Nárok na odstupné při ukončení pracovního poměru po rodičovské dovolené

Nárok na odstupné při ukončení pracovního poměru po rodičovské dovolené

Při ukončení zaměstnání výpovědí nebo i dohodou z důvodů v § 52 písm. a až c, Zákoník práce, máte nárok na odstupné. To může být trojnásobek průměrného výdělku. V rámci dohody o ukončení pracovního poměru, si ale můžete dohodnout i vyšší odstupné.

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak je to s nárokem na odstupné, při ukončení pracovního poměru po rodičovské dovolené.

K 20. 3. 20221 mi končí rodičovská dovolené. Moje pracoviště ale bylo zrušeno, stejně jako i místo výkonu práce (zaměstnavatel rušil příslušnou pobočku). Předpokládám, že po skončení rodičovské dovolené se mnou bude chtít zaměstnavatel ukončit pracovní poměr. Zřejmě ale ne výpovědí, ale dohodou s odstupným za 3 měsíce (takto to prý řešil s jednou kolegyní, která byla v podobné situaci).

Mě zajímá, zda mohu s výší odstupného nesouhlasit a požadovat po něm 5 měsíců. Tedy odstupné za 3 měsíce + výplatu za dva měsíce (na místo výpovědní lhůty). Můžete mi poradit, jak to řešit?

A také by mě zajímalo, jak to bude dál. Mám čerpání rodičovského příspěvku nastaveno tak, že ho budu dostávat ještě cca jeden rok, po skončení rodičovské. Musím se pak po skončení zaměstnání hned hlásit na Úřadu práce? Nebo mohu zůstat doma až do vyčerpání rodičovského příspěvku? Nevím jak je to se zdravotním pojištěním, atd.

Děkuji za odpověď.


Nárok na odstupné při ukončení pracovního poměru

Podmínky pro nárok na odstupné jsou určeny zákoníkem práce v paragrafu 67. Nárok na odstupné vám vzniká při výpovědi ze strany zaměstnavatele (§ 52 písm. a až c). Nebo i v případě, že uzavřena dohoda o ukončení pracovního poměru ze stejného důvodu.

V závislosti na tom, jak dlouho pracujete pro svého zaměstnavatele, máte nárok na příslušný násobek průměrného výdělku. Pokud jste byla v zaměstnání více než 2 roky (což je pravděpodobné), tak máte podle zákona nárok, na odstupné ve výši 3 násobků průměrného výdělku.

Nárok na vyšší odstupné

Pokud byste po skončení rodičovské, se zaměstnavatelem ukončovala pracovní poměr dohodou, pak je výše odstupného závislá na tom, co si dohodnete. Od toho je to „dohoda“. Zaměstnavatel vám může něco navrhnout, a vy s tím nemusíte souhlasit. A záleží na tom, na čem se dohodnete.

Záleží mimo jiné na tom, jak to přesně máte s vaším zaměstnáním. Píšete, že zaměstnavatel zrušil vaše pracoviště (pobočku, kde jste pracovala). Je ale důležité i to, jaké místo výkonu práce, jste měla uvedeno v pracovní smlouvě.

Pokud by tam například bylo uvedeno místo výkonu práce Praha, pak vás zaměstnavatel může umístit do nějaké jiné pobočky v Praze. Pokud jste ale měla místo výkonu práce vymezeno jinak – konkrétní adresa pobočky, nebo to bylo konkrétní město, ve kterém už zaměstnavatel nemá jinou pobočku, pak vás nemůže přeložit na jiné místo výkonu práce, bez vašeho souhlasu.

V takovém případě byste měla poměrně silnou vyjednávací pozici. Zaměstnavatel by neměl jinou možnost, než se s vámi dohodnout, nebo vám dát výpověď, kdy by vám stejně musel zaplatit zmíněných 5 měsíců (3+2). Takže v takovém případě by zaměstnavatel velmi pravděpodobně přistoupil i na vyšší odstupné v rámci dohody.

Co dělat po skončení zaměstnání po rodičovské dovolené

Po ukončení pracovního poměru, je to pak na vás. Můžete jít na Úřad práce. Vznikal by vám nárok na podporu v nezaměstnanosti, a měla byste vyřešeno i zdravotní pojištění. Musela byste ale plnit i všechny povinnosti uchazeče o zaměstnání.

Vzhledem k tomu, že primárním účelem Úřadu práce je pomoc při hledání nové práce, tak musíte chodit na pravidelné schůzky na úřadu a také aktivně hledat novou práci.

Pokud chcete být ještě nějakou dobu doma s dítětem, pak je to také možné. Po skončení zaměstnání byste mohla zůstat doma.

Vzhledem k tomu, že pobíráte rodičovský příspěvek, tak by za vás zdravotní pojištění i nadále platil stát. A na Úřad práce byste šla, až by pro vás bylo aktuální hledání nové práce. Možné jsou obě možnosti a záleží na vás, co vám bude více vyhovovat.

Ostatní čtenáři si prohlédli: