Těhotenská dieta: Co jíst během těhotenství?

Těhotenská dieta: Co jíst během těhotenství?

Co jíst jako těhotná? Jaká je nejlepší těhotenská dieta? Nic takového neexistuje. Během těhotenství byste měla jíst hlavně zdravě a s rozumem. Nemá cenu si něco odpírat. Stejně jako není dobré se zbytečně přejídat.

Hodně nastávajících maminek, zvláště těch, které jsou těhotné poprvé, se zajímá o to, co jíst během těhotenství. Na internetu se dá najít mnoho „zaručených“ návodů na těhotenskou dietu, co jíst, když je žena těhotná. V tomto článku se podíváme na to, jak se stravovat během těhotenství, abyste byla zdravá vy i vaše dítě.

Těhotenská dieta neexistuje

Pokud pomineme případy, kdy má žena nějaké zdravotní komplikace (například cukrovku), kdy opravdu potřebuje nějakou specifickou dietu, pak není žádná speciální dieta pro těhotné ženy.

To, že máte jíst během těhotenství zdravě, mít v jídelníčku vyvážený mix všech nezbytných živin, vitamínů a minerálů, by se rozhodně nedalo označit termínem „těhotenská dieta“.

Během těhotenství byste měla být hlavně v klidu a v pohodě. Zbytečně se nestresovat. To škodí vám i dítěti. Nemá tedy smysl, se zbytečně trápit s nějakou dietou. Jezte to, co vám chutná, to co máte ráda. Snažte se, abyste jedla zdravě.

Co jíst během těhotenství?

Tak, jako pro jakýkoliv jiný zdravý jídelníček, i během těhotenství platí základní doporučení. Mezi ně patří například to, že byste měla omezit příjem zbytečného cukru.

To ale neznamená, že si za každou cenu musíte odpírat cokoliv sladkého. Používejte svůj rozum. Na tom, že máte chuť na čokoládu, nebo kousek dortu, není nic špatného.

Špatné je přijímat zbytečný cukr. Třeba nadměrné slazení kávy nebo čaje. Nebo obecně pití sladkých nápojů – jako jsou limonády (některé obsahují i 20 – 25 kostek cukru na 0,5 litru tekutiny).

Pozor i na nadměrnou konzumaci ovoce. Ovoce je zdravé, ale jen v přiměřeném množství. Některé druhy ovoce také obsahují mnoho cukru.

Jezte správné sacharidy

Na zdravém jídelníčku musí být zastoupeny sacharidy. Pokud je to ale možné, zkuste omezit „rychlé“ sacharidy. Tedy hlavně pečivo z bílé mouky, těstoviny z bílé mouky, bílou rýži, pečené nebo smažené brambory apod. Zkuste je nahradit celozrnnou variantou, vyzkoušejte barevnou rýži, jezte více luštěniny a bílkoviny.

Nejenom během těhotenství je lepší jíst spíše čerstvé potraviny. Tedy omezit množství různých „průmyslových“ potravin a polotovarů. Jednak tím do těla dostanete méně „chemie“ a současně i méně soli. U průmyslových potravin je často používáno zbytečně mnoho soli (používá se jako přirozený konzervant). Nadbytek soli ale škodí (nejenom v těhotenství).

Co nedělat jako těhotná?

Hodně žen se během těhotenství uklidňuje, že vlastně jí za dva, tak nevadí, pokud se přejídají. To ale neplatí. Během těhotenství rozhodně není potřeba, aby kalorický příjem těhotné ženy vzrostl na dvojnásobek. Nějaké zvýšení kalorického příjmu je přirozené, ale rozhodně to není dvojnásobek.

Snažte se během těhotenství vyhýbat extrémům. Nemá smysl se zbytečně přejídat a nechat se ovládat svými chutěmi. Snažte se jíst přirozeně, rovnoměrně. Nedojídat se.

Současně ale nemá cenu, se za každou cenu snažit o omezování příjmu kalorií. Během těhotenství vaše váha poroste nahoru a nemá cenu tomu bránit.

I během těhotenství potřebujete dostatek pohybu

Hodně žen má pocit, že by se měly během těhotenství hodně šetřit. To platí ale jen částečně. Přiměřené množství zdravého pohybu je v těhotenství přínosem. Nesmí se to pochopitelně přehánět.

To, že jste těhotná, neznamená, že se máte přestat hýbat. Snažte se mít i během těhotenství dostatek pohybu. I kdyby to měly být jen „obyčejné“ procházky někde v lese nebo v parku.

Doplňky stravy pro těhotné ženy

V každé lékárně najdete řadu různých potravinových doplňků pro těhotné ženy. Nechceme je automaticky odsuzovat. V některých případech mají opodstatnění.

Třeba u žen, které jsou vegetariánky je nutné během těhotenství doplňovat železo. Maminky, které zase nejí ryby, by měli doplnit jód nebo omega-3 mastné kyseliny.

Pro všechny těhotné ženy pak platí, že zvláště v prvním trimestru by měli mít zvýšený příjem kyseliny listové (jejím zdrojem je hlavně zelenina). Ta je důležitá pro správný vývoj nervové soustavy dítěte.

Pro těhotnou ženu se může hodit i doplnění některých dalších vitamínů a minerálů (například hořčík nebo vitamín B6). Určitě ale není nezbytně nutné do sebe každý den „cpát“ spoustu vitamínových prášků. I zde platí, že je vhodné používat zdravý rozum.

Jaké bylinky jsou vodné pro těhotnou ženu?

Na internetu je mnoho vzájemně protichůdných rad, které bylinky jsou vhodné během těhotenství a které ne. Některé jsou zbytečně zakazovány, jiné jsou naopak až nesmyslně adorovány.

Bylinky, v běžném množství, jsou asi užitečné (nebo minimálně neškodné) skoro všechny. V Česku se přirozeně nevyskytuje žádná bylinka, která by mohla znamenat nějaké zvýšené riziko pro těhotnou ženu.

Některé bylinky sice mohou při dlouhodobém nadměrném užívání způsobovat například překrvení pánevních orgánů nebo mohou ovlivnit děložní činnost. Pokud ale i zde budete používat zdravý rozum, pak vám žádné riziko nehrozí.

Ostatní čtenáři si prohlédli: