Úraz během rodičovské dovolené – mám nárok na neschopenku a nemocenskou?

<span>Během rodičovské dovolené, není nárok na placenou neschopenku (na nemocenské dávky). Na nemocenskou může být nárok, až po skončení rodičovské (po nástupu zpět do zaměstnání). Během pracovní neschopnosti, vás Úřad práce nemůže zaregistrovat mezi uchazeče o zaměstnání.</span> Během rodičovské dovolené, není nárok na placenou neschopenku (na nemocenské dávky). Na nemocenskou může být nárok, až po skončení rodičovské (po nástupu zpět do zaměstnání). Během pracovní neschopnosti, vás Úřad práce nemůže zaregistrovat mezi uchazeče o zaměstnání.

Dobrý den, jsem momentálně na rodičovské dovolené a stal se mi vážnější úraz. Podle toho, co mi říkala doktorka, budu v pracovní neschopnosti minimálně další 3 měsíce. Je to ale jen odhad, uvidí se za pár týdnů, jak se mi to bude hojit.

Příští měsíc mi má skončit výplata rodičovské (měla bych dostat poslední splátku). Původně jsem plánovala, že bych hned nastoupila do nové práce. Hledala jsem si novou práci, byla jsem tam na pohovoru, a už jsem se předběžně domlouvala na termínu nástupu.

Nevím co teď ale bude. Můj momentální zdravotní stav mi neumožňuje nastoupit do zaměstnání. A já nevím, co se mnou bude po skončení rodičovské? Co má dělat, abych po skončení rodičovské nebyla úplně bez příjmu? Jak to bude s placením sociálního a zdravotního pojištění?

Budu mít nárok na nemocenskou? Když ne teď, ještě před skončením rodičovské, tak třeba potom? Nebo mám jít po skončení rodičáku na Úřad práce a dostanu nějakou podporu?

Předem vám děkuji za rady!


Rodičovská dovolená a nárok na neschopenku a nemocenskou

Během rodičovské dovolené, čerpá zaměstnanec volno v zaměstnání. Jedná se ale o neplacené volno. Pokud během rodičovské dovolené onemocní nebo se mu stane nějaký úraz, pak sice může být v pracovní neschopnosti, nevzniká ale nárok na nemocenskou (ani od zaměstnavatele, ani od státu).

Na placenou neschopenku, může být nárok až po skončení rodičovské dovolené. Po návratu zpět do zaměstnání, je nárok na nemocenskou podle běžných podmínek, hned od prvního dne.

Podobné by to bylo i v případě, že byste měla už po rodičovské, a nastoupila do nového zaměstnání. I v novém zaměstnání by byl nárok na nemocenskou, hned od prvního dne po nástupu (po zahájení výkonu práce).

Skončení rodičovského příspěvku a nárok na nemocenskou

Podle toho, co píšete v dotazu, se ale zdá, že nyní nejste na rodičovské dovolené. Zmiňujete ukončení výplaty rodičovského příspěvku, a nástup do nového zaměstnání.

I když to není přímo řečeno, zdá se, že nyní nejste nikde zaměstnaná (jste doma s dítětem a pobíráte rodičovský příspěvek, což ale nemusí být rodičovská dovolená).

Pokud vám vaše původní zaměstnání skončilo před začátkem mateřské nebo během rodičovské, pak jste nyní nezaměstnaná a jste doma, a pečujete o dítě.

V takovém případě, nemůže být nárok na placenou neschopenku vůbec. Na nemocenskou je nárok jen v době zaměstnání, nebo maximálně do 7 dní od skončení pracovního poměru (na nemocenskou mohou mít nárok i podnikatelé, pokud si platí nemocenské pojištění).

Nezaměstnaní, ale nemají nárok na nemocenskou. Na nemocenskou, tedy nemůžete mít nárok ani nyní, ani po skončení rodičovského příspěvku. Nárok by byl jen při návratu do původního zaměstnání, nebo po nástupu do nového zaměstnání.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti po skončení rodičovské dovolené

Po skončení rodičovského příspěvku, je možné jít na Úřad práce, a stát se uchazečem o zaměstnání. Na základě zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání, následně vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Na podporu v nezaměstnanosti, je nárok i po skončení rodičovského příspěvku (i když vám původní zaměstnání skončilo již před delší dobou). Samotná péče o dítě (případně až do jeho 4 roků), se započítává jako náhradní doba zaměstnání.

Kolik je podpora po skončení rodičovské?

Podpora po skončení rodičovské (pokud se nejedná o ukončení pracovního poměru po skončení rodičovské dovolené), je ale jen poměrně nízká.

Podpora po rodičovské, se vypočítá z průměrné mzdy v ČR, a vychází na 5 896 Kč (první dva měsíce), 4 717 Kč (další dva měsíce) a 4 324 Kč (zbytek doby – nárok může být 5 až 11 měsíců celkem).

Pracovní neschopnost a evidence na Úřadu práce

S možností evidence na Úřadu práce (jako uchazeč o zaměstnání), je zde ale komplikace. Úřad práce, vás může zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání, jen v době, kdy jste práce schopná.

Pokud jste nyní po úrazu v pracovní neschopnosti, pak vás na úřadu práce nemohou přijmout do evidence uchazečů o zaměstnání. A nemůže tedy vzniknout ani nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Zdravotní pojištění po skončení rodičovské

Během rodičovské dovolené a/nebo v době, kdy dostáváte rodičovský příspěvek, za vás platí zdravotní pojištění stát. Po skončení rodičovského příspěvku, ale za vás stát přestává platit zdravotní pojištění.

Následně je několik možností:

  • Pokud byste byla zaměstnaná, pak zdravotní (a sociální) pojištění bude odvádět zaměstnavatel
  • Za nezaměstnané v evidenci Úřadu práce, platí zdravotní pojištění stát
  • Po skončení rodičovské, můžete zdravotní pojišťovně nahlásit, že jste osobou pečující o dítě do 7 roků a zdravotní pojištění bude platit stát

Sociální pojištění po skončení rodičovské

U sociálního pojištění, to funguje jinak, než u zdravotního pojištění. Placení zdravotní pojištění, je povinné. Pokud zdravotní pojištění neplatí zaměstnavatel nebo stát, tak si ho musí lidé platit sami. Pro sociální pojištění to ale neplatí.

Během rodičovské dovolené a/nebo během doby, kdy dostáváte rodičovský příspěvek, za vás nikdo neplatí sociální pojištění (ani zaměstnavatel, ani stát).

Doba péče o dítě (až případně do jeho 4 roků), se ale započítává jako náhradní doba důchodového pojištění (započítá se do odpracovaných roků, pro nárok na důchod).

Podobné je to i s evidencí na Úřadu práce. V době, kdy jste nezaměstnaná, vedená na Úřadu práce, a pobíráte podporu v nezaměstnanosti, za vás stát přímo neplatí sociální pojištění, ale doba se může započítat jako náhradní doba důchodového pojištění.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Úraz během rodičovské dovolené – mám nárok na neschopenku a nemocenskou?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna