Poradna: Nárok na otcovskou dovolenou v zaměstnání a státní svátek

Poradna: Nárok na otcovskou dovolenou v zaměstnání a státní svátek

Na otcovskou dovolenou, mají nárok zaměstnanci, nebo případně i podnikatelé (pokud si OSVČ platí dobrovolné nemocenské pojištění). Na otcovskou je nárok 2 týdny (14 kalendářních dní), během prvních 6 týdnů od narození dítěte.

Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s nárokem na otcovskou dovolenou, pokud do ní spadají i státní svátky?

Jsem nyní v devátém měsíci těhotenství, a termín porodu mi vychází hned na začátek července. S manželem jsme domluveni, že by si hned po porodu vzal v zaměstnání otcovskou dovolenou.

Zajímalo by mě, jak se to počítá, když tam jsou na začátku července dva státní svátky? Prodlouží se tím otcovská dovolená? Nebo se dá otcovská případně přerušit, a pokračovat až po skočení státních svátků?

Předem děkuji za radu!


Otcovská dovolená v zaměstnání

Na otcovskou dovolenou v zaměstnání, mají nárok zaměstnanci v souvislosti s narozením dítěte. Otcovskou dovolenou je možné čerpat během prvních 6 týdnů po porodu, maximálně po dobu 14 kalendářních dní (2 týdny).

V zákoníku práce, je otcovská dovolená definována takto:

§ 195a Otcovská dovolená

V souvislosti s narozením dítěte a péčí o ně je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci otcovskou dovolenou. Otcovská dovolená přísluší zaměstnanci po dobu poskytování dávky otcovské poporodní péče podle § 38a až 38d zákona o nemocenském pojištění.

Kdo má nárok na otcovskou?

V zákonu o nemocenském pojištění, je otcovská popsána podrobněji. Na otcovskou má nárok otec dítěte (nemusí to být jen manžel), případně je nárok i při převzetí dítěte do péče.

Na otcovskou mohou mít nárok pouze zaměstnanci nebo případně i podnikatelé (pokud si alespoň 3 měsíce platí dobrovolné nemocenské pojištění).

Otcovská je maximálně 14 dní (2 týdny)

Otcovská dovolená (a nárok na otcovskou – dávku otcovské poporodní péče) je maximálně 14 kalendářních dní, resp. maximálně 2 týdny.

§ 38b Podpůrčí doba u otcovské

(1) Podpůrčí doba u otcovské činí 2 týdny.

Podobně, jako u jiných dávek, které jsou vypláceny na základě nemocenského pojištění, i na otcovskou je nárok za všechny kalendářní dny. Tedy i za víkendy nebo státní svátky.

Od začátku otcovské, je nárok pouze 2 týdny – bez ohledu na to, jestli v tom jsou i nějaké státní svátky, apod. Otcovská tedy nefunguje jako klasická dovolená, kterou čerpáte jen v pracovní dny. Ale spíše jako „neschopenka“ (je na nějakou dobu od – do, bez ohledu na to, co je mezi tím).

Otcovská se neprodlužuje (resp. možnost prodloužení je pouze v specifických případech, kdy dojde k hospitalizaci dítěte nebo matky dítěte).

Kolik je za otcovskou dovolenou?

Výpočet otcovské, je podobný jako výpočet mateřské. I otcovská (stejně jako mateřská/PPM) je 70% z redukovaného vyměřovacího základu. U hrubé mzdy do cca 41 tisíc korun, vychází aktuálně otcovská na 70% z hrubé mzdy.

Při hrubé mzdě 41 000 Kč by vycházela otavská na 943 Kč za den, tj. na 13 202 Kč za 14 kalendářních dní.

Otcovská dovolená a státní svátky

Jak již bylo uvedeno výše – státní svátky, nebo víkendy se u otcovské nijak nezohledňují. U otcovské není možné přerušení kvůli tomu, že je tam nějaký státní svátek.

Otcovská musí být čerpána v jednom kuse, během prvních 6 týdnů po narození dítěte. Maximální doba je 2 týdny (14 kalendářních dní). Může být ale čerpána kratší doba.

Pokud se vám dítě narodí na začátku července, pak si může otec dítěte vzít nejprve několik dní běžné dovolené a následně 2 týdny otcovské. Tím by mohl být doma s vámi a dítětem 3 týdny v kuse.

Ostatní čtenáři si prohlédli: