Podpora 25 tisíc je i pro OSVČ na mateřské nebo rodičovské

Podpora 25 tisíc je i pro OSVČ na mateřské nebo rodičovské

Na podporu 25 tisíc korun mají nárok i ženy, které jsou na mateřské nebo rodičovské. Kompenzační bonus je možné požádat na příslušném Finančním úřadu.

Na začátku měsíce dubna 2020 schválila vláda (a poté i poslanecká sněmovna a senát) jednorázovou podporu 25 tisíc pro všechny OSVČ, zasažené epidemií koronavirus v roce 2020. O tento „kompenzační bonus“ si mohou požádat i ženy, které jsou na mateřské nebo rodičovské, a které mají podnikání jako přivýdělek.

Jaké jsou podmínky pro nárok na podporu 25 tisíc korun pro OSVČ?

Po poměrně dlouhé diskuzi, kdy se návrhy (jak bude vypadat vládní podpora pro OSVČ), několikrát měnily, byly nakonec stanoveny poměrně benevolentní podmínky. Podmínky podpory pro živnostníky jsou nastaveny tak, že by je měla splňovat většina OSVČ:

Co musí OSVČ splňovat aby měla nárok na podporu 25 tisíc korun:

  • OSVČ podnikala ke dni 12. 3. 2020 – ti kdo zahájili podnikání, až po tomto datu si o podporu požádat nemohou. Naopak ti, kdo po tomto datu podnikání ukončili nebo přerušili, o podporu žádat mohou. Mají nárok na podporu 500 Kč za dny, kdy bylo jejich podnikání omezeno (o podporu je možné žádat buď za celé období, nebo jen za jeho část)
  • OSVČ nesmí vykonávat zaměstnání na hlavní pracovní poměr (souběh s mateřskou (peněžitou pomocí v mateřství), s rodičovským příspěvkem, s podporou v nezaměstnanosti, se starobním nebo invalidním důchodem, s nemocenskými dávkami, ale nevadí)
  • Nárok má i živnostník, který podnikání přerušil po 31. 8. 2019 – to se vztahuje na sezónní podnikatele třeba v zemědělství apod., kteří podnikají jen část roku
  • OSVČ musí čestným prohlášením doložit, že u něj kvůli epidemii došlo alespoň k nějakému omezení – viz dále

Na podporu 25 tisíc korun mají nárok všichni podnikatelé, kteří nemohli během epidemie koronavirus (v době od 12. 3. 2020 do 30. 4. 2020) provozovat své podnikání, nebo jejich podnikání bylo omezeno:

  • Došlo u nich k nutnosti uzavřít provozovnu nebo omezit její provoz
  • Podnikatel byl v karanténě (nebo byli v karanténě jeho zaměstnanci)
  • OSVČ musel pečovat o dítě (z důvodu karantény nebo kvůli uzavření školy)
  • Zaměstnanci podnikatele nemohli pracovat kvůli péči o dítě
  • U živnostníka došlo k omezení poptávky po jeho službách, výrobcích nebo jiných výstupech z jeho podnikání
  • U živnostníka došlo k ukončení dodávek (materiálu nebo služeb), potřebných k výkonu samostatně výdělečné činnosti

Pokud je splněno alespoň jedno z těchto omezení, pak má OSVČ nárok na podporu 25 tisíc korun. Vzhledem k tomu, jak široce jsou koncipována možná omezení, je skoro nemožné alespoň některé z nich nesplnit.

Mají na podporu nárok i ženy, které jsou na mateřské nebo rodičovské?

Ano, na podporu 25 tisíc korun mají nárok i ženy, které jsou na mateřské nebo rodičovské. Na rozdíl od některých původních návrhů ani není potřeba dokládat, že došlo k nějakému poklesu v příjmech. Není zde ani požadavek na nějakou výši minimálního příjmu/obratu.

Podpora 25 tisíc korun je tak poskytována skoro plošně a skoro všem živnostníkům (OSVČ) – nárok nemají hlavně ti, kdo podnikají při zaměstnání. Tuto podporu je také možné bez omezení kombinovat s mateřskou (peněžitou pomocí v mateřství) nebo s rodičovským příspěvkem.

Takže na podporu 25 tisíc korun mají nárok všechny ženy, které během mateřské nebo rodičovské podnikají. To, jak mají vysoké příjmy, by nemělo hrát roli. Pokud jsou splněny výše uvedené podmínky, tak si mohou požádat o vyplacení této jednorázové podpory.

Kde žádat o podporu 25 tisíc korun pro OSVČ?

O podporu 25 tisíc korun – kompenzační bonus – je možné požádat na příslušném Finančním úřadu. Je potřeba vyplnit formulář – „Žádost o kompenzační bonus pro OSVČ“. Formulář s žádostí je možné najít na webu Finanční správy:

  • Žádost o podporu – interaktivní formulář zde
  • Formulář s žádostí ve formátu PDF zde
  • Formulář v ZIP souboru zde
  • Pokyny pro vyplnění formuláře jsou zde (PDF soubor)

Vyplněný formulář je následně nutné vytisknout a podepsat. Odeslání formuláře s žádostí o podporu pro OSVČ, je možné provést emailem (stačí poslat obyčejný email i bez elektronického podpisu), na adresu Finančního úřadu.

Kontakty na jednotlivé finanční úřady je možné najít na webu Finanční správy zde.

Vyplněnou žádost o podporu je také možné odeslat přes datovou schránku nebo přes portál Finanční správy s elektronickým podpisem. Další možností je osobní doručení vyplněného a podepsaného formuláře na podatelnu Finančního úřadu. Nebo ho poslat doporučeně poštou.

Žádost o podporu je možné podat až 60 dní po uplynutí období, za které podpora náleží. O podporu je tedy možné žádat až do konce června 2020.

Kdy dostanu peníze – kdy se vyplácí podpora 25 tisíc pro OSVČ?

Příjem žádostí o podporu byl zahájen ve čtvrtek 9. 4. 2020. Ministerstvo financí slibuje, že má dostatečné kapacity na to, aby zvládlo nápor žadatelů o podporu. Peníze by se tedy měly začít vyplácet hned po Velikonocích (tedy od 14. 4. 2020).

Ostatní čtenáři si prohlédli: