Začátek těhotenství a pracovní poměr na dobu určitou

<span>Pracovní poměr na dobu určitou končí, i když jste těhotná (zákaz výpovědi pro těhotnou ženu, se týká jen práce na dobu neurčitou). Pracovní neschopnost může dále pokračovat, i po skončení zaměstnání. Na PPM budete mít nárok, pokud v době jejího začátku budete ještě v ochranné lhůtě.</span> Pracovní poměr na dobu určitou končí, i když jste těhotná (zákaz výpovědi pro těhotnou ženu, se týká jen práce na dobu neurčitou). Pracovní neschopnost může dále pokračovat, i po skončení zaměstnání. Na PPM budete mít nárok, pokud v době jejího začátku budete ještě v ochranné lhůtě.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat:

Jsem od 1. 10. 2019 zaměstnaná. Pracovní poměr mám na dobu určitou. Konec pracovní smlouvy mám teď na konci měsíce – 30. 9. 2021.

Jsem už asi měsíc na neschopence (potíže se zády) a zjistila jsem, že jsem těhotná. Moje těhotenství je momentálně 8tt.

Pracovní poměr mi určitě neprodlouží (i když o těhotenství zatím neví), z důvodu celkového snižování zaměstnanců ve firmě.

Potřebovala bych poradit co teď dělat? Zda se mám jít nahlásit na ÚP? Nebo zda mám jinou možnost? A druhý dotaz, zda budu mít nárok na mateřskou?

Děkuji mockrát


Pracovní poměr na dobu určitou a těhotenství

Zatímco u pracovního poměru na dobu neurčitou, vás zaměstnavatel (jako těhotnou) nesmí propustit (kromě pár výjimek, jako je například zánik zaměstnavatele), u pracovního poměru na dobu určitou je to jinak.

Pracovní poměr na dobu určitou, končí k datu, které bylo sjednáno v pracovní smlouvě (nebo případně, po uplynutí dojednané doby).

A to, že jste těhotná, a/nebo v pracovní neschopnosti, nemá na ukončení zaměstnání žádný vliv. Zaměstnavatel rozhodně nemá žádnou povinnost, vám pracovní poměr prodloužit.

Pracovní í neschopnost po skončení zaměstnání

Pokud jste nyní v pracovní neschopnosti, tak tato neschopenka, může pokračovat dále, u po skončení zaměstnání.

V dotazu nepíšete, nakolik jsou vaše zdravotní problémy závažné. Můžete být ale dále na neschopence, i když váš pracovní poměr na dobu určitou, už skončil. Dále máte nárok na nemocenské dávky a v zásadě se pro vás nic nemění.

Podpora v nezaměstnanosti po skončení zaměstnání

Pokud budete po skončení pracovního poměru na dobu určitou, dále v pracovní neschopnosti, pak nemá smysl chodit na Úřad práce.

V době, kdy jste na neschopence, vás na Úřadu práce, nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání, a nevzniká vám tedy ani nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Na podporu v nezaměstnanosti byste měla nárok, až po skončení neschopenky. Nebo případně po skončení PPM/čerpání rodičovského příspěvku.

Nárok na mateřskou (PPM) po skončení zaměstnání

Jednou z hlavních podmínek, pro nárok na mateřskou (PPM), je to, že v době začátku PPM (6 – 8 týdnů před porodem), jste stále zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění). Nebo alespoň v ochranné lhůtě po skončení posledního zaměstnání (poslední nemocensky pojištěné činnosti).

Vzhledem k tomu, že vaše těhotenství začalo v průběhu zaměstnání, tak je zde po jeho skončení, ochranná doba 180 dní.

Pokud jste nyní v 8 týdnu těhotenství a zaměstnání vám končí za cca 2 týdny, tak při jeho skončení, budete v cca 10 týdnu (neznám přesná data, tak to berte jen orientačně.

Obvyklá délka těhotenství je 280 dní, tj. 40 týdnů (38+2). Nástup na PPM je možný nejdříve 32 až 34 týdnu těhotenství.

Mezi koncem zaměstnání (cca 10 týden těhotenství) a začátkem PPM (32 týden těhotenství) zbývá cca 150 dní.

Takže by vám to teoreticky mělo vycházet tak, že byste na PPM měla mít nárok, protože v příslušné době, byste ještě měla být v ochranné době.

Přesněji si to musíte spočítat sama, protože já neznám předpokládaný termín porodu.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Začátek těhotenství a pracovní poměr na dobu určitou

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna