovskou, ošetřovné, atd.), platí omezení, že není možné vykonávat zaměstnání, na jehož základě vznikl nárok na danou dávku.

Jedinou výjimkou je vyrovnávací příspěvek během těhotenství, na který je nárok před porodem, pokud z důvodu těhotenství dojde k převedení na jinou práci, a tím i snížení příjmu.

Jinak ale platí, že aby byl zachován nárok na PPM, tak není možné pracovat v původním zaměstnání. Toto omezení platí po celou dobu mateřské dovolené (28 nebo 37 týdnů).

Brigáda na DPP během mateřské dovolené

Výše uvedené omezení, se ale vztahuje jenom na zaměstnání, ve kterém vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Pokud byste měla dvě různá zaměstnání už před porodem, a nárok na PPM vznikl jenom v jednom z těchto zaměstnání, pak je druhé zaměstnání možné vykonávat i během mateřské dovolené (pochopitelně za předpokladu, že by to pro vás bylo prakticky možné, s ohledem na porod a péči o dítě).

Stejně tak je možné během mateřské dovolené začít pracovat na nějaké brigádě. Můžete si sjednat dohodu o provedení práce (DPP), nebo případně i dohodu o pracovní činnosti (DPČ) u nějaké jiné firmy.

Nebo je případně dokonce možné i sjednání dohody u stávajícího zaměstnavatele. Dohoda by ale musela být uzavřena na jinou pracovní činnost, než jaká je předmětem práce na HPP.

Jaké jsou podmínky pro brigádu na DPP

Pro dohodu o provedení práce (DPP) platí omezení, že během jednoho kalendářního roku, můžete pro jednu firmu, odpracovat maximálně 300 hodin.

Je ale možné během roku pracovat na DPP pro více různých firem. Nebo je možné po vyčerpání limitu 300 hodin/rok, u stejné firmy uzavřít dohodu DPČ.

U DPP se aktuálně neplatí sociální a zdravotní pojištění, pokud je příjem do 10 000 Kč měsíčně (hrubý příjem). Od poloviny roku 2024, se ale podmínky pro DPP budou měnit.

Od 1. 7. 2024, by měla začít platit změna a některé podmínky pro dohodu DPP se zpřísní. Změny už sice byly schváleny, ale nyní se ještě „na poslední chvíli“ v Parlamentu řeší další změny, takže zatím není 100% jisté, co vlastně bude od července platit.

První možností je, že do 10 500 Kč (u jedné firmy) se nebude platit sociální a zdravotní pojištění. A odvody se nebudou platit ani při příjmu do 17 500 Kč (více souběžných DPP u různých firem).

Druhou možností je DPP bez odvodů do 10 500 Kč u jedné firmy, a k tomu případně souběžné dohody DPP do 4 000 u dalších zaměstnavatelů.

Každopádně pokud počítáte jenom s několika hodinami za týden, tak byste se zřejmě mohla vejít do limitu 10 000 Kč (platí do 30. 6. 2024) nebo 10 500 Kč (mělo by platit od 1. 7. 2024).

V takovém případě se z DPP nestrhává ani sociální a ani zdravotní pojištění. A platí se jenom daň 15% (tj. z 10 000 Kč měsíčně vám u DPP zůstává 8 500 Kč čistého).

Musím někde hlásit brigádu na DPP?

Začátek práce na nějaké brigádě (smlouva DPP nebo jiná forma), v zásadě nemusíte nikde hlásit. Pokud by vznikala nějaká povinnost s ohledem na sociální/zdravotní pojištění, pak to primárně řeší zaměstnavatel.

Pro vás může platit pouze omezení, které stanovuje zákoník práce. Ten říká, že zaměstnanci mohou vykonávat jinou pracovní činnost, pouze s předchozím souhlasem zaměstnavatele.

Platí ale jen pro případy, kdy je předmět činnosti v nové firmě shodný, jako u stávajícího zaměstnavatele.

A netýká se to pedagogické, umělecké, vědecké nebo literární činnosti (viz paragraf 304, zákoník práce).

Práce nebo brigáda během rodičovské dovolené

Po skončení mateřské dovolené (prvních 28 nebo 37 týdnů), asi budete pokračovat na rodičovské dovolené (ta může být až do 3 roků dítěte).

Během rodičovské dovolené, obvykle dostáváte rodičovský příspěvek, a u něj už není tak přísné omezení, jako u peněžité pomoci v mateřství.

Během rodičovské dovolené, můžete bez větších omezení pracovat v zaměstnání, najít si nějakou brigádu, nebo třeba podnikat jako OSVČ.

Na rodičovský příspěvek můžete mít nárok, i kdybyste ukončila rodičovskou dovolenou a vrátila se zpět do zaměstnání (je možný souběh práce v zaměstnání na HPP a pobírání RP).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Brigáda na DPP během mateřské dovolené – mohu si přivydělat bez omezení?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna