Těhotná na Úřadu práce – doplacení pojištění pro nárok na mateřskou?

Těhotná na Úřadu práce – doplacení pojištění pro nárok na mateřskou?

Na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), je nárok při splnění podmínky minimální doby účasti na nemocenském pojištění (270 dní za poslední 2 roky). Nemocenské pojištění se nedá doplatit zpětně. Po porodu je nárok na rodičovský příspěvek (a případně i na další sociální dávky).

Dobrý den, jsem těhotná (momentálně v 5 měsíci těhotenství), jsem nezaměstnaná a vedená na Úřadu práce.

Zjišťovala jsem si, jak to budu mít s nárokem na mateřskou, ale prý mi chybí dostatečná doba pojištění. Tak nevím co dělat, abych mohl dostat mateřskou?

Zkoušela jsem si sehnat nějakou práci, kam bych nastoupila ještě před porodem, ale v téhle fázi těhotenství, mě už asi nikdo nezaměstná. Nemám v okolí ani nikoho, kdo mě vzal do firmy alespoň „na oko“.

Pracovala jsem jen půl roku, před tím jsem byla delší dobu bez zaměstnání. Zajímalo by mě, jestli si mohu doplatit zdravotní pojištění sama? Někde se píše, že by za mě měl platit zdravotní stát, když jsem na Úřadu práce? Jak to tedy je?

Předem děkuji za radu!


Podmínky pro nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství)

Mezi základní podmínky pro nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), patří minimální doba účasti na nemocenském pojištění. Pro nárok na PPM, je nutné splnit alespoň 270 kalendářních dní za poslední 2 roky.

Jako účast na nemocenském pojištění, se započítá například doba v zaměstnání, nebo při podnikání jako OSVČ (s dobrovolnou platbou nemocenského pojištění), v některých případech i práce na DPČ nebo DPP, v některých případech se dá započítat i doba studia na SŠ, VOŠ, VŠ, apod.

Další podmínkou je účast na nemocenském pojištění v době nástupu na mateřskou (termín nástupu je v době 6 – 8 týdnů před porodem). Nebo být alespoň v ochranné době – až 180 dní od skončení posledního zaměstnání (resp. od poslední účasti na nemocenském pojištění).

Nárok na mateřskou a zdravotní pojištění

Placení zdravotního pojištění, nemá s případným nárokem na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), nic společného.

Placení zdravotního pojištění je povinné. V některých případech (jako je evidence na Úřadu práce) ho za vás platí stát.

Jinak ho obvykle platí zaměstnavatel (výjimkou může být práce na DPP a DPČ, kde zaměstnavatel platí pojištění až od určité výše příjmu), nebo si ho musíte platit sama (jako OSVČ nebo jako OBZP).

Pro nárok na mateřskou (PPM), je ale podstatná pouze účast na nemocenském pojištění. Nemocenské a zdravotní pojištění, jsou dvě různé věci.

Doplacení nemocenského pojištění pro nárok na mateřskou

Pokud jste delší dobu nepracovala, a následně byla zaměstnaná jen 6 měsíců, pak vám zřejmě pro nárok na PPM, chybí potřebná doba účasti na nemocenském pojištění

Za 6 měsíců v zaměstnání to bude +/- 180 kalendářních dní účasti na NP (nevíme, jak vám to přesně vychází). Pro nárok na mateřskou, ale potřebujete minimálně 270 kalendářních dní, během posledních 2 roků.

Nemocenské pojištění se ale nedá doplatit zpětně. Není možné ho uhradit nějakou jednorázovou platbou (třeba za 3 měsíce nazpět).

Jedinou možností, jak získat dobu účasti na nemocenském pojištění, je nějaké zaměstnání (kde nemocenské platí zaměstnavatel). Nebo podnikání jako OSVČ (podnikatelé mají možnost dobrovolné platby NP).

V době, kdy jste vedená na Úřadu práce, za vás stát platí zdravotní pojištění. Nemocenské (nebo sociální, resp. důchodové) pojištění za vás ale nikdo neplatí.

U nemocenského pojištění, není možnost si ho platit bez zaměstnání (nebo bez podnikání). Taková možnost, je jen u zdravotního pojištění (kde je to někdy povinné), nebo u dobrovolného důchodového pojištění (to ale nehraje u PPM roli).

Musela byste jedině nastoupit do nějakého zaměstnání (pracovní nebo služební poměr, popř. práce na dohodu DPČ (příjem od 4 000 Kč) či práce na dohodu DPP (příjem nad 10 000 Kč). A je otázkou, zda by vám to nyní ještě vůbec vycházelo, vzhledem k pátému měsíci těhotenství.

Těhotná na Úřadu práce – nárok na rodičovský příspěvek

Pokud nebudete mít nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), pak ale i tak můžete mít nárok na rodičovský příspěvek.

Mateřská (peněžitá pomoc v mateřství) je vyplácena prvních 28 týdnů (část již před porodem, a poté i po porodu). Po skončení PPM, nebo ihned po porodu, máte nárok na rodičovský příspěvek (aktuálně až do 4 roků dítěte, nebo do vyčerpání celé částky, nebo do narození dalšího dítěte, atd.).

U rodičovského příspěvku, není podmínkou předchozí zaměstnání, nebo účast na nějakém pojištění.

Na rodičovskou je nárok už jen díky tomu, že budete pečovat o nejmladší dítě v rodině (osobní celodenní péče o dítě).

Rodičovský příspěvek, je aktuálně ve výši 300 000 Kč (u dvojčat je to 450 000 Kč). Během roku 2023, nebo od začátku roku 2024, se plánuje zvýšení rodičovské o 50 000 Kč.

Bez předchozího zaměstnání (bez nároku na PPM), můžete mít rodičovský příspěvek ve výši do 13 000 Kč měsíčně.

Těhotná na Úřadu práce – na co mám nárok?

Kromě rodičovského příspěvku, můžete mít v souvislosti s porodem nárok i na sociální dávku porodné. Porodné na první dítě je 13 000 Kč (jednorázová sociální dávka). U druhého dítěte je to 10 000 Kč.

Nárok na porodné je v případě, že průměrný čistý měsíční příjem v rodině, nepřekročí 2,7 násobek životního minima (příjmy za poslední kalendářní čtvrtletí, před narozením dítěte).

Po narození dítěte, můžete mít nárok i na dětské přídavky. Příspěvek na dítě do 6 roků, je aktuálně ve výši 1330 Kč. Nárok na přídavky na dítě je u rodin, které mají průměrný čistý měsíční příjem do 3,4 násobku životního minima.

Případně můžete mít nárok i na jiné sociální dávky. Může to být například příspěvek na bydlení. Na ten je nárok při bydlení ve vlastním nebo v družstevním bytě, v nájmu, nebo i v podnájmu. O nároku na přídavky na bydlení, rozhoduje výše příjmu a také výše nákladů na bydlení (a další faktory, jako počet osob, lokalita, atd.).

Ostatní čtenáři si prohlédli: