Neplacené volno po skončení rodičovské – mohu dostat výpověď?

<span>Za běžných podmínek, je možná výpověď i během neplaceného volna. Pokud jste ale nyní už těhotná, tak se na vás vztahuje zákaz výpovědi pro těhotné zeny (paragraf 53 v zákoníku práce). Po rodičovské, můžete být případně i na rizikovém těhotenství (neschopenka s nárokem na nemocenskou).</span> Za běžných podmínek, je možná výpověď i během neplaceného volna. Pokud jste ale nyní už těhotná, tak se na vás vztahuje zákaz výpovědi pro těhotné zeny (paragraf 53 v zákoníku práce). Po rodičovské, můžete být případně i na rizikovém těhotenství (neschopenka s nárokem na nemocenskou).

Letos v červnu mi bude končit rodičovská dovolená (synovi budou 3 roky). V zaměstnání mám smlouvu na dobu neurčitou, a tak bych se měla v druhé polovině června vracet zpět do zaměstnání.

Situace je ale taková, že jsem nyní znovu těhotná, a předpokládaný termín nástupu na další mateřskou mám na podzim.

Vzhledem k těhotenství, a i vzhledem k tomu, že zatím nemám zajištěnou školku pro dítě, se mi nechce chodit zpátky do práce.

Přemýšlela jsem nad tím, že bych si v práci na těch pár měsíců domluvila neplacené volno. Zajímalo by mě, jestli mi zaměstnavatel nemůže dát výpověď, když budu na neplaceném volnu?

A dále bych potřebovala vědět, jestli si mohu v práci domlouvat neplacené volno, i když ještě budu dobírat rodičovský příspěvek. Ten mi bude končit až někdy na konci prázdnin.

Předem děkuji za odpověď


Nárok na neplacené volno po skončení rodičovské dovolené

Rodičovská dovolená končí nejpozději v 3 letech dítěte (nebo případně i dříve, pokud je to takto domluveno v zaměstnání). Prodloužení rodičovské dovolené (nad 3 roky dítěte) není možné.

Po 3 narozeninách, se tedy buď musíte vrátit zpět do zaměstnání, nebo se domluvit na nějakém jiném řešení.

Na neplacené volno po rodičovské není zákonný nárok. Záleží na rozhodnutí zaměstnavatele. Může v zaměstnání požádat o neplacené volno, a zaměstnavatel vám ho buď schválí, nebo ne.

Výpověď od zaměstnavatele po skončení rodičovské dovolené

V průběhu rodičovské dovolené, vám zaměstnavatel nesmí dát výpověď z běžných důvodů (je pouze několik málo výjimek, jako je například rušení firmy nebo její části).

Po skončení rodičovské dovolené, už ale není žádná speciální ochrana. Ve vašem případě je to ale jiné. Pokud jste nyní těhotná (a pokud oznámíte těhotenství v zaměstnání), tak vám zaměstnavatel opět nebude moci dát výpověď.

Viz paragraf 53, zákoník práce:

§ 53 Zákaz výpovědi dané zaměstnavatelem

(1) Zakazuje se dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je

d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnanec čerpá otcovskou dovolenou anebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,

S neplaceným volnem, tedy případná výpověď nesouvisí (pokud byste nebyla těhotná, tak by po skončení rodičovské pro výpověď platily jen běžné podmínky). Díky těhotenství, ale nyní nemůžete dostat „běžnou“ výpověď.

Rodičovský příspěvek po skončení rodičovské dovolené

Nárok na rodičovský příspěvek, není podmíněn tím, že jste na rodičovské dovolené. Na rodičovský příspěvek, máte nárok i po návratu zpět do zaměstnání (tj. je možné pracovat, dostávat výplatu, a k tomu rodičovské příspěvek).

Na rodičovský příspěvek, můžete mít nárok i během neplaceného volna po skončení rodičovské dovolené.

Na rodičovský příspěvek, byste měla dále nárok i v případě, že byste šla po skončení rodičovské na rizikové těhotenství a pobírala nemocenskou.

Rizikové těhotenství po rodičovské dovolené

Po skončení rodičovské dovolené, případně můžete být doma i na rizikovém těhotenství (pokud by vám třeba zaměstnavatel nechtěl schválit neplacené volno).

Na rizikové těhotenství sice také není žádný „nárok“ (rozhoduje lékař na základě konkrétního zdravotního stavu; obvykle ale není problém, domluvit se na tom, že vám doktor napíše rizikovku).

Během rizikového těhotenství (po rodičovské), byste měla nárok na standardní nemocenskou (prvních 14 dní je to náhrada mzda za nemoc od zaměstnavatele; a od 15 dne to jsou nemocenské dávky). Může to tedy být výhodnější než neplacené volno.

S rizikovým těhotenstvím je ale spojeno omezení, v podobě vycházek. Při rizikovém těhotenství platí stejné podmínky, jako při jakékoliv jiné neschopence.

Vycházky vám lékař může napsat na maximálně 6 hodin denně, v době od 7:00 do 19:00.

Což může být s ohledem na léto dosti omezující (nedá se pořádně jet na dovolenou, a jste omezena v tom, kdy můžete chodit ven s dítětem, atp.).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Neplacené volno po skončení rodičovské – mohu dostat výpověď?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna