Podnikání během rodičovské – nárok na mateřskou na druhé dítě?

<span>Podnikání během rodičovské je „automaticky“ považováno za vedlejší činnost (péče o dítě do 4 roků). Pro nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) je nutné placení nemocenského pojištění. Nemocenské pojištění si můžete platit i jako OSVČ vedlejší. Minimální částka je 216 Kč v roce 2024.</span> Podnikání během rodičovské je „automaticky“ považováno za vedlejší činnost (péče o dítě do 4 roků). Pro nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) je nutné placení nemocenského pojištění. Nemocenské pojištění si můžete platit i jako OSVČ vedlejší. Minimální částka je 216 Kč v roce 2024.

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak to bude s nárokem na mateřskou u druhého dítěte.

Jsem momentálně doma na rodičovské dovolené. Malému budou za chvilku dva roky, a já bych si chtěla pořídit ještě jedno dítě, ideálně tak abych to stihla ještě před koncem rodičovské (nebo jen krátce po skončení).

Nevím ale, jak to budu mít s nárokem na mateřskou při druhém těhotenství. Zaměstnání mi skončilo už pár měsíců před porodem.

Byla jsem až do porodu na neschopence, a pak jsem měla ještě nárok na PPM, protože jsem byla v ochranné lhůtě. Teď už ale asi nebudu mít nárok u dalšího dítěte.

Už před rokem jsem si vyřídila ŽL a podnikám během rodičovské. Nemám ale nějaký velký příjem, spíše jen menší přivýdělek.

Zajímalo by mě, jestli si mohu jako OSVČ platit nemocenské pojištění, abych měla nárok na mateřskou?

Podnikání mám jenom jako vedlejší činnost, takže neplatím zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Nevím jak je to ale u nemocenského pojištění?

Můžete mi prosím poradit?

Děkuji K. K.


Podmínky pro nárok na mateřskou u OSVČ

Pro podnikatelky (OSVČ), platí v zásadě ty stejné podmínky pro nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), jako pro maminky, které před porodem pracují v zaměstnání.

I OSVČ musí splnit minimálních 270 dní účasti na nemocenském pojištění během posledních 2 roků. Pro OSVČ je i další podmínka minimálně 180 dní účasti na NP během posledního roku.

Zde jen pozor na to, že účast na nemocenském pojištění vám skončila společně s ukončením zaměstnání před porodem.

Nyní, když pobíráte rodičovský příspěvek, za vás stát platí jenom zdravotní pojištění. Pro nárok na druhou mateřskou si ale musíte začít platit nemocenské pojištění (minimálně 270 dní před začátkem PPM, což je 8 až 6 týdnů před porodem).

Mezi další podmínky pro nárok na PPM, patří aktivní účast na nemocenském pojištění při nástupu na mateřskou, nebo ochranná doba (až 180 dní od skončení poslední pojištěné činnosti).

Podnikání během rodičovské – vedlejší činnost

Podnikání během rodičovské dovolené (resp. v době kdy pečujete o dítě do 4 roků), se počítá jako vedlejší činnost.

Ve vašem případě, se ani nejedná o rodičovskou dovolenou v pravém slova smyslu. Na rodičovské dovolené (tak jak ji definuje zákoník práce), mohou být jenom zaměstnanci.

Po dobu pobírání rodičovského příspěvku za vás zdravotní pojištění platí stát. Po dobu péče o dítě do 4 roků, může být vaše podnikání považováno za vedlejší činnost.

Sociální a zdravotní pojištění – OSVČ vedlejší

Jako OSVČ vedlejší, nemusíte v prvním roce podnikání platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. V dalších letech, závisí placení záloh na vašem příjmu (zisku) z podnikání.

Na zdravotní pojištění se obvykle neplatí zálohy, a platí se až 13,5% ze zisku, po podání přehledů o příjmech.

Na sociální pojištění, se zálohy neplatí, pokud máte příjem z podnikání do 105 520 Kč (platí v roce 2024, minulý rok to bylo 96 777 Kč).  Pokud je příjem (zisk) vyšší, pak se platí minimálně 1413 Kč (platí v roce 2024).

Placení nemocenského pojištění je pro OSVČ dobrovolné (není to povinné).

Placení nemocenského pojištění – OSVČ vedlejší

Nemocenské pojištění, si můžete platit i jako OSVČ vedlejší. Minimální měsíční platba, se od 1. 1. 2024 zvýšila na 216 Kč. K nemocenskému pojištění se můžete přihlásit kdykoliv během podnikání.

Pozor ale na to, že pokud si jako OSVČ budete platit minimální nemocenské pojištění (tj. 216 Kč měsíčně), tak vám pak případná mateřská vychází jenom velmi nízká.

Minimální vyměřovací základ (ze kterého se platí 216 Kč) je stanoven na 8000 Kč. Mateřská pak vychází na 5 550 Kč měsíčně (viz kalkulačka pro výpočet PPM pro OSVČ).

Zvýšení mateřské pro OSVČ

Nemocenské pojištění je možné platit i vyšší (pak se zvýší i mateřská). Není to ale až tak jednoduché.

Maximální částka, se odvíjí do vyměřovacího základu (který je společný i pro sociální pojištění).

Záleží tedy i na tom, jaké jsou vaše příjmy z podnikání (jaký máte zisk, a kolik/jestli platíte sociální pojištění).

Vyměřovací základ je možné i dobrovolně zvýšit, pak to ale znamená i vyšší platbu na sociální pojištění. A obvykle se to nevyplatí (státu odvedete více, než kolik pak dostanete jako PPM).

OSVČ a nárok na mateřskou u druhého dítěte

Pokud to shrnu, tak pro nárok na PPM u druhého dítěte, si musíte začít platit nemocenské pojištění cca 11 měsíců před porodem (270 dní před nástupem na mateřskou, což je 6 až 8 týdnů před porodem, celkem tedy minimálně 10,5 měsíce = zaokrouhleně 11 měsíců).

Tedy v podstatě ještě o něco dříve, než se začnete pokoušet o miminko.

Minimální měsíční platba je 216 Kč (v roce 2025 to může být o něco více). Na základě minimální platby, je ale nárok jenom na nízkou mateřskou (v roce 2025 to případně může vycházet trochu jinak).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Podnikání během rodičovské – nárok na mateřskou na druhé dítě?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna