Nárok na home-office nebo nárok na zkrácený úvazek pro maminky po rodičovské

<span>V roce 2023, začne platit novela zákoníku práce. Rodiče malých dětí budou mít nárok na home-office nebo na zkrácení úvazku v zaměstnání. Mění se i podmínky pro dohody (DPP a DPČ). Nově bude možná i výpověď elektronicky (emailem nebo datovou schránkou, apod.).</span> V roce 2023, začne platit novela zákoníku práce. Rodiče malých dětí budou mít nárok na home-office nebo na zkrácení úvazku v zaměstnání. Mění se i podmínky pro dohody (DPP a DPČ). Nově bude možná i výpověď elektronicky (emailem nebo datovou schránkou, apod.).

Na podzim 2023, začala platit novela zákoníku práce. Jedná se o velkou změnu (údajně největší změna zákoníku práce, za posledních 30 roků). Měnit se toho bude hodně.

Změny se dotknou především práce na dohodu DPP a DPČ (mění se některé podmínky, nově bude nárok i na placenou dovolenu). Budou nové podmínky pro možnost práce z domu (home-office). Mění se i další věci.

Dochází ke zpřesnění podmínek u rodičovské dovolené, nebo se rozšiřuje ochrana pro těhotné ženy. Pro rodiče malých dětí, bude nově nárok i na home-office nebo na zkrácený úvazek.

Nově například bude možné uzavřít pracovní smlouvu i na dálku (jenom elektronicky). Nově bude možná i výpověď elektronickou formou (výpověď emailem, nebo datovou schránkou).

Na poslední chvíli, byly do novely zákoníku práce, zahrnuty i rozšířené přesčasy ve zdravotnictví (pouze ale dočasně – jen do roku 2029).

Novela zákoníku práce – hlavní změny v roce 2023

Změn, které přináší novela zákoníku práce, je opravdu mnoho. Většina z těchto změn, začala platit už od října 2023.

Hlavní změny v novele zákoníku práce 2023:

  • Nárok na placenou dovolenou u dohody o pracovní činnosti (DPČ) a u dohody o provedení práce (DPP) – nárok na dovolenou, ale bude až v roce 2024
  • Nárok na příplatky za práci v noci, o víkendu nebo ve státní svátek u dohody DPP a DPČ
  • Nárok na písemné zdůvodnění, proč byla ukončena dohoda DPP nebo DPČ
  • Možnost požádat o převedení z dohody na pracovní poměr, po 180 odpracovaných dnech na dohodu
  • Nové podmínky pro možnost práce z domu (práce na dálku, home-office)
  • Nárok na příplatek za práci z domu (paušální náhrada nebo proplacení skutečných nákladů)
  • Zpřesnění podmínek pro rodičovskou dovolenou (žádost o rodičovskou dovolenou alespoň 30 dní předem, možnost žádat o rodičovskou i opakovaně)
  • Nárok na zkrácený úvazek pro těhotné ženy, rodiče dětí do 15 roků, nebo pro osoby pečující o osoby závislé na péči (II. – IV. stupeň)
  • Nárok na prodloužení úvazku na původní délku (po zkrácení – viz předchozí bod)
  • Nárok na home-office pro rodiče malých dětí (do 9 roků), pro těhotné ženy a pro osoby pečující o osoby závislé na péči (II. – IV. stupeň)
  • Zákaz práce přes čas pro těhotné ženy (platí i pro ženy, které pečují o dítě do 1 roku)
  • Delší přesčasy ve zdravotnictví – kromě základních 150 hodin (které může zaměstnavatel nařídit) a kromě základních 8 hodin za týden, bude ve zdravotnictví možné pracovat přesčas dalších 8 hodin týdně navíc (u záchranné služby dalších 12 hodin navíc za týden)
  • Nové podmínky pro doručování dokumentů (včetně výpovědi – bude možné i doručení emailem nebo datovou schránkou, nově bude platit i fikce doručení)
  • Další změny ….

Nárok na home-office pro rodiče malých dětí (pro maminky po rodičovské)

Asi každá žena (která se po skončení rodičovské vrací do zaměstnání) zjistila, že skloubit rodinný život (a péči o malé dítě) a práci, není vůbec jednoduché.

Tento přechod z rodičovské dovolené do pracovního procesu, by nově měla usnadnit novela zákoníku práce.

Ta obsahuje kromě obecných podmínek pro možnost práce na dálku, i speciální ustanovení pro rodiče malých dětí (do 9 roků). Týká se to ale i těhotných žen, nebo těch kdo pečují o nějakou nemohoucí osobu.

Nově budou mít maminky po rodičovské, možnost požádat si v zaměstnání o home-office. Tedy možnost práce na dálku (z domu). V režimu práce na home-office, je přece jen snadnější skloubit péči o menší dítě (a domácnost) a pracovní povinnosti.

Nárok na home-office pro rodiče malých dětí, ale bude pochopitelně podmíněn tím, že to povaha dané práce umožňuje. Je tedy stále nutná domluva se zaměstnavatelem.

V některých profesích, je nárok na home-office prakticky vyloučen. V jiných profesích, ale bude muset zaměstnavatel maminkám po rodičovské vyhovět.

Odmítnout žádost o home-office, bude možné jen při vážných provozních důvodech. A zaměstnavatel bude muset zamítnutí nároku na home-office písemně zdůvodnit.

Nárok na zkrácení úvazku po skončení rodičovské dovolené

Podobnou změnou, jako možnost pracovat po rodičovské z domu, bude i možnost požádat si v zaměstnání o zkrácený úvazek.

Na zkrácený úvazek, budou mít nárok rodiče menších dětí (až do 15 roků), nebo těhotné ženy, nebo i ti, kdo dlouhodoběji pečují o nemohoucí osobu.

Žádosti o zkrácení úvazku, bude muset šéf vyhovět, pokud tomu nebudou bránit nějaké vážné provozní důvody. Ty ale opět bude nutné písemně zdůvodnit.

Kromě samotného zkrácení úvazku (třeba hned po skončení rodičovské), garantuje zákoník práce i nárok na opětovné prodloužení úvazku, na původní rozsah.

Pokud po nějaké době, už nebude tak akutní potřeba věnovat se dětem nebo domácnosti, bude možné opět požádat o prodloužení úvazku. A zaměstnavatel bude mít povinnost vyhovět (opět s výjimkou nějakých nestandardních situací nebo vážných provozních důvodů).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Nárok na home-office nebo nárok na zkrácený úvazek pro maminky po rodičovské

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna