Poradna: Nárok na otcovskou dovolenou v zaměstnání a státní svátek

<span>Na otcovskou dovolenou, mají nárok zaměstnanci, nebo případně i podnikatelé (pokud si OSVČ platí dobrovolné nemocenské pojištění). Na otcovskou je nárok 2 týdny (14 kalendářních dní), během prvních 6 týdnů od narození dítěte.</span> Na otcovskou dovolenou, mají nárok zaměstnanci, nebo případně i podnikatelé (pokud si OSVČ platí dobrovolné nemocenské pojištění). Na otcovskou je nárok 2 týdny (14 kalendářních dní), během prvních 6 týdnů od narození dítěte.

Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s nárokem na otcovskou dovolenou, pokud do ní spadají i státní svátky?

Jsem nyní v devátém měsíci těhotenství, a termín porodu mi vychází hned na začátek července. S manželem jsme domluveni, že by si hned po porodu vzal v zaměstnání otcovskou dovolenou.

Zajímalo by mě, jak se to počítá, když tam jsou na začátku července dva státní svátky? Prodlouží se tím otcovská dovolená? Nebo se dá otcovská případně přerušit, a pokračovat až po skočení státních svátků?

Předem děkuji za radu!


Otcovská dovolená v zaměstnání

Na otcovskou dovolenou v zaměstnání, mají nárok zaměstnanci v souvislosti s narozením dítěte. Otcovskou dovolenou je možné čerpat během prvních 6 týdnů po porodu, maximálně po dobu 14 kalendářních dní (2 týdny).

V zákoníku práce, je otcovská dovolená definována takto:

§ 195a Otcovská dovolená

V souvislosti s narozením dítěte a péčí o ně je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci otcovskou dovolenou. Otcovská dovolená přísluší zaměstnanci po dobu poskytování dávky otcovské poporodní péče podle § 38a až 38d zákona o nemocenském pojištění.

Kdo má nárok na otcovskou?

V zákonu o nemocenském pojištění, je otcovská popsána podrobněji. Na otcovskou má nárok otec dítěte (nemusí to být jen manžel), případně je nárok i při převzetí dítěte do péče.

Na otcovskou mohou mít nárok pouze zaměstnanci nebo případně i podnikatelé (pokud si alespoň 3 měsíce platí dobrovolné nemocenské pojištění).

Otcovská je maximálně 14 dní (2 týdny)

Otcovská dovolená (a nárok na otcovskou – dávku otcovské poporodní péče) je maximálně 14 kalendářních dní, resp. maximálně 2 týdny.

§ 38b Podpůrčí doba u otcovské

(1) Podpůrčí doba u otcovské činí 2 týdny.

Podobně, jako u jiných dávek, které jsou vypláceny na základě nemocenského pojištění, i na otcovskou je nárok za všechny kalendářní dny. Tedy i za víkendy nebo státní svátky.

Od začátku otcovské, je nárok pouze 2 týdny – bez ohledu na to, jestli v tom jsou i nějaké státní svátky, apod. Otcovská tedy nefunguje jako klasická dovolená, kterou čerpáte jen v pracovní dny. Ale spíše jako „neschopenka“ (je na nějakou dobu od – do, bez ohledu na to, co je mezi tím).

Otcovská se neprodlužuje (resp. možnost prodloužení je pouze v specifických případech, kdy dojde k hospitalizaci dítěte nebo matky dítěte).

Kolik je za otcovskou dovolenou?

Výpočet otcovské, je podobný jako výpočet mateřské. I otcovská (stejně jako mateřská/PPM) je 70% z redukovaného vyměřovacího základu. U hrubé mzdy do cca 41 tisíc korun, vychází aktuálně otcovská na 70% z hrubé mzdy.

Při hrubé mzdě 41 000 Kč by vycházela otavská na 943 Kč za den, tj. na 13 202 Kč za 14 kalendářních dní.

Otcovská dovolená a státní svátky

Jak již bylo uvedeno výše – státní svátky, nebo víkendy se u otcovské nijak nezohledňují. U otcovské není možné přerušení kvůli tomu, že je tam nějaký státní svátek.

Otcovská musí být čerpána v jednom kuse, během prvních 6 týdnů po narození dítěte. Maximální doba je 2 týdny (14 kalendářních dní). Může být ale čerpána kratší doba.

Pokud se vám dítě narodí na začátku července, pak si může otec dítěte vzít nejprve několik dní běžné dovolené a následně 2 týdny otcovské. Tím by mohl být doma s vámi a dítětem 3 týdny v kuse.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Poradna: Nárok na otcovskou dovolenou v zaměstnání a státní svátek

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna