Kalkulačka: Nárok na porodné od 1. 1. 2024

<span>Na porodné je i v roce 2024, nárok jen u prvního a druhého dítě. Porodné na první dítě je 13 000 Kč. Porodné na druhé dítě je 10 000 Kč. Nárok na porodné mají rodiny (samoživitelky), pokud jejich průměrný čistý příjem, není vyšší než 2,7 násobek životního minima.</span> Na porodné je i v roce 2024, nárok jen u prvního a druhého dítě. Porodné na první dítě je 13 000 Kč. Porodné na druhé dítě je 10 000 Kč. Nárok na porodné mají rodiny (samoživitelky), pokud jejich průměrný čistý příjem, není vyšší než 2,7 násobek životního minima.

Porodné, je sociální dávka, na kterou je nárok při narození prvního nebo druhého dítěte ženy (nebo i při převzetí dítěte do náhradní péče).

Na třetí a další dítě, které žena porodí, už ale na porodné nárok není. Nárok na porodné je, pokud příjem rodiny (samoživitelky), nepřesahuje 2,7 násobek životního minima.

Kalkulačka: Výpočet nároku na porodné od 1. 1. 2024

Pro posouzení nároku na porodné, je podstatný počet osob v rodině, věk dítěte (pokud už máte první dítě) a výše průměrného čistého měsíčního příjmu (průměr za předchozí kalendářní čtvrtletí, před narozením dítěte):

Kalkulačka porodné 2024
Žadatelé (1 - 2 osoby)
Průměrný měsíční příjem v Kč

Kolikáté je to vaše dítě?

Věk prvního dítěte

Počet očekávaných/narozených dětí?

Jako průměrný příjem uvádějte průměrný čistý měsíční příjem domácnosti (obou partnerů, pokud jsou) (výplata, sociální dávky, příjmy z podnikání aj.) za předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud se má miminko narodit v červnu, je to příjem za leden - březen, pokud v červenci, je to příjem za duben - červen.
Výpočet

Kolik je porodné v roce 2024

Nárok na porodné je v roce 2024, pouze na první nebo druhé dítě ženy. Není tedy až tak rozhodující celkový počet dětí v rodině, jako to, jestli se jedná o první nebo druhé dítě, která žena porodí.

Může tedy nastat situace, kdy v rodině jsou už třeba dvě děti, které má muž z předchozího vztahu.

Pokud je to ale první nebo druhé porozené dítě ženy, pak je na tuto sociální dávku nárok (i když by jednalo o třetí nebo dokonce čtvrté dítě v rodině).

Porodné je v roce 2024 ve stejné výši jako v předchozích letech (porodné se nezvyšovalo už několik roků):

  • Porodné na první dítě v roce 2024 = 13 000 Kč
  • Porodné na druhé dítě v roce 2024 = 10 000 Kč
  • Porodné na dvojčata v roce 2024 = 23 000 Kč

Porodné na dvojčata ve výši 23 000 Kč, platí pro situace, kdy právě narozená dvojčata, představují současně i první a druhé dítě ženy. Pokud by to ale bylo například druhé a třetí dítě, které žena porodila, pak by byl nárok jen na 10 000 Kč (jen na první z dvojčat).

Kdo má nárok na porodné v roce 2024

Nárok na porodné má žena, která porodí dítě, nebo ten kdo převezme dítě do péče. Na porodné mají nárok rodiny (samoživitelky), jejichž průměrný měsíční příjem není vyšší než 2,7 násobek životního minima.

Do životního minima se započítá životní minimum matky dítěte (4470 Kč), případně i životní minimum otce dítěte (4040 Kč), životní minimum právě narozeného dítěte (2480 Kč) a případně i životní minimum prvního dítěte (pokud se má narodit už druhé dítě) – tam záleží na věku prvního dítěte (do 6 roků je to 2480 Kč, do 15 roků je to 3050 Kč, nad 15 roků je to 3490 Kč).

Nárok na porodné mají v roce 2024:

  • Rodina na první dítě = životní minimum je 10 990 Kč, nárok na porodné je do příjmu 29 673 Kč
  • Rodina na druhé dítě = životní minimum je 13 470 Kč, nárok na porodné je do příjmu 36 369 Kč
  • Samoživitelka na první dítě = životní minimum je 6 950 Kč, nárok na porodné je do příjmu 18 765 Kč
  • Samoživitelka na druhé dítě = životní minimum je 8 510 Kč, nárok na porodné je do příjmu 25 461 Kč

Uvedené příklady vychází z toho, že při druhém dítěti, je tomu prvnímu do 6 roků. Pokud by bylo první dítě starší, pak by výpočet nároku na porodné vypadal trochu jinak – viz výpočet v kalkulačce.

Z čeho se provádí (z jakého příjmu) výpočet porodného v roce 2024

Výpočet nároku na porodné se provádí na základě příjmu (samoživitelky nebo všech osob v rodině), za poslední 3 měsíce (předchozí kalendářní čtvrtletí), před narozením dítěte.

Pokud by se mělo dítě narodit v březnu 2024, pak se posuzuje příjem ještě za rok 2023 (říjen až prosinec 2023). Pokud se dítě narodí v dubnu 2024, pak se posuzuje příjem za leden až březen 2024.

Průměrný čistý měsíční příjem (všech členů rodiny) musí být nižší než 2,7 násobek životního minima. Započítávají se všechny příjmy jako:

Naopak jako příjem, se nepočítají například některé sociální dávkypříspěvek na bydlení, dávky hmotné nouze, příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, dávky mimořádné pomoci ve hmotné nouzi aj.

Porodné na třetí dítě v roce 2024?

Na porodné je nárok pouze u prvního nebo druhého porozeného dítěte ženy. Pokud se ženě narodí třetí dítě, pak podle aktuálních podmínek nárok na porodné není. O změně, že by bylo porodné i na třetí dítě (nebo i na další děti), se sice již několik roků diskutuje, zatím ale bez konkrétního výsledku.

Žádost o porodné – až 1 rok zpětně po porodu

Žádost o porodné je možné vyřídit až 1 rok zpětně od porodu. Žádost se vyřizuje na Úřadu práce při osobní návštěvě (třeba až si tam půjdete vyřizovat rodičovský příspěvek). Nebo je to možné i písemně poštou nebo elektronicky.

Formuláře je možné najít na webu MPSV zde. K vyřízení je potřeba potvrzení o výši příjmu (za všechny osoby v rodině), rodný list narozeného dítěte, vyplněná žádost o porodné, osobní doklady (všech osob) a případně i další dokumenty.

Porodné by mělo být vyplaceno (na účet v bance nebo složenkou na poštu), do 30 dnů od schválení žádosti, o tuto sociální dávku.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Kalkulačka: Nárok na porodné od 1. 1. 2024

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna