Rodičovská dovolená a proplacení dovolené

<span>Proplacení nevyčerpané dovolené, je možné pouze při ukončené pracovního poměru. Nárok na čerpání dovolené, je buď ihned po skončení mateřské dovolené (ještě před začátkem rodičovské), nebo až po skončení rodičovské dovolené.</span> Proplacení nevyčerpané dovolené, je možné pouze při ukončené pracovního poměru. Nárok na čerpání dovolené, je buď ihned po skončení mateřské dovolené (ještě před začátkem rodičovské), nebo až po skončení rodičovské dovolené.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na proplacení nevyčerpané dovolené, během rodičovské dovolené.

Během MD, mi vznikl nárok na dovolenou, o jejíž čerpání jsem měla zaměstnavatele požádat po skončení MD a před nástupem na RD.

Bohužel jsem nepožádala a bylo mi řečeno, že dovolenou smím čerpat po ukončení RD. Případně mi bude proplacena při ukončení pracovního poměru.

 Je jednání zaměstnavatele správné?


Nárok na proplacení dovolené v zaměstnání

Proplacení nevyčerpané dovolené, je dle zákoníku práce možné pouze v jednom jediném případě. A to při ukončení zaměstnání. V takovém případě, vám zaměstnavatel může dovolenou proplatit. Jiné možnosti proplacení dovolené nejsou.

Viz zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 222:

(2) Zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou pouze v případě skončení pracovního poměru.

Během rodičovské dovolené a ani nikdy jindy, vám tedy zaměstnavatel nemůže proplatit dovolenou. Proplacení je možné, pouze v případě, že byste během (nebo po skončení) rodičovské ukončila pracovní poměr.

Nárok na dovolenou během rodičovské dovolené

Stejně tak ani není možné, abyste během rodičovské dovolené, čerpala řádnou dovolenou. Rodičovská dovolené se nedá „přerušit“, a v pauze si vybrat dovolenou.

Na čerpání řádné dovolené, máte nárok, bezprostředně po skončení mateřské dovolené, před začátkem rodičovské.

V takovém případě, ani nepotřebujete předchozí souhlas zaměstnavatele (jindy o čerpání dovolené rozhoduje zaměstnavatel). Zde stačí pouze to, že zaměstnavateli oznámíte, že po skončení mateřské, před začátkem rodičovské, budete čerpat řádnou dovolenou

Viz paragraf 217, zákoník práce:

(5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, a zaměstnanec zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení rodičovské dovolené do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět.

Nárok na dovolenou po skončení rodičovské dovolené

O dovolenou, na kterou vám vznikl nárok, tím ale rozhodně nepřicházíte. Nevyčerpané hodiny dovolené, se vám převádí na dobu, po rodičovské dovolené, a můžete je čerpat po skončení rodičovské dovolené.

Pokud byste po skončení rodičovské, dále nepokračovala v současném zaměstnání, pak by vám nevyčerpaná dovolená, byla zaměstnavatelem proplacena, při ukončení pracovního poměru.

Postup vašeho zaměstnavatele, je tedy v souladu se zákoníkem práce. Proplacení nevyčerpané dovolené, během rodičovské dovolené, opravdu není možné.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Rodičovská dovolená a proplacení dovolené

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna