Dva hlavní pracovní poměry – budu mít nárok na 2 mateřské?

<span>Na mateřskou dovolenou, můžete mít nárok i ve více zaměstnáních. Může být nárok i na peněžitou pomoc v mateřství, pokud jsou zaměstnání vykonávána souběžně, a pokud jsou v obou zaměstnáních splněny požadované podmínky. Během mateřské dovolené není možné pracovat v zaměstnání. Práce je možná až během rodičovské dovolené.</span> Na mateřskou dovolenou, můžete mít nárok i ve více zaměstnáních. Může být nárok i na peněžitou pomoc v mateřství, pokud jsou zaměstnání vykonávána souběžně, a pokud jsou v obou zaměstnáních splněny požadované podmínky. Během mateřské dovolené není možné pracovat v zaměstnání. Práce je možná až během rodičovské dovolené.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s nárokem na mateřskou dovolenou, pokud mám více zaměstnání?

Momentálně mám dvě zaměstnání na hlavní pracovní poměr. Pracuji na HPP pro dva různé zaměstnavatele. Pokud bych byla těhotná, a šla pak na mateřskou, tak budu mít nárok na 2 mateřské dovolené?

Jak to přesně funguje s mateřskou, při více zaměstnáních? Jsou nějaké speciální podmínky? Bude se to vypočítávat nějakým průměrem nebo nějak jinak?

A ještě by mě zajímalo, jestli bych mohla v jednom zaměstnání pracovat dále, bez přerušení. A mateřskou dovolenou mít jenom v jednom zaměstnání? Je možné během mateřské dovolené pracovat v zaměstnání?

Předem děkuji za radu!


Nárok na mateřskou dovolenou – dvě zaměstnání na HPP

Pokud byste byla těhotná, a před porodem pracovala ve dvou zaměstnáních (dva pracovní poměry u dvou různých zaměstnavatelů), pak byste měla nárok na mateřskou dovolenou u obou pracovních poměrů.

Nárok na mateřskou dovolenou, se řídí zákoníkem práce. Na mateřskou dovolenou, má nárok těhotná žena už v době před porodem (začátek mateřské dovolené je 8 až 6 týdnů před porodem). Mateřská dovolená je celkem 28 týdnů (nebo 37 týdnů u dvojčat).

Na tuto „dovolenou“ byste měla nárok u obou zaměstnavatelů. Stejně jako byste následně měla u obou zaměstnání nárok i na rodičovskou dovolenou.

Mateřská dovolená, je ale něco jiného, než případný nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Mateřskou dovolenou vám poskytuje zaměstnavatel, a jedná se pouze o „volno v zaměstnání“.

Peněžitou pomoc v mateřství vám vyplácí stát (ČSSZ), na základě účasti na nemocenském pojištění. A zde to může být s nárokem ze dvou zaměstnání trochu složitější.

Peněžitá pomoc v mateřství – dvě zaměstnání na hlavní pracovní poměr

Pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musí být splněny poměrně přísné podmínky:

  • Minimální doba v zaměstnání (doba účasti na nemocenském pojištění) je nejméně 270 kalendářních dní za poslední 2 roky, před nástupem na mateřskou
  • V době nástupu na mateřskou, musíte být zaměstnaná, nebo alespoň v ochranné době

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), může vznikat i z více souběžných zaměstnání. V takovém případě, ale musí být podmínky splněny ve všech zaměstnáních samostatně:

  • Na PPM může být u dvou zaměstnání nárok, pokud u obou vzniká účast na nemocenském pojištění (práce v pracovním nebo služebním poměru; popř. práce na DPČ s příjmem od 4000 Kč nebo práce na DPP s příjmem nad 10 000 Kč)
  • V obou zaměstnáních musí být splněno minimálně 270 dní účasti na nemocenském pojištění
  • V praxi tedy musíte tato dvě zaměstnání vykonávat alespoň 270 dní souběžně, a v obou musí být účast na nemocenském pojištění

Výpočet mateřské (PPM) při dvou zaměstnáních na HPP

Pokud budou v obou zaměstnáních splněny požadované podmínky pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství, tak to následně bude mít vliv i na výpočet PPM.

Není to ale tak, že byste dostávala peněžitou pomoc v mateřství 2x. Při výpočtu mateřské, se nejprve stanoví vyměřovací základ pro každé zaměstnání samostatně (nebo obecně pro každou pojištěnou činnost).

A pro výpočet PPM, na kterou pak budete mít nárok, se použije úhrn těchto denních vyměřovacích základů.

Není to tedy přímo tak, že byste dostávala mateřskou 2x, nebo že by byla dvojnásobná, nebo že by se něco průměrovalo.

Peněžitá pomoc v mateřství, se bude odvíjet od vyměřovacího základu z obou zaměstnání, a měla by být vyšší, než jak by vám to vycházelo jenom od jednoho zaměstnavatele.

Bude ale záležet i na výši příjmu (kolik máte hrubou mzdu v jednotlivých zaměstnáních), a jak se při výpočtu projeví redukční hranice (od určité výše, se denní vyměřovací základ redukuje, tj. započítá se jenom část).

Možnost práce v zaměstnání během mateřské dovolené

Budete-li před porodem (v době 8 až 6 týdnů před očekávaným termínem porodu) stále zaměstnaná ve dvou zaměstnáních současně, pak můžete mít v obou zaměstnáních nárok na mateřskou dovolenou.

A pokud budou splněny požadované podmínky, tak můžete mít nárok i na peněžitou pomoc v mateřství, na základě obou zaměstnání.

Během mateřské, resp. během doby, kdy je vyplácena peněžitá pomoc v mateřství, nesmíte vykonávat zaměstnání, na jehož základě vám vznikl nárok na PPM.

Během mateřské dovolené (28 týdnů u jednoho dítěte nebo 37 týdnů u dvojčat), tedy není možné pracovat v zaměstnání.

Možnost práce by přicházela do úvahy jen v případě, že byste měla nárok na PPM pouze v jednom zaměstnání.

Pak by bylo možné pracovat v tom druhém, kde není nárok na PPM. Pokud ale budete mít nárok na PPM na základě obou zaměstnání, pak nesmíte pracovat ani v jednom z nich.

Rodičovská dovolená a dvě zaměstnání současně

Po skončení mateřské dovolené, můžete mít v obou zaměstnáních nárok na rodičovskou dovolenou.

Rodičovská dovolená, může být až do 3 roků dítěte (končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte, může případně skončit i dříve, pokud si to tak domluvíte v zaměstnání).

Během rodičovské, máte nárok na rodičovský příspěvek – u něj už ale počet zaměstnání nehraje žádnou roli. Na rodičovský příspěvek je nárok vždy jen jednou.

Možnost práce v zaměstnání během rodičovské dovolené

Během rodičovské, můžete případně mít dovolenou pouze v jednom zaměstnání, a v tom druhém dále pracovat.

Během rodičovské dovolené, není žádné omezení na možnost práce, nebo se nijak neřeší ani výše příjmu.

Na rodičovský příspěvek, můžete mít nárok, i když budete pracovat v jednom zaměstnání (nebo případně i v obou). Předpokladem je ale zajištění péče o dítě.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Dva hlavní pracovní poměry – budu mít nárok na 2 mateřské?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna