Chřipka během těhotenství – jak léčit a jaká jsou rizika?

<span>Klasická chřipka, představuje zvýšené riziko pro těhotné ženy. Chřipka může během těhotenství způsobit závažnější průběh nemoci. A mohou s ní být spojena i další rizika pro samotnou matku nebo i pro nenarozené dítě. V těhotenství je doporučeno očkování proti chřipce.</span> Klasická chřipka, představuje zvýšené riziko pro těhotné ženy. Chřipka může během těhotenství způsobit závažnější průběh nemoci. A mohou s ní být spojena i další rizika pro samotnou matku nebo i pro nenarozené dítě. V těhotenství je doporučeno očkování proti chřipce.

Chřipka je virové onemocnění, které se projevuje vysokou horečkou, velkou únavou, bolestí svalů a kloubů. Kromě toho může mít chřipka i další příznaky.

Během těhotenství (zvláště v pozdější fázi), představuje chřipka vyšší riziko, než pro běžného zdravého jedince.

Chřipka zvyšuje i riziko předčasného porodu, nebo může mít negativní vliv i na správný vývoj plodu.

Chřipka během těhotenství

Chřipka během těhotenství může představovat riziko jak pro matku, tak i pro dítě.

Těhotné ženy jsou náchylnější k chřipce (během těhotenství se mění imunita) a patří mezi nejvíce ohrožené skupiny pacientů.

Chřipka v začátku těhotenství (především během prvních tří měsíců) může výrazně ohrozit plod a zvyšuje riziko různých malformací, jako je například postižení centrálního nervového systému, deformace končetin nebo rozštěp rtů.

V pozdější fázi těhotenství, zase může chřipka způsobit předčasný porod (nebo může být spojena s nižší porodní váhou miminka).

Je zde také vyšší riziko pro samotnou matku (těžší průběh, závažnější komplikace). Někdy může chřipka způsobit i samovolný potrat.

Jak poznám, že mám chřipku?

Na jaře, nebo na podzim, když je právě „chřipková sezóna“, nemusí být vždy jednoduché poznat, že máte chřipku.

První příznaky jsou stejné, jako u většiny „běžných“ respiračních nemocí. Zvýšená teplota, rýma, kašel, bolest hlavy, … atd.

Mezi hlavní rozpoznávací znaky, že jste někde chytili chřipku, patří především rychlý nástup nemoci (běžné nachlazení začíná pozvolna, při chřipce je vám během pár hodin „fakt hodně blbě“).

Dalším příznakem chřipky je vysoká teplota nebo horečka (chřipka bez teploty, se téměř nevyskytuje, pokud máte podobné příznaky jako má chřipka, ale bez teploty, pak je to s vysokou pravděpodobností jiná nemoc).

Mezi hlavní příznaky chřipky, patří především:

  • Horečka: obvykle vysoká, často výrazně nad 38 °C (není výjimkou i 39 – 40 °C), a může trvat několik dní
  • Bolesti těla: bolesti svalů a kloubů, často doprovázené pocitem vyčerpání
  • Kašel: častým příznakem chřipky je i suchý a dráždivý kašel (chřipka ale může být i bez kašle)
  • Rýma nebo ucpaný nos – někteří lidé s chřipkou mohou mít rýmu nebo ucpaný nos, i když to není tak časté, jako u nachlazení (u chřipky je rýma asi jen v 50% případů)
  • Úporné bolesti hlavy: časté jsou intenzivní bolesti hlavy, zejména na čele a v oblasti očí
  • Únava: typická je i velká únava, je to jeden z hlavních příznaků, jak se dá poznat chřipka oproti běžnému nachlazení, při chřipce obvykle nejste schopni vůbec nic dělat
  • Zimnice: jsou běžné náhlé stavy zimnice nebo pocení, zejména na začátku chřipky
  • Zvracení nebo průjem: při chřipce někdy mohou být i zažívací potíže, jako je zvracení nebo průjem

Jak léčit chřipku během těhotenství?

U běžného zdravého jedince, obvykle stačí chřipku vyležet, a používat podpůrnou léčbu (snižování teploty, tlumení bolesti, dostatek tekutin, léky na podporu imunity, apod.).

U těhotných žen se při chřipce doporučuje zvýšená opatrnost. Zvláště během těhotenství, je dobré i jenom s „obyčejnou“ chřipkou vyhledat lékaře.

A konzultovat s ním i jakékoliv léky (nebo i volně prodejné přípravky), které byste chtěla brát na chřipku.

Nemalá část „léků“ na chřipku (které se dají běžně koupit v lékárně) není určena pro těhotné ženy, protože by mohly ohrozit vývoj plodu, nebo dokonce vyvolat předčasný porod.

Očkování proti chřipce během těhotenství

Během těhotenství je doporučováno očkování proti chřipce (stejně jako u všech dalších rizikových skupin, což zahrnuje seniory, nebo lidi s jinými zdravotními problémy).

Těhotné ženy by se neměly očkování proti chřipce bát, protože ochrání i jejich dítě (po porodu), které jinak nemůže být v tak nízkém věku očkováno. Očkovací látka neobsahuje živé viry, tudíž k nákaze dítěte dojít nemůže.

Pokud je těhotenství plánované, doporučují lékaři očkování proti chřipce spíše před těhotenstvím.

Těhotné ženy by měly být očkovány mezi 28. až 36. týdnem těhotenství. Ženám, které nebyly v těhotenství očkovány, je doporučena jedna dávka vakcíny hned po porodu.

U malých dětí (po porodu) je možné očkování od šesti měsíců. Děti do šesti let, které jsou proti chřipce očkovány poprvé, je nutno po 4 týdnech přeočkovat druhou posilující dávkou.

Chřipková epidemie a těhotenství

Jako chřipková epidemie se označuje situace, kdy je cca 1600 až 1700 nemocných s chřipkou na 100 tisíc obyvatel. Typické období je podzim, začátek roku, nebo začátek jara.

Během chřipkové epidemie, je zvýšené riziko, že někde chytíte chřipku. Platí to zvláště pro ty těhotné maminky, které před porodem pracují v prostředí, kde se pohybuje hodně lidí.

Během těhotenství je obvykle mírně oslabená imunita (tělo potlačuje některé imunitní reakce, aby nevyhodnotilo plod jako „nežádoucí“). Těhotné ženy, jsou tedy náchylnější k nákaze (a netýká se to jenom chřipky).

U těhotných žen, se častěji objevují opary nebo je častější výskyt různých reparačních nemocí (včetně chřipky).

Během chřipkové epidemie je tedy na zvážení omezení kontaktu s lidmi. Pokud je to možné, tak preferovat práci na home-office.

Nebo si případně nechat vystavit neschopenku (důvod pro „rizikovou neschopenku“ se vždy najde).

Dá se chřipka chytnout i v létě?

Chřipka se nejčastěji objevuje během „chřipkové sezóny“ (což je podzim až jaro). Chřipka se ale dá chytnout i v létě. Není to ale moc časté. To, co se ale obvykle označuje jako „letní chřipka“, jsou jiné virózy.

V létě může nachlazení nebo lehčí viróza vzniknout například nadměrným používáním klimatizace, konzumací studených nápojů a zmrzliny nebo večerním podchlazením.

Během léta se chřipkové viry šíří jen minimálně. V teplých měsících jsou rozšířené zejména Coxsackie A viry, echoviry, streptokoky a další.

Přesto není chřipka během letních měsíců nic vyloučeného. Pravděpodobnost, je ale jenom poměrně velmi nízká.

Střevní chřipka v těhotenství

To, co se běžně označuje jako „střevní chřipka“, není chřipka v pravém slova smyslu. Střevní chřipka, nebo také střevní viróza, je akutní zánět břišní sliznice.

Nejčastějšími původci střevní chřipky jsou různé viry, jako je například rotavirus, norovirus nebo adenovirus.

Typické příznaky pro střevní chřipku zahrnují zvracení, průjem, bolest břicha, zvýšenou teplotu (nebo i horečku), únavu a celkovou slabost.

Střevní chřipky se šíří častěji v létě (v teplejších měsících roku). Klasická chřipka, se naopak šíří především v zimě (v chladnějších měsících roku).

Střevní chřipka během těhotenství je poměrně běžná. Asi 1/3 těhotných žen udává, že se během těhotenství setkala se střevní chřipkou. Tato nemoc, ale pro těhotné ženy nepředstavuje tak velké riziko, jako klasická chřipka.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Chřipka během těhotenství – jak léčit a jaká jsou rizika?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna