Poradna: Jsem těhotná a dostala jsem výpověď

<span>Podle paragrafu 53 zákoníku práce, platí pro těhotnou ženu (nebo ženu na mateřské či rodičovské) zákaz výpovědi. Výpověď po začátku těhotenství je tedy relativně neplatná. Při začátku těhotenství během výpovědní doby se výpovědní doba přeruší na dobu těhotenství a dobu mateřské a rodičovské dovolené.</span> Podle paragrafu 53 zákoníku práce, platí pro těhotnou ženu (nebo ženu na mateřské či rodičovské) zákaz výpovědi. Výpověď po začátku těhotenství je tedy relativně neplatná. Při začátku těhotenství během výpovědní doby se výpovědní doba přeruší na dobu těhotenství a dobu mateřské a rodičovské dovolené.

Dostala jsem výpověď pro nadbytečnost, která nabývá platnosti ke konci měsíce července 2020. Od 1. srpna bych měla být nezaměstnaná. Výpověď mi byla předána na konci května 2020.

Zjistila jsem, že jsem těhotná, někdy od začátku května. Jak mám postupovat a co požadovat po zaměstnavateli? Dle dostupných informaci na netu, zákon chrání těhotnou před výpovědi tohoto typu a musí jí zaměstnavatel vzít zpět do pracovního poměru. Dokonce i zpětně.

Můžete mi prosím poradit?


Odpověď: Jsem těhotná a dostala jsem výpověď

Máte pravdu v tom, že během těhotenství je žena v ochranné době, kdy pro ni platí zákaz výpovědi. Řeší to přímo zákoník práce (zákon číslo 262/2006), konkrétně paragraf 53 – během těhotenství, na mateřské a rodičovské dovolené, nesmí dát zaměstnavatel výpověď pro nadbytečnost – viz:

§  53

1) Zakazuje se dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je

d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,

Je pouze několik specifických případů, kdy můžete jako těhotná dostat výpověď. Například by se muselo jednat o rušení zaměstnavatele nebo jeho části. Nebo i jiné, ty se ale v praxi používají velmi sporadicky.

Jak se bránit proti výpovědi během těhotenství

Postup zaměstnavatele, který vám dal výpověď, nebyl v danou chvíli špatně (o vašem těhotenství nevěděl). Pokud mu ale nyní oznámíte, že jste těhotná a odvoláte se proti výpovědi, pak to musí akceptovat.

Měla byste tedy zaměstnavateli co nejdříve oznámit své těhotenství. Nejlépe písemnou formou.

Zákaz výpovědi platí, pokud je prokazatelně zjištěno, že v době, kdy jste obdržela výpověď, jste byla již prokazatelně těhotná. Můžete si případně vyžádat i potvrzení od svého lékaře.

Odvolání proti výpovědi – zrušení výpovědi pro těhotnou ženu

Formulace odvolání proti výpovědi nemusí být nijak složitá. Stačí uvést, že v souladu s paragrafem 53 zákoníku práce se odvoláváte proti výpovědi, kterou jste obdržela dne XX.YY.2020. A to z toho důvodu, že jste ode dne XX.YY.2020 těhotná, což dokládáte přiloženým potvrzením od lékaře.

Odvolání předejte zaměstnavateli v písemné formě. Ideální je asi zaslat daný dokument zaměstnavateli doporučeně, nebo mu jej odevzdat osobně a nechat si od něj písemně potvrdit převzetí, tohoto odvolání proti výpovědi.

Přesný postup ale záleží na tom, jakou očekáváte reakci od zaměstnavatele.

Můžete jenom zajít za nadřízeným, od kterého jste výpověď dostala a normálně ho informovat o svém stavu, a že chcete zrušit výpověď. Možná nebude žádný problém.

Pokud ano, tak můžete mít rovnou připravené písemné odvolání a to pak použít. Z toho, co popisujete se domnívám, že zaměstnavatel nejednal v nějakém „zlém“ úmyslu. Prostě o vašem těhotenství nevěděl (stejně jako pravděpodobně ani vy ne).

Těhotenství v průběhu výpovědní lhůty

Vzhledem k tomu, že jste výpověď dostala již po začátku těhotenství, pak by mělo dojít ke zrušení výpovědi. Pokud byste otěhotněla až v průběhu výpovědní doby (začátek těhotenství by byl až po podání výpovědi), pak by vás zaměstnavatel také nemohl propustit.

Byl by zde ale rozdíl v tom, že by se pouze „zastavila“ výpovědní doba na zbytek doby těhotenství do porodu (a po dobu následné mateřské a rodičovské dovolené). Po skončení rodičovské by pak pokračoval zbytek výpovědní doby.

Takto, pokud by vás zaměstnavatel chtěl propustit, vám případně musí dát novou výpověď – ale až po skončení rodičovské (tj. někdy za 3 roky).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Poradna: Jsem těhotná a dostala jsem výpověď

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna