Rodičovská se bude zvyšovat – od ledna 2024 stoupne o 50 tisíc a zkrátí se na 3 roky

<span>Parlament definitivně schválil zvýšení rodičovské – od ledna 2024 stoupne rodičovský příspěvek na 350 000 Kč (zvýšení o 50 tisíc korun) a rodičovská se zkrátí jenom na 3 roky. Na vyšší rodičovskou, ale bude nárok jenom u dětí, které se narodí až od 1. 1. 2024.</span> Parlament definitivně schválil zvýšení rodičovské – od ledna 2024 stoupne rodičovský příspěvek na 350 000 Kč (zvýšení o 50 tisíc korun) a rodičovská se zkrátí jenom na 3 roky. Na vyšší rodičovskou, ale bude nárok jenom u dětí, které se narodí až od 1. 1. 2024.

Poslanecká sněmovna na konci října definitivně schválila zvýšení rodičovského příspěvku. Parlament o tom rozhodl v pátek 27. října 2023. O zvýšení se bude hlasovat ještě v Senátu, ale nečeká se nějaká změna.

Od začátku roku 2024 stoupne rodičovská na 350 tisíc korun. A současně se zkrátí maximální doba jen na 3 roky. Změny se ale budou týkat jenom dětí, které se narodí od 1. 1. 2024.

Zvýšení rodičovského příspěvku od 1. 1. 2024 schváleno!

O možném navýšení celkové částky u rodičovského příspěvku se mluvilo již delší dobu. Původně se zvažovalo zvyšování rodičovské už v minulém roce (kdy byla nejvyšší inflace v moderní historii ČR). Zvyšovat se ale nakonec bude až od začátku roku 2024.

Schválené zvýšení je výsledkem kompromisu. Některé vládní strany nebo i opozice, by si představovaly podstatně vyšší růst této sociální dávky. Nebo by chtěly, aby zvýšení mělo vliv i na současné rodiny (pro stávající příjemce rodičovské, se zvažovalo zvýšení o 30 tisíc, nebo alespoň o 10 tisíc korun).

Zazněl i návrh, aby byl u dvojčat nově nárok na dvojnásobek základní částky (tj. na 700 tisíc korun), a ne jenom na 1,5 násobek jako nyní. Ani to ale Parlament nepodpořil.

Kompromisní návrh (který nakonec schválil parlament na konci října 2023), předpokládá zvyšování jen u dětí, které se narodí v roce 2024. Rodičovská se zvýší o 50 000 Kč a zkrátí se na 3 roky

Rodičovský příspěvek 2024:

  • Zvýšení na 350 000 Kč (jedno dítě)
  • Zvýšení na 525 000 Kč (dvojčata nebo vícerčata)
  • Zkrácení na 3 roky
  • Změny se budou týkat jenom dětí narozených od 1. 1. 2024

Zvýšení rodičovské od ledna 2024 jenom u některých dětí

Pro všechny maminky, které jsou už nyní na mateřské dovolené (nebo na rodičovské dovolené), nebo i pro všechny těhotné ženy, kterým se miminko narodí ještě před koncem roku 2023, je to bohužel špatná správa.

Pro ně se nic nemění (u dětí narozených do 31. 12. 2023). I nadále budou mít nárok na rodičovský příspěvek, jenom podle původních podmínek. Rodičovská se jim zvyšovat nebude.

U dětí, které se už narodily, nebo které se narodí do 31. 12. 2023 (včetně), bude nárok jenom na 300 tisíc korun (resp. 450  tisíc korun u dvojčat nebo vícerčat).

Zkrácení rodičovské na 3 roky v roce 2024

Společně se zvýšením rodičovského příspěvku (na 350 000 Kč od 1. 1. 2024) se bude zkracovat i maximální doba čerpání této sociální dávky.

Doposud platilo, že čerpání rodičovského příspěvku, bylo možné rozložit až do 4 roků dítě:

  • Nárok na rodičovský příspěvek zanikal ve chvíli, kdy byla vyčerpána celá částka (300 tisíc nebo 450 tisíc korun)
  • Nebo pokud se v rodině narodilo další dítě (a vznikl nárok na další mateřskou (PPM) nebo na další rodičovský příspěvek (na mladší dítě)
  • Nebo nárok zanikal v den 4 narozenin dítěte

Podle nových podmínek, bude nárok na rodičovský příspěvek, jenom do 3 narozenin dítěte. Nárok na rodičovský příspěvek tak bude končit ve stejnou chvíli, jako končí rodičovská dovolená (rodičovskou dovolenou v zaměstnání, je možné mít pouze do 3 narozenin dítěte).

Zvýšení mateřské (PPM) od ledna 2024

Od začátku roku 2024, se pro některé maminky mírně zvýší mateřská (peněžitá pomoc v mateřství). Od 1. 1. 2024 se zvyšují redukční hranice pro výpočet mateřské.

Pro některé maminky to může znamenat, že budou mít nárok na vyšší mateřskou (rozdíl může být i 1000 Kč měsíčně oproti předchozímu roku – týká se ale především maminek, které měly v zaměstnání nadprůměrnou výplatu).

Viz nová kalkulačka pro výpočet mateřské v roce 2024

Hlavní podmínky pro nárok na rodičovskou se v roce 2024 nemění

Kromě zvýšení o 50 tisíc korun a zkrácení na 3 roky (u dětí narozených od 1. ledna 2024), se ale podmínky u rodičovského příspěvku nemění.

I nadále platí, že na rodičovský příspěvek je nárok u nejmladšího dítěte v rodině. Nárok vzniká hned po narození dítěte (pokud není nárok na peněžitou pomoc v mateřství), nebo po skončení čerpání PPM.

Na rodičovský příspěvek mohou mít nárok i nezaměstnaní, studenti nebo podnikatelé, kteří si neplatí nemocenské pojištění a nemají tak nárok na mateřskou.

U rodičovského příspěvku, je i nadále možné volit měsíční částku:

  • Do 13 000 Kč měsíčně u jednoho dítěte
  • Do 19 500 Kč měsíčně u dvojčat (nebo vícerčat)
  • Případně i více (odvíjí se od vyměřovacího základu, v roce 2024 bude teoretické maximum 53 910 Kč měsíčně)

Pravidelná valorizace rodičovské nebude (zatím)

Vláda a poslanci se ani neshodli na nějakém mechanismu pravidelného zvyšování rodičovského příspěvku.

Například Piráti navrhovali, aby byl pro rodičovský příspěvek stanoven nějaký valorizační vzorec, který by zohledňoval inflaci (podobně, jako to mají například důchody).

Žádná „automatická“ valorizace ale zatím nebude. Zvyšování rodičovského příspěvku bude i v budoucnu závislé na „dobré vůli“ vlády a poslanců. Reálná hodnota rodičovské, se tak i nadále bude průběžně měnit.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Rodičovská se bude zvyšovat – od ledna 2024 stoupne o 50 tisíc a zkrátí se na 3 roky

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna