Poradna: Mám nárok na PPM, když jsem před porodem nezaměstnaná na Úřadu práce?

Poradna: Mám nárok na PPM, když jsem před porodem nezaměstnaná na Úřadu práce?

Pokud je žena před porodem nezaměstnaná, pak má nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství) pouze v případě, že by byla těhotná již při ukončení posledního zaměstnání. Pak jí po skončení zaměstnání běží ochranná doba 180 dní.

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně možného nároku na PPM. Můj HPP byl na dobu určitou a skončil 31. 12. 2019. Od té doby jsem na ÚP, kde jsem pobírala podporu, která mi teď bude končit. Práci hledám celou dobu, ale marně.

Teď jsem navíc zjistila, že jsem těhotná. Termín porodu mám v prosinci 2020. Je mi jasné, že mě v tuhle chvíli už asi nikam nevezmou. Sice to na mě ještě není moc vidět, ale nedělám si marné iluze. Pokud by mě někde rychle vzali, tak během zkušební doby už to vidět bude a oni to se mnou rychle ukončí.

Pokud tomu správně rozumím, tak bych měla splňovat podmínku, že budu mít 270 dní nemocenského pojištění za poslední dva roky. Celý minulý rok jsem pracovala. Takže by mě zajímalo, jestli mám nárok na PPM?

Pokud bych nárok na PPM neměla, tak co vlastně bude? Mají matky samoživitelky nějaké jiné podmínky? Ráda bych šla pracovat alespoň na zkrácený úvazek co nejdříve po porodu, je to vůbec možné a kolik si můžu vydělat?

Předem děkuji za vaše rady a názory


Odpověď: Nárok na PPM u nezaměstnané těhotné ženy

Pokud je žena před porodem nezaměstnaná, pak má nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství) pouze v případě, že by byla těhotná již při ukončení posledního zaměstnání. Pak jí po skončení zaměstnání běží ochranná doba 180 dní. Pokud by k nástupu na mateřskou došlo během těchto 180 dní, pak jí vzniká nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství).

Vzhledem k tomu, že píšete, že jste nezaměstnaná již od začátku roku 2020 a termín porodu máte až v listopadu 2020, tak vaše těhotenství muselo vzniknout až v době, kdy jste již byla nezaměstnaná. Nemáte tedy aktuálně žádnou ochrannou dobu.

Nárok na mateřskou po skončení zaměstnání

To, že splňujete podmínku účasti na nemocenském pojištění v délce 270 dní za poslední dva roky, nestačí. Je zde i druhá podmínka, že v době zahájení mateřské (6 – 8 týdnů před porodem), musíte být zaměstnaná, nebo alespoň v ochranné době po skončení zaměstnání.

Pokud tato druhá podmínka není splněna, pokud budete až do porodu nezaměstnaná (na Úřadu práce), pak na peněžitou pomoc v mateřství nárok mít nebudete.

Pokud tedy před porodem nenastoupíte do nějakého zaměstnání, pak nárok na PPM nezískáte.

Nárok na rodičovský příspěvek u nezaměstnané těhotné ženy

Budete mít nárok až na rodičovský příspěvek – a to od narození dítěte. Aktuálně je rodičovský příspěvek na jedno dítě ve výši 300 tisíc korun.

Pokud jste v době narození dítěte nezaměstnaná a nemáte nárok na PPPM (a není možné doložit příjem otce dítěte), pak můžete dostávat rodičovský příspěvek v maximální výši 10 000 Kč měsíčně.

Porodné a přídavky na dítě

Kromě rodičovského příspěvku pak můžete mít případně nárok na porodné. To je jednorázová sociální dávka – na první dítě je to 13 000 Kč (na druhé 10 000 Kč). Po narození dítěte můžete mít nárok i na přídavky na dítě.

Sociální dávky pro nezaměstnanou těhotnou ženu

Pokud vám nyní končí podpora v nezaměstnanosti a vy nemáte jiný příjem, pak můžete mít nárok na běžné sociální dávky – přídavky na bydlení a dávky hmotné nouze. Všechny tyto dávky se vyřizují na Úřadu práce, takže vám doporučím se tam informovat, zda splňujete podmínky, pro nárok na některou sociální dávku.

Možnost práce nebo přivýdělku během čerpání rodičovského příspěvku

Po porodu, když budete dostávat rodičovský příspěvek, můžete normálně pracovat. U rodičovského příspěvku není žádné omezení. Můžete chodit do klasického zaměstnání na HPP a brát rodičovský příspěvek. Nebo pracovat někde na částečný úvazek, nebo formou dohody (DPP nebo DPČ).

Jedinou omezující podmínkou, kterou má rodičovský příspěvek z pohledu zaměstnání, je to, že dítě do 2 let nesmíte dávat do školky/jeslí na dobu delší, než 92 hodin v jednom kalendářním měsíci.

Ostatní čtenáři si prohlédli: