Poradna: Sociální dávky na dítě a na bydlení když jsem v exekuci

<span>Jak je to s nárokem na sociální dávky (na bydlení, na dítě), když jste v exekuci? Při posuzování nároku na sociální dávky, se zohledňuje celá čistá výplata ze zaměstnání. To, že jste v exekuci a reálně dostáváte jen část výplaty, se u sociálních dávek nijak nezohlední.</span> Jak je to s nárokem na sociální dávky (na bydlení, na dítě), když jste v exekuci? Při posuzování nároku na sociální dávky, se zohledňuje celá čistá výplata ze zaměstnání. To, že jste v exekuci a reálně dostáváte jen část výplaty, se u sociálních dávek nijak nezohlední.

Dobrý den, minulý měsíc mi skončila mateřská a já jsem šla na Úřad práce. Tam mi vypočítali jen minimální podporu v nezaměstnanosti. Momentálně dostávám od Úřadu práce ještě sociální dávky na dítě a na bydlení.

Zajímalo by mě, jak to bude, pokud bych teď nastoupila do nové práce. Mám už dva roky exekuci, ale z rodičovské se mi strhávala jen minimální částka, protože jsem ji měla hodně nízkou. Mám se bát, že když nastoupím do zaměstnání, tak mi budou strhávat více?

A jak to bude s nárokem na dávky na dítě a na bydlení, pokud bych začala chodit do zaměstnání? Zvažuji, co po mě bude nejvýhodnější a tak by mi určitě pomohla každá rada.


Odpověď: Sociální dávky na dítě a na bydlení když jsem v exekuci

Máte pravdu, že podpora v nezaměstnanosti po skončení rodičovské, nebývá příliš vysoká. Resp. pokud jste během rodičovské nebo po rodičovské nepracovala, pak není možné podporu v nezaměstnanosti spočítat na základě vašeho průměrného příjmu.

U podpory po rodičovské, když jste neměla žádný příjem, se tedy vychází z průměrné mzdy v ČR. Za první dva měsíce dostáváte 15% z průměrné mzdy, za další dva měsíce je to 12% a za zbytek doby je to jen 11%. V roce 2020 to tedy vychází na 5014 Kč za první dva měsíce, 4011 Kč za druhé dva měsíce a na 3677 Kč za zbytek doby.

Exekuce a nástup do zaměstnání

Pokud byste nyní nastoupila do nového zaměstnání, pak je poměrně velká pravděpodobnost, že by vám exekutor nařídil provádění srážek ze mzdy.

Pak by záleželo na tom, jak vysokou byste měla čistou mzdu. Exekuce se vypočítává z čisté mzdy. Při exekuci na plat, vám musí zůstat základní nezabavitelné minimum a dále jedna třetina ze zbytku mzdy (u přednostní exekuce) nebo dvě třetiny ze zbytku mzdy (nepřednostní exekuce).

Aktuálně je základní nezabavitelné minimum při exekuci ve výši 7771,50 Kč (k poslednímu zvýšení nezabavitelné částky došlo od 1. 7. 2020). Za dítě se pak započítá dalších 2590,50 Kč. Pokud byste měla více děti, pak se tato částka započítá za každé dítě. To samé případně i za manžela.

Tj. pokud byste žila jen vy sama s dítětem, pak je základní nezabavitelné minimum 10 362 Kč. Z toho, co zbude z čisté mzdy po odečtení této nezabavitelné částky, byste pak dostala ještě jednu nebo dvě třetiny (podle typu pohledávky). Viz tato kalkulačka pro výpočet exekuce.

Sociální dávky na dítě a na bydlení a exekuce

Co se týká případného nároku na sociální dávky na dítě nebo na bydlení, tak tam bude záležet především na tom, jaký bude váš čistý příjem. Jak u příspěvku na bydlení, tak i u přídavků na dítě, se posuzuje průměrný čistý měsíční příjem za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Po nástupu do nového zaměstnání, resp. v následujícím kalendářní čtvrtletí po nástupu do nového zaměstnání, by se při posuzování nároku na tyto dávky projevil i váš nový příjem. Pak by záleželo na jeho výši, zda byste i nadále měla nárok na tyto dávky nebo ne.

V souvislosti s exekucí a posuzováním nároku na sociální dávky to funguje tak, že se exekuce nijak nezohlední. Na Úřadu práce vám započítají vaši celou čistou mzdu, bez zohlednění toho, že se vám z ní něco strhává na exekuci.

Takže i když případně budete mít reálně jen nízký příjem (část výplaty zabaví exekutor), tak z pohledu sociálních dávek se to bude posuzovat tak, jako byste dostávala celou výplatu.

Je tedy možné, že díky příjmu ze zaměstnání přijdete o některou ze sociálních dávek, nebo dojde k jejímu snížení. To se ale bez znalosti skutečného příjmu a dalších faktorů, nedá jednoduše posoudit.

Můžete si případně sama spočítat, jak se projeví výše výplaty na nárok na příspěvek na bydlení nebo na přídavky na dítě.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Poradna: Sociální dávky na dítě a na bydlení když jsem v exekuci

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna