Nárok na mateřskou při práci na dohodu o provedení práce (DPP)

<span>Na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství, PPM), může být nárok i při práci na dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Nebo někdy i při práci na dohodu o provedení práce (DPP). U DPP je ale nárok na mateřskou, jen pokud je příjem nad 10 000 Kč (u příjmu do 10 000 Kč nárok není).</span> Na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství, PPM), může být nárok i při práci na dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Nebo někdy i při práci na dohodu o provedení práce (DPP). U DPP je ale nárok na mateřskou, jen pokud je příjem nad 10 000 Kč (u příjmu do 10 000 Kč nárok není).

Dobrý den, mám dotaz ohledně nároku na pobírání peněžité pomoci v mateřství při práci na dohodu o provedení práce.

Už cca jeden rok pracuju na dohodu DPČ (mám poloviční úvazek). Z různých osobních důvodů (které nechci uvádět), ale uvažuji, že bych přešla z DPČ na DPP.

Zaměstnavatel s tím nemá problém. Je mu jedno, jestli je to DPČ nebo DPP. U dohody DPP bych měla příjem do 10 000 Kč měsíčně.

Zajímalo by mě, jak by to bylo s nárokem na mateřskou. Jsem nyní těhotná (první měsíc těhotenství).

Chtěla bych vědět, zda budu mít nárok na mateřskou, pokud jsem na DPČ pracovala rok, a následně bych pokračovala v práci u stejného zaměstnavatele na dohodu DPP. Nebo musím být zaměstnaná na DPČ celou dobu těhotenství, abych dostala mateřskou?

A také by mě zajímalo, jestli by to bylo v něčem jiné, pokud bych dala výpověď z DPČ a pak už nikde až do porodu nepracovala?

Předem moc děkuji za odpověď


Jaké jsou podmínky pro nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství)

Pro nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství, PPM), musí být splněny především tyto podmínky:

  • Účast na nemocenském pojištění alespoň 270 kalendářních dní za poslední dva roky, před termínem nástupu na mateřskou
  • V době nástupu na mateřskou být zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění) nebo
  • V době nástupu na mateřskou být v ochranné době (až 180 dní od skončení posledního zaměstnání (poslední účasti na nemocenském pojištění))

Nárok na mateřskou u dohody o pracovní činnosti (DPČ)

Při práci na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), vzniká účast na nemocenském pojištění, pokud je příjem od 4 000 Kč měsíčně (měnilo se od 1. 1. 2023, v minulém roce to bylo od 3 500 Kč).

Pokud máte u dohody DPČ „poloviční úvazek“, pak za vás zaměstnavatel odvádí všechny povinné odvody (sociální a zdravotní), včetně nemocenského pojištění.

Nárok na PPM u DPČ:

  • Pokud byste až do porodu pracovala na DPČ, pak budete mít nárok na mateřskou (PPM) = budete mít splněny všechny podmínky
  • Pokud dáte výpověď (ukončíte DPČ) a budete nezaměstnaná, pak je možné že i tak budete mít nárok na mateřskou
  • Po skončení DPČ, je zde ochranná doba 180 dní = pokud by vám vycházel termín nástupu na mateřskou ještě během ochranné doby, pak byste měla mít nárok (začátek PPM je 6 – 8 týdnů před termínem porodu)

Nárok na mateřskou u dohody o provedení práce (DPP)

Při práci na dohodu o provedení práce (DPP), vzniká účast na nemocenském pojištění, jen pokud je příjem nad 10 000 Kč.

Pokud byste měla příjem do 10 000 Kč, pak za vás zaměstnavatel neplatí povinné odvody (sociální a zdravotní), tedy ani nemocenské pojištění.

Aby se vám práce na DPP započítala pro nárok na mateřskou, musel by být příjem minimálně 10 001 Kč měsíčně (účast na pojištění vzniká jen v měsících, kdy je u DPČ příjem nad 10 tisíc).

Nárok na PPM u DPČ:

  • Pokud byste ukončila dohodu DPČ a pracovala dále na dohodu DPP, pak to bude podobná situace, jako při výpovědi z DPČ a následné nezaměstnanosti (nárok na PPM by mohl být na základě ochranné doby z DPČ)
  • Po skončení DPČ byste byla v ochranné době (u DPČ je ochranná doba (pokud to není zaměstnání malého rozsahu), u DPP není ochranná doba)
  • Nárok na PPM by byl v případě, že by vám termín nástupu na mateřskou, vycházel ještě během ochranné doby

Nárok na nemocenskou (rizikové těhotenství) u dohody DPP a DPČ

Pozor také na to, že u práce na dohodu DPP s příjmem do 10 000 Kč, nevzniká ani nárok na nemocenskou. Pokud byste během těhotenství musela jít na neschopenku (rizikové těhotenství), pak byste neměla nárok na nemocenskou.

U dohody DPČ (kde máte poloviční úvazek), máte nárok i na placenou neschopenku (nemocenské dávky). Po skončení DPČ je nárok na nemocenskou pouze po dobu 7 dní (ochranná doba pro nemocenskou je jenom 7 dní, pouze pro PPM je to až 180 dní).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Nárok na mateřskou při práci na dohodu o provedení práce (DPP)

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna