Kdy končí rodičovská dovolená a co dělat, když mi nevezmou dítě do školky?

Kdy končí rodičovská dovolená a co dělat, když mi nevezmou dítě do školky?

Rodičovská dovolená končí nejpozději v den, kdy má dítě 3 narozeniny. Je ale možné se zaměstnavatelem domluvit i kratší délku rodičovské. Po rodičovské můžete požádat v zaměstnání o neplacené volno.

Dobrý den, Jsem už třetím rokem na rodičovské dovolené. O prázdninách budou malému 3 roky a mě by zajímalo, kdy přesně končí rodičovská dovolená?

Před rodičovskou jsme pracovala v zaměstnání, kam bych se po skončení rodičovské asi měla vrátit. Mám ale problém, že nevím, jestli mi od září vezmou malého do školky.

Co můžu dělat, pokud mi nevezmou dítě do školky? Dá se v zaměstnání požádat o prodloužení rodičovské dovolené?

Snažíme se teď ještě o druhé dítě, takže je možné, že bych stejně za pár měsíců šla zase na mateřskou. Zatím to ale nevím jistě. Nechce se mi moc zpátky do práce, pokud by to mělo být jen na pár měsíců.

Předem děkuji za rady


Délka rodičovské dovolené a její konec

Rodičovská dovolená je pracovní překážka na straně zaměstnance, kterou je zaměstnavatel povinen omluvit. Dle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen poskytnout rodičovskou dovolenou jak matce dítěte, tak i otci. Na délce rodičovské dovolené se můžete se zaměstnavatelem domluvit. Maximální délka rodičovské je ale do 3 roků dítěte.

Poslední den rodičovské tedy připadá na den, kdy bude mít dítě 3 narozeniny. Od následujícího dne, byste již měla nastoupit do zaměstnání.

Viz. Paragraf 196, zákon číslo 262/2006 Sb. – Zákoník práce:

§ 196 Rodičovská dovolená

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

Nárok na neplacené volno po skočení rodičovské

V případě, že byste chtěla i po skončení rodičovské zůstat doma a dál se starat o dítě, pak máte možnost požádat zaměstnavatele o poskytnutí neplaceného volna.

„Neplacené volno“ je spíše hovorový termín. Zákoník práce nic jako „neplacené volno“ nezná. Dle zákoníku práce vám ale zaměstnavatel může poskytnout pracovní volno bez náhrady mzdy. Není to ale jeho povinnost (povinnost poskytnou placené/neplacené volno určuje zákoník práce jen pro několik konkrétních případů).

Záleží tedy na vašem zaměstnavateli a na tom, jak se dohodnete. Zaměstnavatel vám může vyjít vstříc a neplacené volno vám poskytnout. Nebo nemusí. Pokud by vám ho nechtěl poskytnout, pak byste musela řešit, co s vaším pracovním poměrem dále. Jestli začít znovu pracovat, nebo dát výpověď.

Ukončení pracovního poměru po skončení rodičovské dovolené

Vzhledem k tomu, že uvažujete o druhém dítěte, pak by pro vás s ohledem na následující druhou mateřskou a rodičovskou, asi nebylo příliš výhodné, být před druhým porodem nezaměstnaná. Pak byste totiž u druhého dítěte neměla nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Bohužel zde asi není jednoduchá rada. Zkuste zjistit, jak se zaměstnavatel „tváří“ na to, že se během krátké doby budete vracet do zaměstnání. Můžete se třeba stavit v zaměstnání na „návštěvu“ a neformálně si popovídat se svým nadřízeným, a zjistit, jaká je jeho představa o budoucnosti.

Možná zjistíte, že s vámi až tak nepočítá a chystá se vám nabídnout ukončení pracovního poměru. Pak by mohl souhlasit i s neplaceným volnem.

V případě, že by zaměstnavatel nesouhlasil s poskytnutím neplaceného volna a požadoval váš nástup zpět do zaměstnání po skončení rodičovské dovolené, pak už moc dalších možností není. Musela byste jedině dát výpověď.

Podpora v nezaměstnanosti po skončení rodičovské dovolené

Po skončení zaměstnání (po rodičovské) máte standardní nárok na podporu v nezaměstnanosti. Ukončení pracovního poměru z důvodu péče o dítě se řadí mezi vážné důvody pro ukončení zaměstnání, takže by se vám ani nekrátila podpora v nezaměstnanosti.

Ostatní čtenáři si prohlédli: