Konec rodičovské dovolené: Neplacené volno, péče o dítě do 7 roků, podpora v nezaměstnanosti, návrat do zaměstnání

<span>Po skončení rodičovské dovolené (končí v den 3 narozenin dítěte), se můžete vracet do zaměstnání. Nebo si můžete požádat o neplacené volno nebo o zkrácení úvazku. Případně je nárok i na podporu v nezaměstnanosti. Můžete také pečovat o dítě až do jeho 7 roků, a zdravotní pojištění bude platit stát.</span> Po skončení rodičovské dovolené (končí v den 3 narozenin dítěte), se můžete vracet do zaměstnání. Nebo si můžete požádat o neplacené volno nebo o zkrácení úvazku. Případně je nárok i na podporu v nezaměstnanosti. Můžete také pečovat o dítě až do jeho 7 roků, a zdravotní pojištění bude platit stát.

Konec rodičovské dovolené, může pro řadu maminek znamenat zvýšenou míru stresu. Po relativním „klidu“ během rodičovské, je nutné začít řešit, co teď dál? Zvláště v situaci, kdy vám nevzali dítě do školy (nebo kdy na to ještě není připravené), a není jiná možnost hlídání.

Co dělat po skončení rodičovské dovolené?

Návrat zpět do zaměstnání? Zkrácení úvazku? Nebo výpověď a evidence na Úřadu práce? A co prodloužení rodičovské do 4 roků dítěte (neplacené volno v zaměstnání), nebo i na delší dobu (péče o dítě do 7 roků)?

Kdy končí rodičovská dovolená?

Konec rodičovské dovolené, je nejpozději v den 3 narozenin dítěte. Může to ale být i dříve, pokud si to maminka takto domluvila v zaměstnání.

Rodičovská do 3 roků dítěte, je maximum co umožňuje zákoník práce. Domluvit si kratší dobu, by ale neměl být problém.

Prodloužení rodičovské dovolené?

Prodloužení rodičovské dovolené, není možné. Rodičovská dovolená, nemůže být delší než do 3 roků dítěte.

Jediné prodloužení rodičovské (které je možné), se týká situací, kdy byla rodičovská původně nahlášena jen na kratší dobu.

Pokud by byla rodičovská původně nahlášena třeba jen do 2 roků dítěte, tak je možné prodloužení až do 3 roků.

Žádost o rodičovskou dovolenu, je možné zaměstnavateli předat opakovaně. Pokud je to v zákonném limitu (do 3 roků dítěte), pak zaměstnavatel nemá žádnou možnost, jak takové prodloužení „zamítnout“.

Také je možné být doma s dítětem i po jeho 3 narozeninách. Pak už se ale nejedná o rodičovskou dovolenou, takže se nedá mluvit o „prodloužení rodičovské“. Viz další možnosti dále.

Nárok na zkrácený úvazek v zaměstnání (nejenom) po skončení rodičovské dovolené

Novela zákoníku práce, přináší pro rodiče malých dětí několik změn. Jednou z novinek, je i nárok na zkrácení úvazku v zaměstnání, pokud se jedná o rodiče dítěte do 15 roků.

Po rodičovské dovolené, by vám tedy měl zaměstnavatel umožnit zkrácení úvazku. Pokud by mu to nedovolovaly například vážné provozní důvody, pak to musí písemně zdůvodnit.

Nárok na home-office pro rodiče dětí do 9 roků

Podobně, je nově nárok i na práci z domu (home-office). Tuto možnost dává zákoník práce rodičům dětí do 9 roků.

Opět ale s tou výhradu, že na home-office je nárok, jenom pokud to umožňuje povaha dané práce. A pokud tomu nebrání nějaké vážné důvody na straně zaměstnavatele.

Nárok na neplacené volno po skončení rodičovské dovolené

Pokud se vám blíží konec rodičovské dovolené, a zatím vám nevzali dítě do školky, nebo pokud například plánujete další mateřskou, nebo prostě jen chcete být doma delší dobu s dítětem, pak je možné v zaměstnání požádat o neplacené volno.

V otázce neplaceného volna, bohužel zákoník práce není příliš jednoznačný. Rozhodně se nedá mluvit o nějakém „nároku“ na neplacené volno.

Zákoník práce, na jednu stranu ukládá zaměstnavateli povinnost, aby zohlednil potřeby rodičů malých dětí. Na druhou stranu ale nestanovuje žádný konkrétní nárok na neplacené volno.

Poskytnutí neplaceného volna, je tedy závislé na rozhodnutí zaměstnavatele. Buď vám neplacené volno umožní, nebo ne.

Jistě, pokud nastane situace, že vám skončila rodičovská dovolená a vy nemáte zajištěno hlídání pro dítě, pak má zaměstnavatel povinnost omluvit vaši nepřítomnost v zaměstnání. Soudy už takové situace řešily, a přiklonily se na stranu rodičů malých dětí. Je to ale vždy složitá situace.

Podpora v nezaměstnanosti po skončení rodičovského příspěvku

Pokud vám zaměstnání skončilo ještě před porodem, nebo následně během mateřské či rodičovské dovolené, pak vás zřejmě po skončení rodičovského příspěvku, čeká cesta na Úřad práce.

Po skončení rodičovské (ve chvíli, kdy je ukončena výplata rodičovského příspěvku), za vás už stát neplatí zdravotní pojištění. Může tedy mít smysl, jít na úřad práce, jako uchazeč o zaměstnání.

Po zařazení do evidence na ÚP, bude zdravotní pojištění platit stát. A také bude nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

Podpora, po skončení rodičovského příspěvku, je ale pouze poměrně nízká. Vypočítá se z průměrné mzdy v ČR, a bude to jen lehce přes 6 tisíc korun (první dva měsíce, následně je podpora po rodičovské ještě nižší).

Podpora v nezaměstnanosti po skončení rodičovské dovolené

Trochu jinak to s podporou budou mít maminky, kterým končí rodičovská dovolená, a ony se rozhodnou nevracet zpět do zaměstnání.

V závislosti na tom, kdy a jakou formou dojde k ukončení pracovního poměru (výpověď od zaměstnavatele, výpověď od zaměstnance, ukončení pracovního poměru dohodou, nárok na odstupné, atd.), by pro ně měly platit stejné podmínky, jako i pro ostatní nezaměstnané.

Podpora se jim může vypočítat na základě jejich příjmu v zaměstnání (buď z průměrného, nebo z pravděpodobného výdělku).

Péče o dítě do 7 roků – zdravotní pojištění

Po skončení rodičovské dovolené (nebo po skončení rodičovského příspěvku), je možné zdravotní pojišťovně nahlásit, že budete pečovat o dítě.

Tedy že jste osobou, pečující o jedno dítě do 7 roků, nebo případně o dvě děti do 15 roků. V takovém případě za vás bude platit zdravotní pojištění stát.

Péče o dítě do 7 roků, se ale týká pouze zdravotního pojištění. Nejsou s tím spojeny žádné další výhody. Naopak jsou zde určitá omezení.

Aby byly splněny všechny podmínky spojené s péčí o dítě do 7 roků, pak nesmíte dávat dítě do školky na dobu delší než 4 hodiny denně. Pokud by už dítě začalo chodit do školy, tak tam může chodit jen v době povinné výuky. Nemělo by tedy chodit například do družiny.

Dítě ani nesmíte dát na celý kalendářní měsíc do péče jiné osoby (k babičce, k tetě, na tábor, apod.). Je to možné jen na část měsíce (fakticky by byla podmínka splněna i tehdy, pokud by dítě bylo v srpnu o prázdninách 30 dní u babičky a jeden den doma s vámi).

Brigáda během péče o dítě do 7 roků

Jako osoba pečující o dítě do 7 roků, nemusíte pracovat v zaměstnání nebo podnikat jako OSVČ. Je možný pouze omezený příjem z nějaké brigády.

Můžete mít přivýdělek na dohodu o provedení práce, pokud měsíční příjem nebude vyšší než 10 000 Kč (v takovém případě se neplatí sociální a zdravotní pojištění, pouze daň 15%).

Nebo je možný i přivýdělek na dohodu o pracovní činnosti, pokud bude měsíční příjem do 4 000 Kč (do 3 999 Kč měsíčně se u DPČ nemusí platit sociální a zdravotní pojištění, pouze daň 15%).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Konec rodičovské dovolené: Neplacené volno, péče o dítě do 7 roků, podpora v nezaměstnanosti, návrat do zaměstnání

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna