Těhotenství a štítná žláza: Porucha štítné žlázy může ovlivnit vývoj dítěte

<span>Štítná žláza je velmi důležitá. Zvláště u těhotných žen. Porucha štítné žlázy, může v těhotenství vést i k potratu, předčasnému porodu, nebo vývojovým poruchám u dítěte. Až 16% těhotných žen, může trpět poruchou funkce štítné žlázy. Je to riziko, které by se nemělo podceňovat.</span> Štítná žláza je velmi důležitá. Zvláště u těhotných žen. Porucha štítné žlázy, může v těhotenství vést i k potratu, předčasnému porodu, nebo vývojovým poruchám u dítěte. Až 16% těhotných žen, může trpět poruchou funkce štítné žlázy. Je to riziko, které by se nemělo podceňovat.

Štítná žláza (Glandula thyreoidea), je jednou z nejdůležitějších žláz v našem těle. Pokud neprodukuje správné množství hormonů (hypotyreóza nebo hypertyreóza), pak to může vést k závažným zdravotním komplikacím a onemocněním. Poruchou štítné žlázy trpí až 5% obyvatel v ČR.

Zvláště významná je správná činnost štítné žlázy v těhotenství. Štítná žláza ovlivňuje vývoj nenarozeného dítěte. A to hlavně vývoj centrálního nervového sytému a mozku. Závažnější porucha činnosti štítné žlázy, může vést i k potratu.

Jak se projevuje porucha štítné žlázy

Příznaky, že se štítnou žlázou není něco v pořádku, bývají zpravidla jen málo specifické. Mohou být tedy velmi snadno zaměněny, s jinými onemocněními, nebo jenom s projevy samotného těhotenství.

Mezi typické příznaky narušené funkce štítné žlázy, patří například únava nebo větší ospalost. Což jsou ale současně i poměrně běžné průvodní jevy při těhotenství.

Mezi další příznaky poruchy štítné žlázy, může patřit například svalová slabost, křeče, zimomřivost, chladná a suchá kůže, vypadávání vlasů apod. Příznaky se také zpravidla začínají objevovat až ve chvíli, kdy je problém se štítnou žlázou větší (je v pokročilejším stádiu).

Těhotenství a štítná žláza

Během těhotenství se důležitost správné funkce štítné žlázy zvyšuje. Během těhotenství (zvláště v prvním trimestru), nastává řada hormonálních změn v těle těhotné ženy, které ovlivňují fungování štítné žlázy.

Jedním z nezbytných prvků, pro správnou tvorbu hormonů štítné žlázy, je jód. Potřeba jódu se během těhotenství zvyšuje až o 50%.

Během prvního trimestru (prvních 14 až 16 týdnů těhotenství), je plod zcela závislý na hormonech štítné žlázy matky.  Až na konci prvního trimestru, u dítěte začíná produkce vlastních hormonů. Po celou dobu těhotenství, je ale nenarozené dítě zcela závislé na matce, co se týká adekvátního příjmu jódu.

Doporučená denní dávka jódu v těhotenství

Pro běžného zdravého člověka, je v ČR doporučená denní dávka jódu, asi 150 mikrogramů za den. Během těhotenství je ale potřeba, aby se zvýšila až o 100 mikrogramů. Doporučená denní dávka jódu, je během těhotenství až 250 mikrogramů.

Změny fungování štítné žlázy u těhotných žen

Během těhotenství dochází ke změnám, ve fungování štítné žlázy. To je dáno především hormony, které jsou produkovány ve zvýšeném množství, u těhotných žen:

  • Například vysoká hladina hormonu hCG (lidský choriový gonadotropin), snižuje množství tyreostimulačního hormonu (TSH). Což může vést až k subklinické hypertyreóze.
  • To se může projevit zvláště v prvním trimestru (ve druhém a třetím trimestru se již množství hormonu vrací na „normální“ hodnoty).
  • Jiný hormon – estrogen – zase zvyšuje množství hormonů štítné žlázy v krvi (tyroxinu a trijodtyroninu).

Jaká jsou rizika hypertyreózy u těhotné ženy

Pokud u těhotné ženy dojde k narušení funkce štítné žlázy (podle některých dostupných výzkumů, se to může týkat až 16% těhotných žen, jiné výzkumy udávají jen 9%), pak to může mít i poměrně závažné dopady na nenarozené dítě:

  • hypertyreóza u těhotné ženy může být spojena s tachykardií u plodu
  • hypertyreóza také může vést k předčasnému porodu (nedonošenosti) nebo k nižší porodní váze
  • spíše ve výjimečných případech, může hypertyreóza vést i k vrozeným vývojovým vadám
  • riziko potratu, se při hypertyreóze zvyšuje během prvního trimestru, až na trojnásobek (3x vyšší riziko samovolného potratu)

Jak zjistit, zda je štítná žláza u těhotné ženy v pořádku?

Aktuálně se v ČR provádí vyšetření štítné žlázy jen u těch těhotných žen, které již někdy v minulosti měly diagnostikovány problémy se štítnou žlázou. Nebo u těch, které mají v anamnéze možné zvýšené riziko.

Současně se také nyní spouští pilotní projekt, při kterém by měly být u těhotných žen prováděny častější kontroly štítné žlázy (během následujících dvou let, by vyšetření mělo podstoupit až 8000 žen). Na základě tohoto pilotního projektu, by do budoucna mohlo vzniknout i plošné testování všech těhotných žen.

Bereme-li do úvahy, že v ČR se každý rok narodí cca 110 tisíc dětí, pak při 16% žen s možnou poruchou štítné žlázy, by preventivní kontrola mohla zabránit případným rizikům až u 18 000 tisíc dětí.

Jaké jsou možnosti léčby těhotných žen s poruchou štítné žlázy?

Pokud by se u ženy v prvním trimestru projevila jen mírná hypertyreóza (subklinická), pak je nutné pouze provádět častější kontroly (laboratorní testy) – po cca 2 – 4 týdnech. Často se funkce štítné žlázy sama „spraví“ ke koci prvního trimestru.

Pokud je ale porucha štítné žlázy závažnější, pak je nutné nasadit příslušné léky. V některých případech může být nutný i chirurgický zákrok (obvykle na konci 2 trimestru).

Problémy se štítnou žlázou také mohou přetrvávat i v době po porodu. Pokud by se u těhotné ženy projevily nějaké poruchy funkce štítné žlázy, pak je nutné pečlivé sledování i v době, cca 3 měsíce po porodu.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Těhotenství a štítná žláza: Porucha štítné žlázy může ovlivnit vývoj dítěte

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna