Začátek těhotenství a pracovní poměr na dobu určitou

Začátek těhotenství a pracovní poměr na dobu určitou

Pracovní poměr na dobu určitou končí, i když jste těhotná (zákaz výpovědi pro těhotnou ženu, se týká jen práce na dobu neurčitou). Pracovní neschopnost může dále pokračovat, i po skončení zaměstnání. Na PPM budete mít nárok, pokud v době jejího začátku budete ještě v ochranné lhůtě.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat:

Jsem od 1. 10. 2019 zaměstnaná. Pracovní poměr mám na dobu určitou. Konec pracovní smlouvy mám teď na konci měsíce – 30. 9. 2021.

Jsem už asi měsíc na neschopence (potíže se zády) a zjistila jsem, že jsem těhotná. Moje těhotenství je momentálně 8tt.

Pracovní poměr mi určitě neprodlouží (i když o těhotenství zatím neví), z důvodu celkového snižování zaměstnanců ve firmě.

Potřebovala bych poradit co teď dělat? Zda se mám jít nahlásit na ÚP? Nebo zda mám jinou možnost? A druhý dotaz, zda budu mít nárok na mateřskou?

Děkuji mockrát


Pracovní poměr na dobu určitou a těhotenství

Zatímco u pracovního poměru na dobu neurčitou, vás zaměstnavatel (jako těhotnou) nesmí propustit (kromě pár výjimek, jako je například zánik zaměstnavatele), u pracovního poměru na dobu určitou je to jinak.

Pracovní poměr na dobu určitou, končí k datu, které bylo sjednáno v pracovní smlouvě (nebo případně, po uplynutí dojednané doby).

A to, že jste těhotná, a/nebo v pracovní neschopnosti, nemá na ukončení zaměstnání žádný vliv. Zaměstnavatel rozhodně nemá žádnou povinnost, vám pracovní poměr prodloužit.

Pracovní í neschopnost po skončení zaměstnání

Pokud jste nyní v pracovní neschopnosti, tak tato neschopenka, může pokračovat dále, u po skončení zaměstnání.

V dotazu nepíšete, nakolik jsou vaše zdravotní problémy závažné. Můžete být ale dále na neschopence, i když váš pracovní poměr na dobu určitou, už skončil. Dále máte nárok na nemocenské dávky a v zásadě se pro vás nic nemění.

Podpora v nezaměstnanosti po skončení zaměstnání

Pokud budete po skončení pracovního poměru na dobu určitou, dále v pracovní neschopnosti, pak nemá smysl chodit na Úřad práce.

V době, kdy jste na neschopence, vás na Úřadu práce, nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání, a nevzniká vám tedy ani nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Na podporu v nezaměstnanosti byste měla nárok, až po skončení neschopenky. Nebo případně po skončení PPM/čerpání rodičovského příspěvku.

Nárok na mateřskou (PPM) po skončení zaměstnání

Jednou z hlavních podmínek, pro nárok na mateřskou (PPM), je to, že v době začátku PPM (6 – 8 týdnů před porodem), jste stále zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění). Nebo alespoň v ochranné lhůtě po skončení posledního zaměstnání (poslední nemocensky pojištěné činnosti).

Vzhledem k tomu, že vaše těhotenství začalo v průběhu zaměstnání, tak je zde po jeho skončení, ochranná doba 180 dní.

Pokud jste nyní v 8 týdnu těhotenství a zaměstnání vám končí za cca 2 týdny, tak při jeho skončení, budete v cca 10 týdnu (neznám přesná data, tak to berte jen orientačně.

Obvyklá délka těhotenství je 280 dní, tj. 40 týdnů (38+2). Nástup na PPM je možný nejdříve 32 až 34 týdnu těhotenství.

Mezi koncem zaměstnání (cca 10 týden těhotenství) a začátkem PPM (32 týden těhotenství) zbývá cca 150 dní.

Takže by vám to teoreticky mělo vycházet tak, že byste na PPM měla mít nárok, protože v příslušné době, byste ještě měla být v ochranné době.

Přesněji si to musíte spočítat sama, protože já neznám předpokládaný termín porodu.

Ostatní čtenáři si prohlédli: