Poporodní deprese – jaké jsou příznaky a jak se dá léčit?

<span>Poporodní deprese je duševní stav, který může postihnout maminky už během těhotenství nebo po narození dítěte (týká se až 20% žen). Deprese po porodu, může být i poměrně závažná a může znamenat velké riziko jak pro ženu, tak i pro její dítě.</span> Poporodní deprese je duševní stav, který může postihnout maminky už během těhotenství nebo po narození dítěte (týká se až 20% žen). Deprese po porodu, může být i poměrně závažná a může znamenat velké riziko jak pro ženu, tak i pro její dítě.

Přibližně každá pátá žena (cca 20%), se po porodu setká s poporodní depresí. A pouze jedna čtvrtina z nich, vyhledá odpornou pomoc. Porodní deprese, může mít někdy dost závažný průběh. Výjimečné nejsou ani sebevražedné sklony.

Co je to poporodní deprese?

Jako poporodní deprese se označuje řada různých psychických problémů, které se objevují v období po porodu. Může se jednat o období od několika dní až po několik měsíců po porodu.

Zajímavostí je, že poporodní deprese se mohou objevit nejenom u maminek, ale mohou se týkat i mužů. Byť u nich se mohou projevy mírně lišit.

Obecně se za poporodní deprese považují depresivní stavy, které probíhají kdykoliv v rozmezí od početí do skončení prvního roku po porodu a trvají nejméně 2 týdny.

Přesné příčiny, co vyvolává poporodní deprese, nejsou zatím známy. Existují ale různé rizikové faktory, při kterých je riziko rozvoje poporodní deprese vyšší.

Rizikovým faktorem je rodinná anamnéza (poporodní deprese se vyskytla už u někoho jiného v rodině).

Dalšími faktory mohou být stresující události, sociální konflikt, psychické / fyzické týrání a problémy s kojením.

Jako významný rizikový faktor, se také uvádí změna hormonální hladiny a spánková deprivace.

Vyšší riziko poporodní deprese je i u lidí, co se již léčí (nebo se někdy v minulosti léčili) s nějakou psychickou nemocí.

Jaké jsou příznaky poporodní deprese

  • Skleslá nálada
  • Ztráta zájmu o dříve oblíbené aktivity
  • Neschopnost negativní nebo smutné pocity něčím nahradit/vytěsnit
  • Vyčerpání a zpomalené tempo
  • Potíže se spánkem
  • Problémy při soustředění a rozhodování
  • Nespokojenost, podrážděnost
  • Pocity viny
  • Zvýšená nebo naopak snížená chuť k jídlu
  • Sebepodceňování
  • Odmítavý postoj k sexu

Minimálně část z těchto příznaků poporodní deprese, jsou ale současně i „běžný stav“ v období po porodu.

Vyčerpání, únava, potíže se spánkem, změny nálad a mnoho dalšího, jsou spojené i jenom s tím, jak náročná bývá péče o miminko, během několika prvních týdnů po porodu, než si to trochu „sedne“.

I proto řada maminek možné příznaky poporodní deprese spíše bagatelizuje. Může to ale být chyba.

Kolik lidí trpí poporodní depresí?

Poporodní deprese postihují zhruba 20% žen a 5% otců. Příznaky se mohou projevit kdykoliv v těhotenství nebo v průběhu prvního roku života dítěte.

Aby se jednalo o diagnózu poporodní deprese, musí příznaky přetrvávat alespoň 2 týdny.

Poporodní deprese se vyskytují i u žen, u kterých došlo k samovolnému potratu nebo kterým se narodilo mrtvé dítě.

Jak se léčí poporodní deprese?

Při podezření na poporodní depresi, je více než vhodné vyhledat odbornou pomoc.

S odpovídající léčbou a podporou mohou pomoci odborníci – psychiatři, psychologové nebo porodní asistentky.

A důležitá může být i pomoc blízkého okolí (od rodiny, kamarádek, apod.

Léčba poporodní deprese zahrnuje několik možností:

  • Psychoterapie: symptomy poporodní deprese může zmírnit kognitivně-behaviorální terapie (KBT) a další formy psychoterapie (terapeut vám může pomoci identifikovat negativní myšlenky a naučit vás strategie, jak s nimi lépe zacházet)
  • Farmakoterapie: při poporodních depresích jsou často předepisována i lehká antidepresiva, která pomáhají regulovat náladu a snižovat úzkost (některé z těchto léků je možné užívat i během kojení), antidepresiva předepisuje psychiatr
  • Podpora rodiny a přátel: při poporodní depresi je velmi důležitá podpora od rodiny a přátel, rodina může pomoci s péčí o dítě, což významně sníží stres, a omezí negativní projevy spojené s depresí po porodu
  • Fyzická aktivita: na zlepšení nálady, a lepší zvládání depresivních stavů, velmi dobře funguje i lehká fyzická aktivita
  • Zdravá strava a spánek: Správná výživa a dostatek spánku, jsou důležité pro celkové zdraví a duševní pohodu

Kde hledat pomoc při poporodní depresi?

Poporodní deprese může být i velmi závažný stav, který vyžaduje odbornou pomoc. Pokud se cítíte ohroženi nebo trpíte příznaky poporodní deprese, měli byste vyhledat odbornou pomoc:

  • Psycholog nebo psychiatr: odborník na duševní zdraví vám může poskytnout terapii, poradenství a případně předepsat léky
  • Gynekolog nebo praktický lékař: můžete začít i tím, že se poradíte se svým gynekologem nebo praktickým lékařem, ti vás mohou odkázat na další specializované odborníky
  • Krizové linky: existují celorepublikové nonstop krizové linky, kde můžete kdykoliv hovořit s odborníky a vyhledat okamžitou pomoc
  • Podpůrné aplikace: existují mobilní aplikace, jako je například Kogito, které jsou určeny pro těhotné ženy, nebo ženy po porodu, a pomáhají jim s případnými psychickými problémy

Jak poznat poporodní depresi u blízké osoby?

Rozpoznání poporodní deprese, nemusí být vždy zcela snadné. Některé typické příznaky se překrývají s běžnými „poporodními splíny“. Hlavním rozpoznávacím znakem je dlouhodobost. Pokud potíže trvají více než dva týdny (někdy se udává déle než 3 týdny), může se jednat o poporodní depresi.

Mezi možné příznaky patří například zvýšená plačtivost, smutek, apatie, sebepodceňování, poruchy spánku a poruchy příjmu potravy, vyčerpanost, a mnoho dalších.

To, že má žena po porodu „rozhozenou“ psychiku je poměrně běžné. Pokud ale tento stav trvá déle než pár dní po porodu, pokud se stav nezlepšuje (nebo se naopak zhoršuje), pak je vhodné vyhledat odbornou pomoc.

Poporodní deprese je nemoc, a proto je důležité vyhledat pomoc lékaře. Žena se totiž může stát nebezpečnou sama sobě i vlastnímu dítěti.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Poporodní deprese – jaké jsou příznaky a jak se dá léčit?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna