Poradna: Mateřská a ukončení pracovního poměru a OSVČ

Poradna: Mateřská a ukončení pracovního poměru a OSVČ

Pokud ukončíte zaměstnání a jste již těhotná, pak je po skončení ochranná doba 180 dní. Pokud vám v této době vznikne nárok na mateřskou, pak ji budete dostávat za stejných podmínek, jako byste byla i nadále zaměstnaná.

Dobrý den, u stávajícího zaměstnavatele mám smlouvu na dobu neurčitou a odpracováno 20 měsíců. K tomu mám ještě živnost jako vedlejší činnost. V srpnu mohu odejít na mateřskou dovolenou s prvním dítětem.

 A teď můj dotaz. Jelikož se během mateřské / rodičovské chci věnovat spíše vedlejší činnosti a nemám zájem o další spolupráci se stávajícím zaměstnavatelem, zvažuji ukončit pracovní poměr k 30. 6. 2020.

Nyní se ale bojím, co by to způsobilo s vyplácením mateřské tedy 70% platu. Jsem nyní v ochranné lhůtě, měla bych tedy stále nárok na mateřskou? Bude ji i tak platit zaměstnavatel nebo sociálka (zaměstnavatel mi předhodil, ať si uvědomím, že stále pro něj budu finanční náklad)?

V případě druhého dítěte bych již o tuto mateřskou předpokládám přišla? Může vedlejší činnost ohrozit nyní výši mateřské? Mám se akorát někde nahlásit, že došlo k ukončení pracovního poměru (sociálka, pojišťovna)?

Děkuji moc za dotazy, snažila jsem se dohledat odpovědi, ale přímo moji situaci jsem nikde nenašla.

S pozdravem Veronika


Odpověď: Mateřská a ukončení pracovního poměru a OSVČ

Pokud ukončíte zaměstnání a jste již těhotná, pak je po skončení zaměstnání ochranná doba 180 dní. Pokud vám v této době vznikne nárok na mateřskou (píšete) od srpna 2020, pak ji budete dostávat za stejných podmínek, jako byste byla i nadále zaměstnaná. Její výše by se počítala na základě příjmu v tomto zaměstnání, které plánujete ukončit.

Je otázka, nakolik je pro vás výhodné ukončení zaměstnání?

Zákaz výpovědi pro těhotnou ženu

Pokud máte pracovní poměr na dobu neurčitou, pak vás aktuálně zaměstnavatel v podstatě nemůže propustit. Na těhotnou ženu se vztahuje ochrana v podobě zákazu výpovědi (výpověď pro těhotnou je možná jen v omezených případech typu zánik zaměstnavatele apod.).

Pokud byste zůstala zaměstnaná, pak máte od srpna nárok na mateřskou dovolenou, během které byste dostávala peněžitou pomoc v mateřství. Následně byste si u zaměstnavatele mohla požádat o vyčerpání řádné dovolené (normální placená dovolená). A následně byste byla na rodičovské dovolené).

Nárok na řádnou dovolenou po skončení mateřské dovolené

Pro vás by to mělo tu výhodu, že byste jednak dostala ještě proplacenou dovolenou za dobu, kdy byste byla na mateřské dovolené. Za tuto dobu by vám v zaměstnání vznikal nárok na řádnou dovolenou.

Nárok na mateřskou na druhé dítě

Další výhodou je to, že po dobu mateřské a rodičovské dovolené (do 3 roků dítěte), byste byla zaměstnaná (sice bez příjmu ze zaměstnání, ale formálně byste byla vedená jako zaměstnanec, což může hrát velkou roli). Pokud byste pak byla znovu těhotná, měla byste nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) i na druhé dítě.

Pokud byste zaměstnání ukončila, tak to pro vás znamená to, že k datu ukončení zaměstnání přestanete být OSVČ vedlejší a automaticky se stanete OSVČ hlavní – s tím je spojeno placení podstatně vyššího sociálního a zdravotního pojištění (náklady pro vás, které za vás nyní hradí zaměstnavatel).

Na peněžitou pomoc v mateřství na první dítě to nebude mít vliv. Byla byste v ochranné době a výše PPM by se počítala na základě příjmů ze zaměstnání.

Po skončení čerpání PPM byste už ale nebyla zaměstnaná. Nebyla byste na rodičovské dovolené. Jen byste čerpala rodičovský příspěvek. Rozdíl je zde v tom, že pokud byste byla následně znovu těhotná, již by vám nevznikl nárok na PPM.

Pouze pokud byste si jako OSVČ začala platit nemocenské pojištění. I tak byste ale jako OSVČ měla velmi pravděpodobně mnohem nižší „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství).

Pro vás je tedy výhodnější si zaměstnání ponechat i po dobu, kdy budete na mateřské/rodičovské dovolené s prvním dítětem.

Ukončení zaměstnání před začátkem mateřské

Ano, máte pravdu, že pro vašeho zaměstnavatele je výhodnější, pokud pracovní poměr ukončíte nyní. V době, kdy máte mateřskou dovolenou (prvních 28 týdnů) s Vámi zaměstnavatel má nějaké náklady. Musel by Vám pak i proplácet řádnou dovolenou atd. Následně, během rodičovské dovolené už s Vámi zaměstnavatel nemá další náklady. Musel by vám po dobu rodičovské „držet“ místo, a po skončení rodičovské by Vám případně i musel nabídnout odstupné. Takže z jeho pohledu je určitě lepším řešením, když ukončíte pracovní poměr nyní.

Osobně bych Vám doporučil být v tomto případě spíše sobec a pracovní poměr nyní neukončovat – zaměstnavatel Vás k tomu nemůže nutit. Výpověď vám také dát nemůže.

Ostatní čtenáři si prohlédli: