Poradna: Nárok na ošetřovné a kompenzační bonus po přerušení nebo obnovení podnikání?

Poradna: Nárok na ošetřovné a kompenzační bonus po přerušení nebo obnovení podnikání?

Ošetřovné pro OSVČ a kompenzační bonus (podpora 25 tisíc korun) mají rozdílné podmínky. V obou případech ale může být nárok na podporu pro OSVČ i po přerušení nebo obnovení (znovuzahájení) podnikání. Máte nárok na ošetřovné/bonus za konkrétní dny.

Zajímalo by mě, zda je nárok na ošetřovné pro OSVČ a kompenzační bonus 25 tisíc korun i po přerušení podnikání? Hodně by mi to pomohlo, protože jsem kvůli epidemii skoro úplně bez příjmů.

Na začátku epidemie jsem přerušila podnikání a šla jsem na úřad práce, abych dostala alespoň nějakou podporu. Pracuji jako kadeřnice na malém městě, a bylo mi jasné, že to budu muset mít zavřeno minimálně několik týdnů.

Podporu na Úřadu práce mi ale vypočítali strašně nízkou. Pak jsem zjistila, že bude ošetřovné i pro OSVČ (mám doma dvě děti, co chodí do školy). A teď jsem se dočetla, že je i podpora 25 tisíc pro živnostníky, kteří museli zavřít provozovnu.

Tak mě zajímá, jestli si mohu požádat o to ošetřovné i když jsem během března přerušila živnost. A to samé, jestli mám i nárok na těch 25 tisíc korun. Pokud ne, pomohlo by, pokud bych obnovila podnikání? Tím, že se teď nemusí platit sociální a zdravotní, tak mi to ošetřovné a podpora 25 tisíc ve výsledku dá více peněz, než podpora od Úřadu práce.


Odpověď: Nárok na ošetřovné a kompenzační bonus po přerušení / obnovení podnikání?

Ošetřovné pro OSVČ a kompenzační bonus (podpora 25 tisíc korun) mají rozdílné podmínky. Ošetřovné se vyřizuje na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Kompenzační bonus se vyřizuje na Finančním úřadu.

V obou případech (při splnění všech dalších podmínek) je ale nárok i po přerušení podnikání (nebo po jeho obnovení).

Nárok na ošetřovné po přerušení podnikání

Na ošetřovné máte nárok, pokud provozujete živnost jako hlavní činnost a staráte se alespoň o jedno dítě do 13 roků, které nechodí do školy kvůli epidemii. Nárok je i v některých jiných případech (podrobnosti zde).

Ošetřovné je 424 Kč za jeden kalendářní den. Vy na něj máte nárok jen za dny, kdy jste byla aktivní podnikatel. Po přerušení živnosti si o ošetřovné můžete požádat. To, že jste aktuálně vedená na Úřadu práce a máte nárok na podporu v nezaměstnanosti, nevadí.

Můžete si ale požádat o ošetřovné jen za ty dny, kdy jste ještě podnikala. Tedy jen do data přerušení živnosti. Během doby, kdy jste na Úřadu práce, už na ošetřovné nárok nemáte.

Návod, jak požádat o ošetřovné pro OSVČ najdete zde

Nárok na ošetřovné po obnovení (znovuzahájení) živnosti

Pokud byste nyní znovu zahájila živnost, pak budete mít opět nárok na ošetřovné za ty dny, kdy budete podnikat. Vzhledem k tomu, že děti už v tomto školním roce do školy asi nepůjdou, tak by se vám to opravdu mohlo vyplatit. Podpora v nezaměstnanosti pro OSVČ zpravidla nebývá příliš vysoká.

Nárok na kompenzační bonus 25 tisíc po přerušení podnikání

U kompenzačního bonusu je to při přerušení podnikání podobné. Je zde podmínka, že pro nárok na podporu 25 tisíc korun, musíte být aktivní podnikatel (živnostník) ke 12. 3. 2020. Na bonus je ale nárok, i pokud je po tomto datu živnost přerušena.

Opět byste ale měla nárok pouze za ty dny, kdy jste podnikala. Za dobu, kdy máte nárok na podporu v nezaměstnanosti, vám nárok na kompenzační bonus nevzniká.

Kompenzační bonus je stanoven jako 500 Kč za kalendářní den. Můžete si tedy nárokovat ty kalendářní dny, kdy jste podnikala.

Návod, jak požádat o kompenzační bonus pro OSVČ najdete zde

Nárok na kompenzační bonus po obnovení podnikání

Pokud byste živnost obnovila, pak máte nárok i za ty dny (po obnovení), které by ještě spadaly do rozhodného období. Na kompenzační bonus je nárok za dny mezi 12. 3. 2020 až 30. 4. 2020.

Zatím není jisté, zda budete nějaká podpora i pro měsíce květen a případně červen. Je to možné, ale žádné konkrétní informace zatím nejsou k dispozici.

Ostatní čtenáři si prohlédli: