Poradna: Budu mít nárok na mateřskou na druhé dítě (znovu těhotná už během rodičovské)

Poradna:  Budu mít nárok na mateřskou na druhé dítě (znovu těhotná už během rodičovské)

Pokud vaše zaměstnání (pracovní poměr), skončilo ještě před začátkem první mateřské dovolené, pak je pravděpodobné, že na mateřskou na druhé dítě, nebudete mít nárok. Budete mít ale určitě nárok na rodičovský příspěvek na druhé dítě. Pokud po rodičovské nastoupíte do nového zaměstnání, pak můžete mít nárok i na nemocenské.

Dobrý den, v současné době jsem na rodičovské dovolené a zároveň jsem znovu těhotná. Rodičovský příspěvek nestihnu do narození druhého dítěte vyčerpat. Pracovní poměr mi byl před nástupem na první mateřskou dovolenou, ukončen.

Chci se zeptat, jak by to bylo v situaci, kdybych nyní opět nastoupila do zaměstnání (dítě by nepřekračovalo dobu možnou pro návštěvu jeslí). Vznikl by mi opět nárok na mateřskou 6-8 týdnů před termínem porodu? Jak by to bylo s rodičovským příspěvkem?

 Zajímá mě také, jak by to bylo, pokud by nastala situace čerpání nemocenské?

Předem děkuji za odpověď.


Nárok na mateřskou na druhé dítě (přechod z rodičovské na mateřskou)

Aby vám vznikl nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), musíte v době jejího případného zahájení (6 – 8 týdnů před porodem), splňovat příslušné podmínky:

  • Minimální účast na nemocenském pojištění alespoň 270 kalendářních dní za poslední 2 roky
  • V době zahájení mateřské být zaměstnaná (účast na nemocenském pojištění) nebo být v ochranné lhůtě alespoň 180 dní od skončení zaměstnání, ve kterém bylo zahájeno těhotenství.

V dotazu nepíšete, jak dlouho je to od ukončení vašeho původního zaměstnání.

Minimální odpracovaná doba pro nárok na mateřskou na druhé dítě

Pokud vám pracovní poměr skončil ještě před začátkem první mateřské dovolené, pak je poměrně pravděpodobné, že nestihnete splnit podmínku minimální účasti na nemocenském pojištění 270 kalendářních dní za poslední 2 roky.

270 kalendářních dní, to je cca 9 měsíců, kdy byste během posledních dvou let musela být zaměstnaná. Nevadilo by, pokud byste během té doby byla na mateřské nebo rodičovské. Pokud ale pracovní poměr skončil, pak následná mateřská/rodičovská nehraje roli.

Pokud jste na rodičovské již nějakou dobu (třeba dva roky), pak vám nepomůže ani to, že byste nyní nastoupila do nějakého zaměstnání. Protože vzhledem k délce těhotenství, by se to již nedalo stihnout.

Pokud vám tedy do doby posledních 2 roků, před začátkem druhé mateřské, nespadá i období předchozího zaměstnání, pak na mateřskou nebudete mít nárok. A nepomůže vám ani to, že byste nyní někde začala pracovat.

Nárok na nemocenskou (rizikové těhotenství) po rodičovské

To, kde vy vám mohl pomoci nástup do nového zaměstnání, je nárok na nemocenské dávky.

A to ať už nárok na nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství, nebo případně na nemocenské dávky v souvislosti s porodem.

Účast na nemocenském pojištění vám vzniká, ihned od začátku nového zaměstnání.

Je tedy možné například nastoupit do nového zaměstnání, nějakou krátkou dobu tam pracovat a pak jít na neschopenku (rizikové těhotenství).

Pokud byste po rodičovské nastoupila do zaměstnání, budete mít nárok na placenou pracovní neschopnost. Bez zahájení nového zaměstnání, vám ale nárok na nemocenské dávky nevznikne.

Nárok na rodičovský příspěvek na druhé dítě

Pokud nebudete mít nárok na mateřskou na druhé dítě, pak vám ale určitě vzniká nárok na rodičovskou (rodičovský příspěvek). Na ten je nárok po narození dítěte, i když jste před porodem nikde nepracovala.

Základní výše rodičovské (rodičovského příspěvku) je stejná – 300 000 Kč na jedno dítě, nebo 450 000 Kč na dvojčata.

Pokud jste neměla nárok na mateřskou (PPM), a pokud v žádosti o rodičovskou nebude ani doložen příjem otce dítěte v dostatečné výši, pak si můžete zvolit maximální rodičovský příspěvek, do 10 000 Kč měsíčně (tj. na 30 měsíců). Může být pochopitelně i nižší, a na delší dobu.

Ostatní čtenáři si prohlédli: