Koronavirus a těhotenství: Může koronavirus ohrozit těhotné ženy?

Koronavirus a těhotenství: Může koronavirus ohrozit těhotné ženy?

Pro těhotné ženy platí, že díky těhotenství mají sníženou imunitu, a tak pro ně může koronavirus představovat vyšší riziko, než pro zbytek běžné populace (se srovnatelným zdravotním stavem a věkem).

Na začátku roku 2020 dorazil i do České republiky koronavirus. To, co na začátku vypadalo jako vzdálený lokální problém Číny (a okolních zemí), postupně přerostlo v celosvětovou pandemii. Snad ve většině států dochází k drastickým karanténním opatřením. Nakažených jsou statisíce. Jaké ohrožení představuje koronavirus pro těhotné ženy?

Jsou těhotné ženy ohroženou skupinou?

Je obecně známo, že mezi skupiny nejohroženější koronavirem, patří především starší lidé. A také lidé se sníženou imunitou z důvodu nějakých závažných onemocnění. Jak jsou na tom těhotné ženy?

Těhotné ženy věkově patří do skupiny, pro kterou koronavirus představuje jen poměrně „nízké“ riziko. Do 40 roků věku je pravděpodobnost vážnějšího průběhu nebo dokonce fatálních následků poměrně nízká. Takže pro tuto věkovou skupinu je nákaza koronavirem srovnatelná s běžnou chřipkovou epidemií.

Pro těhotné ženy ale současně platí, že díky těhotenství mají sníženou imunitu, a tak pro ně může koronavirus představovat vyšší riziko, než pro zbytek běžné populace (se srovnatelným zdravotním stavem a věkem). Zvýšená míra rizika pak panuje především během prvního trimestru.

Jak se mění imunita ženy během těhotenství?

Pro lepší pochopení toho, jaké riziko může představovat koronavirus pro těhotnou ženu, si musíme říci něco o tom, jak se mění imunita ženy během těhotenství.

Vyvíjející se plod v těle těhotné ženy obsahuje z jedné poloviny jinou DNA. Pro tělo ženy je to tedy cizorodý element. Z pohledu imunity je to něco podobného, jako transplantovaný orgán. Proti transplantovanému orgánu tělo výrazně bojuje, a je nutné podávat léky, které tuto prudkou imunitní reakci potlačí.

U těhotných žen, tělo plod takto silně neodmítá. Ale to jen díky tomu, že dojde ke změnám v mechanismech, kterými tělo běžně bojuje s cizorodými elementy. Lidská imunitní reakce je dvojího typu (zjednodušeně). Buď se jedná o boj s mimobuněčnými elementy – může se jednat třeba o baktérie na povrchu tkání, sliznic nebo v krevním oběhu – tělo bojuje prostřednictvím protilátek. S vnitrobuněčnými elementy – což jsou například viry (jako je i koronavirus) – tělo bojuje zánětlivou reakci.

Během těhotenství je vyšší riziko nákazou virové infekce

Během těhotenství je pak ta část imunity, která je zodpovědná za boj s viry potlačena. Těhotné ženy jsou během těhotenství mnohem citlivější na virové infekce. Obecně jsou tak těhotné náchylnější k nákaze třeba hepatitidou, malárií nebo planými neštovicemi. Velmi známé je třeba riziko nákazy listeriózou. Je také známo, že se během těhotenství zhoršuje i většina alergií (alergie je ve své podstatě také jen imunitní reakce na nějaký cizorodý element – kovy, částice pilu apod.).

Jak velké riziko představuje koronavirus pro těhotné ženy?

K tomu, aby bylo možné spolehlivě říci, jak velké riziko může být koronavirus pro těhotné ženy, nejsou zatím žádné spolehlivé údaje. Není tedy zdokumentováno, že by koronavirus významně více ohrožoval právě těhotné ženy.

Může koronavirus ohrozit nenarozené miminko?

Zatím nebyl zdokumentován žádný případ přenosu z těhotné ženy na nenarozené dítě. U několika případů, kdy došlo k nákaze čerstvého novorozence, se nepodařilo doložit přenos z matky na dítě již před porodem, a předpokládá se, že k přenosu došlo až po porodu z jiného zdroje.

Obecně ale platí, že zvláště v prvním trimestru (do cca 10 týdne) při horečkách stoupá riziko orgánových vad budoucího miminka. V prvním trimestru dochází u rozvíjejícího se plodu k utváření základů pro všechny orgány a tkáně. V tomto období je tak těhotenství nejrizikovější.

Zvláště tedy ženy v prvním trimestru by se měli před nákazou koronavirem chránit. Zbytečně se nevystavovat riziku. Používat minimálně respirátory třídy FFP2 nebo alespoň dvouvrstevnou roušku.

Jak ochránit dítě po porodu před koronavirem?

V případě, že matka dítěte po porodu onemocní koronavirem, pak je důrazně doporučeno dítě od matky oddělit. Aby nedošlo k přenosu koronaviru z matky na dítě. Kojení dítěte může být zachováno při dodržení dezinfekčních opatření. Nemělo by ale být prováděno přímé kojení dítěte. Matka by si měla mléko pouze odsávat. Mateřským mlékem se koronaviru nepřenáší.

Ostatní čtenáři si prohlédli: