Poradna: Pobírání rodičovského příspěvku a zaměstnání

Poradna: Pobírání rodičovského příspěvku a zaměstnání

Možnost pracovat, během doby, kdy dostáváte rodičovský příspěvek, tedy není nijak omezena. Můžete pracovat v zaměstnání, mít nějakou brigádu, nebo podnikat jako OSVČ.

Dobrý den, chci se zeptat, zda mohu pobírat rodičovský příspěvek při práci, před druhou mateřskou dovolenou? Chtěla bych se vrátit do práce, a nějakou dobu pracovat, než půjdu na druhou mateřskou. Rodičovský příspěvek ale ještě nemám vyčerpaný.

Zajímá mě tedy, jestli se mohu vrátit do práce, ke stejnému zaměstnavateli na stejnou pracovní pozici a brát při tom rodičovský příspěvek. Nebo je tam nějaké omezení, že bych musela dělat jinou práci nebo jen u nějakého jiného zaměstnavatele?

Děkuji za info


Odpověď: Pobírání rodičovského příspěvku a zaměstnání

Čerpání rodičovského příspěvku není omezeno tím, jestli má příjemce nějaký příjem ze zaměstnání (nebo podnikání jako OSVČ), nebo nemá. Není to jako u některých jiných sociálních dávek, kde se posuzuje výše měsíčního příjmu.

Příjem před porodem hraje případně roli jen u možnosti volit si maximální výši měsíční částky, ve které se rodičovský příspěvek vyplácí. Pokud může příjem doložit alespoň jeden z rodičů, pak je možné volit RP do výše mateřské na kterou byl nárok. Jinak je maximální výše RP 10 000 Kč měsíčně (resp. 15 000 Kč měsíčně na dvojčata).

Možnost zaměstnání během rodičovské (čerpání rodičovského příspěvku)

Možnost pracovat, během doby, kdy dostáváte rodičovský příspěvek, tedy není nijak omezena.

Během doby, kdy máte nárok na tuto sociální dávku, můžete libovolně pracovat (mít libovolně vysoký příjem). Je tak možné být doma na rodičovské dovolené, dostávat rodičovský příspěvek a při tom mít nějakou brigádu jako přivýdělek. Nebo během rodičovské dovolené podnikat, jako OSVČ.

Stejně tak je možné ukončit rodičovskou dovolenou a nastoupit zpět do zaměstnání. Může to být zpět k původnímu zaměstnavateli na původní pracovní pozici. Nebo kamkoliv jinam. Není zde žádné omezení.

Pro rodičovský příspěvek je pouze podmínka, že u dětí do dvou let, nesmí být ve školce déle než 92 hodin měsíčně. Pokud ale není překročen tento limit, tak už u RP v podstatě žádná další omezení nejsou.

Při rodičovském příspěvku se předpokládá, že je zajištěna péče o dítě. To ale neznamená, že byste ji musela zajišťovat vy osobně. Pokud se o dítě v době, kdy jste v zaměstnání, postará někdo jiný, nebo pokud je dítě ve školce, pak je to v pořádku.

Takže při rodičovském příspěvku máte možnost bez omezení pracovat.

Možnost přivýdělku během mateřské (peněžité pomoci v mateřství)

Omezení, které v dotazu zmiňujete, se vztahuje na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství). Tam je opravdu omezení, že během doby, kdy čerpáte PPM, nesmíte vykonávat stejné zaměstnání, pro stejného zaměstnavatele.

PPM, je dávka placená z nemocenského pojištění, a funguje tak obdobně, jako nemocenské dávky při pracovní neschopnosti. Peněžitá pomoc v mateřství se tak vyplácí jako „náhrada“ mzdy v době, kdy kvůli porodu a následné péči o dítě, nemůžete vykonávat své zaměstnání.

Z této logiky pak vychází to, že během čerpání PPM není možné pracovat ve stejném zaměstnání. I u PPM ale máte případně možnost pracovat pro jiného zaměstnavatele. Nebo je dokonce možné se současným zaměstnavatelem uzavřít dohodu (DPP) na jinou pracovní činnost.

Ostatní čtenáři si prohlédli: