5 příznaků jak poznat těhotenství i bez testu

<span>Poznat, že jste těhotná, můžete už pár dní po začátku těhotenství. Mění se vám nálady, chutě, jste častěji unavená. Mohou se objevit ranní nevolnosti, zvýšená únava, bolest prsou a další příznaky. Každý z příznaků sám o sobě nic moc neříká. Jejich kombinace, už ale může něco naznačovat.</span> Poznat, že jste těhotná, můžete už pár dní po začátku těhotenství. Mění se vám nálady, chutě, jste častěji unavená. Mohou se objevit ranní nevolnosti, zvýšená únava, bolest prsou a další příznaky. Každý z příznaků sám o sobě nic moc neříká. Jejich kombinace, už ale může něco naznačovat.

O době těhotenství se velmi často mluví, jako o době, kdy je žena v jiném stavu. A něco na tom je. Ono toho je hodně jinak. Během těhotenství se toho u ženy změní hodně. Nejde jenom o ty viditelné změny. Mění se i psychika, chutě, čich a mnoho dalšího. Nemalá část z těchto změn, se začne objevovat, už jen pár dní po početí.

Pokud znáte dobře svoje tělo a sebe sama (svoje nálady, pocity apod.), tak můžete velmi snadno vycítit, že jste těhotná i bez testu.

Je ale nutné upozornit, že řada změn, které mohou indikovat počáteční těhotenství, je velmi snadno zaměnitelná s něčím jiným.

1 příznak počátečního těhotenství – bolest prsou a jejich zvětšování

Už jen pár dní po zahájení těhotenství můžete začít pociťovat bolest prsou. Prsa se začínají zvětšovat, tvrdnou bradavky. Některé ženy mohou dokonce i pozorovat, že se jim kolem bradavek tvoří žlutý povlak (vytékající kolostrum, které produkují prsní žlázy).

Tento příznak ale může být snadno zaměněn s premenstruační fází cyklu, kdy mají ženy také častěji citlivější prsa.

2 příznak počáteční těhotenství – ranní nevolnosti

Podle statistik se s ranní nevolností setká až 80% těhotných žen. Je ale pravda, že ty nejtypičtější ranní nevolnosti, jsou často spojené spíše až s druhou třetinou polovinou trimestru. Někdy se ale mohou začít objevovat již jen pár dní po otěhotnění. Zpravidla je to ale až po pár týdnech.

Prvotní ranní nevolnosti mohou být snadno zaměnitelné s podrážděným žaludkem z nějakého jídla. Pokud se ale začnou objevovat každý den, pak je to jasný signál, že je čas vyrazit do lékárny nebo do drogerie pro těhotenský test.

3 příznak počátečního těhotenství – únava a ospalost

Zvýšená únava a ospalost bývá spojována skoro s celým průběhem těhotenství. Může se začít objevovat už během prvních dní po oplodnění vajíčka (řada žen pociťuje zvýšenou míru únavy již na konci prvního týdne těhotenství).

Důvodem zvýšené únavy je hormon progesteron a také změny, které začínají probíhat v těle (zvýšená krvetvorba, snížená hladina cukru v krvi apod.) I tento příznak není zcela jednoznačný a je snadno zaměnitelný s nějakou lehčí nemocí.

4 příznak, že jste těhotná – co to tady smrdí?

Jedním z typických projevů těhotenství je zvýšená citlivost na vůně a pachy. Je to dáno tím, že během těhotenství se zvyšuje cirkulace krve v těle. A to až o 40%. Což mimo jiné vede i ke zvýšení prokrvení nosní sliznice. A těhotné ženy, jsou pak násobně citlivější na různé pachy a vůně.

To vede k tomu, že různé vůně, vám najedou přijdou mnohem výraznější. To co vám dříve vonělo, vám najednou začne být až nepříjemné (příliš intenzivní). I zlepšení čichu (zintenzivnění vnímání vůní a pachů), se objevuje hned z počátku těhotenství

5 příznaků že jste těhotná – častější pobyt na toaletě

Mnoho žen má začátek těhotenství spojený s častějším pobytem na toaletách. Ranní nevolnosti jsme již zmiňovali. Dalším důvodem pro častější odchod na toaletu je močení. Těhotenské hormony, které se uvolňují již od prvního dne po početí, ovlivňují tvorbu a vylučování moči. Takže už od začátku těhotenství potřebujete častěji chodit „na malou“.

Tento příznak ale opět může být snadno zaměněn třeba se zánětem močového měchýře.

Bez testu se můžete jen domnívat, že jste těhotná

Žádný z příznaků (ať už výše uvedených nebo dalších), není v prvních týdnech jasným signálem, že jste „v tom“. Jejich kombinace ale už něco napovídá.

Jistou můžete mít, až když se delší dobu nedostaví menstruace (i když i zde to neplatí na 100%, řada žen má v průběhu prvního trimestru nebo i déle jakousi slabší „falešnou menstruaci“). Nebo když se vám začne zvětšovat bříško.

Pokud se ale objevuje více příznaků současně (včetně změny chutí, nálad apod.), pak je to poměrně silný signál, že je něco jinak.

Bez testu ale nikdy nemáte jistotu, jak na tom jste. A tak, když budete mít podezření, je lepší zajít do lékárny nebo do drogerie, a utratit pár desítek korun za těhotenský test. Pak to budete mít „modré na bílém“(nebo růžové na bílém, podle výrobce).

Jak spolehlivé jsou těhotenské testy

I když ani těhotenský test z lékárny nebo drogerie, není ve výsledku 100% spolehlivý. Většina běžně dostupných těhotenských testů, měří hladinu hormonu hCG v moči.

Ta ale může být u některých těhotných z počátku těhotenství ještě nízká (doporučuje se počkat cca 2 týdny od ovulace). Negativní test, jen pár dní po možném početí, tedy není zcela průkazný.

Negativní test na začátku těhotenství může být také způsoben tím, že jste před testem vyplila hodně tekutin (a tím došlo k většímu naředění moči).

I pozitivní test nemusí znamenat 100%, že jste těhotná. Je to ale určitě důvod, abyste se objednala ke svému gynekologovi, který vám řekne více.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: 5 příznaků jak poznat těhotenství i bez testu

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna