Nástup do školky a konec rodičovské – musím se vracet do zaměstnání?

<span>Rodičovská dovolená končí v den 3 narozenin dítěte. Hned následující pracovní den, byste se měla vracet do zaměstnání, nebo se domluvit na jiném řešení. Po skončení rodičovské, můžete mít nárok na neschopenku (pokud již budete těhotná, nebo pokud pro to bude jiný zdravotní důvod).</span> Rodičovská dovolená končí v den 3 narozenin dítěte. Hned následující pracovní den, byste se měla vracet do zaměstnání, nebo se domluvit na jiném řešení. Po skončení rodičovské, můžete mít nárok na neschopenku (pokud již budete těhotná, nebo pokud pro to bude jiný zdravotní důvod).

Dobrý den, 17. března 2024 budou druhému synovi 3 roky. Byli jsme již teď v září 2023 na zápisu ve školce, kde se nedostal, ale paní ředitelka říkala,  že nejspíš ho přijme právě v tom březnu 2024. Rodičovské příspěvky mám prodloužené do září 2024 (radši).

Jsem zaměstnaná v Praze, ale bydlíme již jinde a rozhodně se nebudu vracet právě do té práce. Chci se zeptat, musím v tom březnu hned zaměstnavateli dávat informaci, že syn byl přijat do školky?

A že nenastoupím – tím pádem by byla asi výpověď dohodou anebo mohu počkat až do toho září 2024 a v klidu si hledat práci? A nemuset chodit na pracovní úřad?

A ještě otázka, je ve hře 3. dítě (možná).  Kdybych otěhotněla po tom březnu 2024, jak by to bylo? Mohli by mě vyhodit? Nebo jak to je?

Mohu případně z rodičáku druhého ukončit a přestoupit rovnou na neschopenku, abych nemusela dávat výpověď anebo jezdit do Prahy do práce?

Děkuji za odpověď


Kdy končí rodičovská dovolená

Pokud jste nyní na rodičovské dovolené (jste stále zaměstnancem a v zaměstnání máte nahlášenou rodičovskou dovolenou), pak vám bude končit nejpozději v den 3 narozenin dítěte. Rodičovská dovolená v zaměstnání vám tedy končí 17. 3. 2024.

To, že máte prodloužené čerpání rodičovského příspěvku až do září 2024, nebo to zda a kdy bude dítě chodit do školky, nemá na konec rodičovské dovolené žádný vliv.

Od pondělí 18. března 2023, byste se měla vrátit zpět do zaměstnání (jinak se bude jednat o neomluvenou absenci), nebo se domluvit na jiném řešení.

V zaměstnání nemusíte hlásit, jestli dítě chodí/nechodí do školy. Musíte ale se zaměstnavatelem vyřešit, co bude dál po skončení rodičovské dovolené.

Co dělat po skončení rodičovské dovolené

Možností, jak řešit situaci po skončení rodičovské dovolené, je několik:

  • Můžete ukončit zaměstnání (dohodou nebo výpovědí ze strany zaměstnance)
  • Můžete si v zaměstnání požádat o neplacené volno
  • Můžete jít na neschopenku (pokud už budete těhotná nebo pokud bude jiný důvod pro pracovní neschopnost)

Nemohu vám doporučovat, které řešení pro vás bude to nejlepší. Závisí to na mnoha různých faktorech. Pokusím se pouze shrnout jednotlivé možnosti.

Výpověď v zaměstnání po skončení rodičovské dovolené

Po skončení rodičovské dovolené, můžete svoje současné zaměstnání ukončit – dohodou nebo výpovědí ze strany zaměstnance.

U dohody může pracovní poměr končit ihned, při výpovědi ze strany zaměstnance je výpovědní doba 2 měsíce (výpověď ale můžete dát ještě před koncem rodičovské dovolené).

Na odstupné je ale nárok, jenom v případě výpovědi ze strany zaměstnavatele (nebo pokud se jedná o ukončení pracovního poměru dohodou na základě některého z důvodů uvedených v paragrafu 52, v zákoníku práce).

Nárok na podporu v nezaměstnanosti po skončení rodičovské

Po ukončení zaměstnání, můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Předpokladem pro nárok na podporu, je plnění povinností uchazeče o zaměstnání. Tj. musela byste chodit na Úřad práce, aktivně se podílet na hledání nové práce, případně přijmou místo, které vám na ÚP nabídnou, apod.

Není ale vaší povinností, abyste po skončení zaměstnání chodila na Úřad práce. Až do doby, než vám skončí rodičovský příspěvek, můžete být doma a „pečovat o dítě“ – zdravotní pojištění za vás bude i nadále platit stát.

Doma pak můžete být i po skončení rodičovského příspěvku, jako „žena v domácnosti“ – osoba pečující alespoň o jedno dítě do 7 roků nebo o dvě děti do 15 roků.

Neplacené volno po skončení rodičovské dovolené

Po skončení rodičovské dovolené, byste si v zaměstnání mohla požádat o neplacené volno. To vám zaměstnavatel může poskytnout, ale také nemusí (na neplacené volno není „nárok“ – je to o dohodě).

Pokud ale neplánujete, že byste se do tohoto zaměstnání vracela, protože už bydlíte někde jinde, pak to pro vás asi nemá příliš velký smysl.

Nárok na neschopenku po skončení rodičovské dovolené

Do ukončení rodičovské dovolené nemáte nárok na neschopenku (resp. není nárok na nemocenskou). Na neschopenku ale můžete nastoupit hned první den, po skončení rodičovské.

O neschopence rozhoduje váš lékař – pokud byste například byla těhotná (a jednalo by se o rizikové těhotenství), pak vám lékař může po skončení rodičovské vystavit neschopenku a budete mít nárok na nemocenské dávky.

Během neschopenky ale pro vás budou platit všechna běžná omezení (vycházky apod.).

Zákaz výpovědi během těhotenství

Pokud byste při ukončení rodičovské dovolené byla již těhotná, pak by se na vás vztahovala ochrana – zákaz výpovědi pro těhotné ženy.

Ani během rodičovské dovolené, ani během mateřské dovolené nebo během těhotenství, vám zaměstnavatel nesmí dát výpověď z běžných důvodů (výpověď je možná jen ve výjimečných případech – například pokud firma ukončuje svoji činnost, apod.).

Nárok na mateřskou u 3 dítěte

Pokud plánujete 3 dítě, pak to může být složitější. Pro nárok na PPM i u 3 dítěte, musíte být před porodem zaměstnaná nebo v ochranné době (až 180 dní od ukončení zaměstnání).

Záleží tedy na tom, zda na konci rodičovské dovolené, už budete těhotná nebo ne. Pokud budete těhotná, můžete jít na rizikové těhotenství a budete mít nárok i na mateřskou (u stejného zaměstnavatele, byste zůstala ještě další 3 roky).

Pokud ale ukončíte zaměstnání, a otěhotníte až následně (když budete nezaměstnaná), pak byste na mateřskou u 3 dítěte nemusela mít nárok.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Nástup do školky a konec rodičovské – musím se vracet do zaměstnání?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna