PPM bude čerpat otec dítěte – na co má nárok žena (matka dítěte)

<span>Otec dítěte má po porodu nárok na 14 dní placené otcovské dovolené (během prvních 6 týdnů po porodu). Od 7 týdne po porodu může mít nárok i na „mateřskou“ (PPM – peněžitou pomoc v mateřství).  Žena může mít nárok na nemocenskou (6 týdnů před porodem a 6 týdnů po porodu), nebo následně na podporu v nezaměstnanosti.</span> Otec dítěte má po porodu nárok na 14 dní placené otcovské dovolené (během prvních 6 týdnů po porodu). Od 7 týdne po porodu může mít nárok i na „mateřskou“ (PPM – peněžitou pomoc v mateřství). Žena může mít nárok na nemocenskou (6 týdnů před porodem a 6 týdnů po porodu), nebo následně na podporu v nezaměstnanosti.

Dobrý den, zajímaly by mě informace, jak to bude v případě, když manželka (matka dítěte), nebude mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Moje žena, měla pracovní poměr na dobu určitou. A ten jí skončil ještě v době, kdy byla těhotná s prvním dítětem. Na mateřskou tedy nastupovala v ochranné době, ale už jako nezaměstnaná. Nyní je stále bez zaměstnání a je znovu těhotná.

Prvnímu dítěti budou za půl roku 3 roky. A +/- ve stejné době by se jí mělo narodit druhé dítě. Takže jí bude končit jedna rodičovská a mohla by mít nárok na druhou rodičovskou.

Podle informací, které jsme si nastudovali, ale nebude mít nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství). Z toho důvodu zvažuji nástup na PPM já (otec dítěte). Všechny podmínky splňuji. Vím, že to lze, až po uplynutí 6 týdnů po porodu.

Máme za to, že ihned po porodu by mohla mít manželka nárok na rodičovský příspěvek – alespoň těch prvních 6 týdnů. Ten by se pak zřejmě ukončil nebo přerušil (nevím, jak to přesně funguje) a já bych šel na mateřskou.

Zajímá mě těch 6 týdnů po porodu. Na rodičovskou nastoupit přeci nemůže, když budu chtít čerpat PPM? Nebo Ano? Kdo za ní bude platit zdravotní pojištění?

A také nás zajímá, jak to bude s manželkou během té doby, kdy já budu na „mateřské“. Může být také doma? Nebo Ne?

Musí jít třeba na úřad práce jako nezaměstnaná, nebo já nevím, jaké jsou možnosti? Kdo za ní bude platit zdravotní pojištění?

Děkuji za odpověď


Na co má nárok otec dítěte po porodu (otcovská, mateřská, PPM, rodičovská)

Jako otec dítěte, máte po porodu nárok na několik věcí:

1) Otcovská dovolená – 2 týdny placené otcovské dovolené, během prvních 6 týdnů po porodu:

  • otcovskou můžete čerpat, i když je manželka v porodnici (pokud se například potřebujete postarat o mladší dítě, před porodem je nárok i na ošetřovné)
  • výpočet výše otcovské je stejný, jako PPM (70% z redukovaného vyměřovacího základu; do cca 41 tisíc měsíčně hrubého, je to 70% z hrubé mzdy)
  • žádost o otcovskou je na webu ČSSZ, předvyplníte první část formuláře a předáte jej zaměstnavateli společně s oznámením termínu otcovské

2) „Mateřská“ (peněžitá pomoc v mateřství) – od začátku 7 týdne po porodu po dobu 22 týdnů

  • Pro otce dítěte platí stejné podmínky pro nárok na PPM, jako pro ženu (minimálně 270 dní účasti na nemocenském pojištění, být účastníkem NP v době nástupu na PPM, nebo v ochranné době (pro muže je ochranná doba jenom 7 dní; 180 dní ochranné doby mají jenom ženy)
  • Výpočet mateřské pro muže (otce dítěte) je stejný jako pro ženu (70% z redukovaného vyměřovacího základu, do cca 41 tisíc měsíčně hrubého je to 70% z hrubé mzdy; resp. z vyměřovacího základu za posledních 12 měsíců)
  • Začátek PPM pro otce je od začátku 7 týdne po porodu (uzavírá se dohoda o svěření dítěte do péče, což je možné až po skončení 6 týdne po porodu)
  • Během pobírání PPM máte v zaměstnání rodičovskou dovolenou (mateřská dovolená se týká pouze žen)
  • Během pobírání PPM, nesmíte vykonávat zaměstnání, na jehož základě vznikl nárok na PPM (je ale možné v zaměstnání uzavřít dohodu DPP nebo DPČ na jinou pracovní činnost, nebo pracovat pro jiného zaměstnavatele, nebo podnikat jako OSVČ)

3) Rodičovská dovolená

  • Budete ji čerpat minimálně 22 týdnů, můžete ale i déle (až do 3 roků dítěte)
  • Během rodičovské dovolené už nejsou tak přísná omezení na možnost práce
  • Na rodičovskou dovolenou mají nárok jenom zaměstnanci (nezaměstnaná žena nemůže být na rodičovské dovolené)

4) Rodičovský příspěvek

  • Na rodičovský příspěvek, má nárok jenom jeden rodič = větší smysl to má u toho, který bude pečovat o dítě delší dobu
  • U rodičovského příspěvku stačí, pokud je v žádosti doložen příjem (vyměřovací základ) alespoň u jednoho z rodičů
  • Na rodičovský příspěvek má nárok i nezaměstnaná žena

Nárok na mateřskou dovolenou a peněžitou pomoc v mateřství u nezaměstnané ženy

Pokud vaší ženě skončil pracovní poměr na dobu určitou ještě během prvního těhotenství (a následně nebyla a není zaměstnaná), pak nemá nárok ani na mateřskou dovolenou (nárok mají jenom zaměstnanci), ani na peněžitou pomoc v mateřství.

Pro nárok na PPM, by musela nastoupit do nějakého zaměstnání, a zde pracovat alespoň 270 kalendářích dní, což se už zřejmě nedá stihnout.

Nárok na nemocenskou před porodem a po porodu

Pokud by byla manželka před porodem alespoň krátce zaměstnaná (případně i jenom na DPČ (s příjmem od 4000 Kč), nebo na DPP s příjmem nad 10 000 Kč (alespoň 3 měsíce)), tak může mít v době 6 týdnů před porodem a 6 týdnů po porodu nárok a neschopenku a nemocenské dávky (v takovém případě je vyřešeno i zdravotní pojištění).

Rodičovský příspěvek a zdravotní pojištění

Pokud bude až do porodu nezaměstnaná a pobírat rodičovský příspěvek, pak má také vyřešeno zdravotní pojištění.

Za osoby na rodičovské dovolené (týká se jenom zaměstnanců) nebo za ty, kdo pobírají rodičovský příspěvek, platí zdravotní pojištění stát. Po dobu, kdy je manželka příjemcem rodičovského příspěvku, má vyřešené ZP.

Souběh mateřské (PPM) a rodičovského příspěvku

Pokud ale vy budete čerpat PPM, pak ona současně nemůže pobírat rodičovský příspěvek. Po dobu vaší „mateřské“ (22 týdnů), může být vedená v evidenci Úřadu práce, jako uchazeč o zaměstnání, a bude mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

Nárok na rodičovskou dovolenou u nezaměstnané ženy

Pokud vaše manželka není zaměstnaná, pak se jí ani netyká rodičovská dovolená. Rodičovskou dovolenou, mohou mít jenom zaměstnanci.

Nárok na rodičovský příspěvek je ale něco jiného – viz výše, nárok může mít jenom jeden z rodičů. Není možné čerpat souběžně rodičovský příspěvek a PPM.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti po skončení rodičovské

Na podporu v nezaměstnanosti má nárok, žena po skončení rodičovské, i když její zaměstnání skončilo již před delší dobou. Doba péče o dítě, se počítá jako náhradní doba zaměstnání. Výsledná podpora, je ale jenom minimální.

Aktuálně tato minimální podpora po rodičovské, vychází na necelých 6 tisíc korun za první dva měsíce, a pak je to ještě méně (v příštím roce, až se vám narodí dítě, to může být lehce přes 6 tisíc korun).

Na podporu v nezaměstnanosti může mít nárok jenom uchazeč o zaměstnání

Jako uchazečka o zaměstnání (aby za ni Úřad práce platil zdravotní pojištění), a aby měla nárok na podporu v nezaměstnanosti, ale musí plnit i adekvátní povinnosti.

Chodit na pravidelné schůzky na ÚP, aktivně spolupracovat při hledání zaměstnání (například chodit na pohovory a dokládat to na ÚP), atd.

Případně je i povinnost přijmout nabídku zaměstnání zprostředkovanou Úřadem práce (ale to se obvykle týká až dlouhodoběji nezaměstnaných).

Pochopitelně také nesmí na Úřadu práce říkat, že je tam jen kvůli zdravotnímu pojištění a podpoře v nezaměstnanosti.

Péče o dítě do 7 roků po skončení rodičovské

Co se týká čistě zdravotního pojištění, tak existuje možnost, aby byla vedená jako osoba pečující o dítě do 7 roků (o starší dítě). Tuto skutečnost stačí nahlásit zdravotní pojišťovně. Obvykle se vyplňuje jenom jednoduchý formulář – čestné prohlášení.

Jako osoba pečující o dítě do 7 roků, má ale vyřešeno pouze zdravotní pojištění. Neřeší to sociální pojištění. Je s tím spojena řada omezení (omezení výše příjmu, omezení doby, kterou může být dítě ve školce, apod.).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: PPM bude čerpat otec dítěte – na co má nárok žena (matka dítěte)

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna