Poradna: Z čeho se počítá mateřská u druhého dítěte?

<span>Pro nárok na mateřskou na druhé dítě platí obdobné podmínky, jako při narození prvního dítěte. Při narození druhého dítěte, krátce po skončení rodičovské, se mateřská (PPM), obvykle vypočítá ze stejných příjmů, jako u prvního dítěte. Mateřská na druhé dítě je pak stejná, nebo o něco málo vyšší, než u prvního dítěte.</span> Pro nárok na mateřskou na druhé dítě platí obdobné podmínky, jako při narození prvního dítěte. Při narození druhého dítěte, krátce po skončení rodičovské, se mateřská (PPM), obvykle vypočítá ze stejných příjmů, jako u prvního dítěte. Mateřská na druhé dítě je pak stejná, nebo o něco málo vyšší, než u prvního dítěte.

Dobrý den, jsem momentálně na rodičovské s prvním dítětem. Rodičovská by mi měla skončit za dva měsíce a já jsem z novu těhotná.

Zajímalo by mě, jak a z čeho se počítá mateřská u druhého dítěte? Bude to stejné, jako u toho prvního, nebo se to spočítá z rodičovské? Nebo z čeho vlastně?

Předem děkuji za informace

Kamila K.


Odpověď: Z čeho se počítá mateřská u druhého dítěte?

Ve svém dotazu bohužel neuvádíte příliš mnoho podrobností, takže vám můžeme poradit jen v teoretické rovině.

Nárok na mateřskou u druhého dítěte po skončení rodičovské

Na prvním místě je otázka, jestli vůbec máte/budete mít nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), u druhého dítěte.

V dotazu nepíšete, zda jste nyní zaměstnaná a „jenom“ čerpáte rodičovskou dovolenou.

Pokud ano, pak by to znamenalo, že po skončení rodičovské budete dále pokračovat v zaměstnání. Nebo že případně budete v pracovní neschopnosti (rizikové těhotenství).

V těchto případech byste na mateřskou (PPM), měla určitě nárok (jak při návratu zpět do zaměstnání po rodičovské, tak případně i kdybyste po rodičovské, byla až do začátku druhé mateřské na neschopence, kvůli rizikovému těhotenství).

Nárok na mateřskou na druhé dítě při výpovědi po skončení rodičovské

Nebo případně můžete po skončení rodičovské, i ukončit současné zaměstnání. I tak byste ale mohla případně mít nárok na mateřskou. To v případě, že by k zahájení mateřské na druhé dítě došlo do 180 dní, od skončení zaměstnání.

Nárok na mateřskou na druhé dítě – zaměstnání skončilo během rodičovské

Pokud byste ale během rodičovské na první dítě byla nezaměstnaná (vaše zaměstnání skončilo už před porodem prvního dítětem nebo třeba v průběhu mateřské/rodičovské), pak byste na PPM u druhého dítěte nárok mít nemusela.

Zde by záleželo na konkrétní situaci. Kdy bylo poslední zaměstnání ukončeno a zda byste po skončení rodičovské nastoupila do nějakého nového zaměstnání.

Výpočet mateřské na druhé dítěte – jak a z čeho se počítá druhá PPM?

Pro výpočet mateřské na druhé dítě je rozhodující to, zda budete po rodičovské dále zaměstnána.

Pokud by vaše zaměstnání po rodičovské neskončilo a vaše druhé dítě by se narodilo do 4 roků toho prvního, pak by byla vaše mateřská na druhé dítě stejná, jako u toho prvního.

Viz paragraf 19, zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb.:

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

Kolik bude mateřská na druhé dítě?

Pokud byste v době narození druhého dítěte (resp., v době začátku mateřské což je 6 – 8 týdnů před porodem), byla zaměstnaná u stejného zaměstnavatele, pak by se mateřská na druhé dítě spočítala buď na základě vašeho příjmu ze zaměstnání po skončení rodičovské.

Nebo by se vycházelo z vašich příjmů v zaměstnání před narozením prvního dítěte. Záleželo by na tom, který výpočet by pro vás vycházel výhodněji.

Obvykle se v takovém případě (kdy se druhé dítě narodí krátce po skončení rodičovské na první dítě), vychází při výpočtu mateřské z příjmů, před narozením prvního dítěte.

Pak je vaše mateřská zhruba stejná, jako u prvního dítěte (může být o něco málo vyšší díky tomu, jak se průběžně mění redukční hranice pro výpočet PPM).

Výpočet mateřské na druhé dítě při rizikovém těhotenství

Pokud byste po skončení rodičovské byla třeba na neschopence (rizikové těhotenství), pak by to na výpočet mateřské na druhé dítě, nemělo žádný vliv.

Výpočet mateřské na druhé dítě při výpovědi po rodičovské

Pokud byste ale po skončení rodičovské skončila zaměstnání (výpověď po skončení rodičovské), a měla na PPM nárok ještě díky ochranné době 180 dní, pak se výpočet provede na základě příjmů z posledního zaměstnání.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Poradna: Z čeho se počítá mateřská u druhého dítěte?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna