Poradna: Na co mám nárok po skončení rodičovské, před druhým porodem?

Poradna: Na co mám nárok po skončení rodičovské, před druhým porodem?

Pokud jste již během rodičovské nezaměstnaná, pak nebudete mít nárok na mateřskou (PPM) na druhé dítě. Pokud nenastoupíte do nového zaměstnání, pak vám po rodičovské nevzniká ani nárok na nemocenskou během rizikového těhotenství. Máte pouze nárok na podporu v nezaměstnanosti po skončení rodičovské.

Dobrý den, do 31. prosince 2017 jsem byla v pracovním poměru na dobu určitou. Pak na rizikovém těhotenství až do PPM. Po PPM jsem nastoupila na RD, která končí 28. února 2021. Nyní jsem podruhé těhotná a předpokládaný porod je 12. července 2021.

Po skončení rodičovské budu nezaměstnaná a bez příjmu, protože můj pracovní poměr skončil už před prvním porodem.

Je mi jasné, že nemá cenu hledat nějakou další práci, protože po skončení rodičovské, na začátku března, už budu v pátém měsíci, a to mě nikde nevezmou.

Na co mám vlastně nárok? Pokud mám nárok na nemocenskou, je možné jít na rizikové vzhledem k tomu, že mi je 41 let a i první těhotenství jsem byla na rizikovém.

Nebo se budu muset přihlásit na úřadu práce o podporu v nezaměstnanosti, i když nevím, jestli mám na ni nárok. Nebo mám nárok i na PPM.

Předem děkuji za odpověď a pomoc


Nárok na mateřskou (PPM) na druhé dítě

Na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství, PPM), na druhé dítě, které se vám má narodit v polovině roku 2021, určitě nárok mít nebudete.

Pro nárok na PPM, musíte mít v předchozích dvou letech (před začátkem PPM), alespoň 270 kalendářních dní nemocenského pojištění. Vzhledem k tomu, že váš pracovní poměr skončil již v roce 2017, pak od té doby už nejste nemocensky pojištěná.

I kdybyste nyní rychle nastoupila do nového zaměstnání, tak vzhledem k tomu, kdy by vám začínala mateřská, a že už nyní jste nějakou dobu těhotná, nemáte šanci tuto podmínku splnit. Nemocenské pojištění se nedá nějak zpětně doplatit. A časově už to prostě nevychází.

Na PPM tedy u druhého dítěte nárok mít nemůžete. Na mateřské by ale případně mohl být otec dítěte. Ten na ni může nastoupit až od začátku 7 týden po narození dítěte. Může být na mateřské (dostávat PPM) po dobu 22 týdnů.

Znamenalo by to pro něj současně to, že těchto 22 týdnů bude muset v zaměstnání čerpat mateřskou dovolenou a nebude moci toto zaměstnání vykonávat (nějaké jiné případně ano).

Nárok na nemocenskou při rizikovém těhotenství, před druhým porodem

Vzhledem k tomu, že nyní jste nezaměstnaná, tak vám aktuálně nevzniká ani nárok na nemocenskou. I když se u vás může jednat o rizikové těhotenství, tak na „placenou neschopenku“, za současných podmínek nárok nemáte.

Abyste měla nárok nemocenskou, musela byste po skončení rodičovské, v březnu 2021 nastoupit do nějakého zaměstnání (nebo klidně i dříve, dokud na vás těhotenství není tolik vidět).

Pak by bylo možné, třeba i krátce po začátku zaměstnání, jít na neschopenku z důchodu rizikového těhotenství. A měla byste nárok na nemocenskou.

Nárok na nemocenskou je navázaný na nemocenské pojištění, které vám vznikne v den zahájení nového pracovního poměru. Takže by pro vás mělo smysl nastoupit i do nějakého zaměstnání na dobu určitou, nebo i jen na částečný úvazek. Nárok na nemocenskou byste měla i tak (byť by třeba nebyla příliš vysoká).

Nárok na podporu v nezaměstnanosti po skončení rodičovské

Pokud vám na konci února 2021, skončí rodičovská (předpokládám, že se jedná o termín ukončení výplaty rodičovského příspěvku), pak máte následně nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Nárok na podporu po skončení rodičovské vám vznikne, i když jste poslední skoro 3 roky byla jen doma s dítětem. Doba péče o dítě (až do jeho 4 roků), se vám započítává jako náhradní doba důchodového pojištění.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti tedy můžete mít do března 2021. Podpora po rodičovské je ale hodně nízká.

Vzhledem k tomu, že se u vás nebude dát podpora spočítat z příjmu z posledního zaměstnání (to skončilo již před příliš dlouhou dobou), tak bude výpočet podpory v nezaměstnanosti vycházet z průměrné mzdy v ČR.

Podle aktuálních podmínek (platných pro rok 2020), byste první dva měsíce dostávala 15% z částky 33 434 Kč. První dva měsíce by to bylo 5015 Kč. Další dva měsíce je to už jenom 12%, tj. 4012 Kč. A poslední měsíc, by to bylo jenom 11%, tj. 3678 Kč.

Pro rok 2021 se průměrná mzda, ze které se počítá podpora v nezaměstnanosti po rodičovské, o něco zvýší (částka průměrné mzdy pro rok 2021, zatím nebyla vyhlášena). Reálně to pro vás ale bude zvýšení maximálně o pár (desítek) korun měsíčně.  Rozdíl oproti výše uvedeným částkám pro rok 2020, bude jen minimální.

Nárok na rodičovský příspěvek na druhé dítě

Pokud po skončení rodičovské na první dítě nenastoupíte do nového zaměstnání, tak na podporu můžete mít nárok až do porodu druhého dítěte. A po narození druhého dítěte, vám bude vznikat nárok na rodičovský příspěvek.

Ten je aktuálně ve výši 300 000 Kč na jedno dítě. Protože nebudete mít nárok na PPM, tak si budete moci zvolit rodičovský příspěvek do částky 10 000 Kč měsíčně (nebo případně na základě doložení příjmu otce dítěte i vyšší.

Ostatní čtenáři si prohlédli: