Poradna: Neplacené volno a nárok na o peněžitou pomoc v mateřství

<span>Na neplacené volno po skončení rodičovské nevzniká automatický nárok. Zaměstnavatel vám ho může poskytnout nebo nemusí. Nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) na druhé dítě, vzniká i při neplaceném volnu. </span> Na neplacené volno po skončení rodičovské nevzniká automatický nárok. Zaměstnavatel vám ho může poskytnout nebo nemusí. Nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) na druhé dítě, vzniká i při neplaceném volnu.

Dobrý den, zajímalo by mě, zda budu mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, pokud budu před porodem čerpat neplacené volno v zaměstnání.

Moje aktuální situace je taková, že mi bude končit rodičovská dovolená. Malému teď budou 3 roky, a já bych se tedy po rodičovské dovolené měla vrátit do zaměstnání. V zaměstnání jsem se ale domluvila, že bych mohl mít neplacené volno.

Rodičovský příspěvek jsem si prodloužila tak, abych ho dostávala ještě několik měsíců

Jednak mi teď malého nevezmou do školky a hlavně jsem znovu těhotná. Takže by moc nemělo smysl (pro mě ani pro zaměstnavatele), abych se vracela do zaměstnání jen pár měsíců.

Zajímalo by mě, jestli budu mít nárok na mateřskou i na druhé dítě, když budu před porodem na neplaceném volnu? A jak je to s placením sociálního a zdravotního pojištění? To si musím platit sama, nebo jak to je?

Předem vám děkuji za radu a informace.


Odpověď: Nárok na mateřskou a neplacené volno před porodem

Po skončení rodičovské dovolené (kterou je vám zaměstnavatel povinen poskytnout do 3 roků dítěte), máte možnost nastoupit zpět do zaměstnání (zaměstnavatel vás musí přijmout zpět).

V případě, že se z důvodu péče o dítě, zatím nechcete vracet do zaměstnání, máte možnost požádat o neplacené volno.

Zde je nutné uvést, že zákon nic jako neplacené volno v zaměstnání nezná. Máte buď volno s náhradou mzdy, nebo volno bez náhrady mzdy.

O neplacené volno (pracovní volno bez náhrady mzdy), můžete zaměstnavatele požádat na základě nějakého vážného osobního důvodu. Zaměstnavatel ale nemá povinnost vám vyhovět. Je to tedy vždy o domluvě.

Sociální a zdravotní pojištění během neplaceného volna

Pokud vám zaměstnavatel poskytne neplacené volno, tak za odvod sociálního a zdravotního pojištění je i nadále odpovědný on.

Ve vašem případě je ale situace trochu jiná. V době, kdy čerpáte rodičovský příspěvek, za vás zaměstnavatel neplatí zdravotní pojištění. V době, kdy máte nárok na rodičovský příspěvek, za vás zdravotní pojištění platí stát.

Pokud tedy budete dostávat rodičovský příspěvek i během neplaceného volna, tak za vás zdravotní pojištění platí i nadále stát, a vy nemusíte nic řešit.

Pokud by vám rodičovský příspěvek již skončil, pak by za vás musel začít platit zdravotní pojištění zaměstnavatel, a ten by pravděpodobně požadoval, abyste mu zaplacené zdravotní pojištění uhradila (často tomu tak bývá).

U sociálního pojištění je situace trochu jiná. To za vás během rodičovské dovolené, nebo následného neplaceného volna nikdo neplatí (ani stát, ani zaměstnavatel). Současně je to ale tak, že doba péče o dítě do 4 roků, se vám započítává pro nárok na důchod. Takže ani sociální pojištění řešit nemusíte.

Nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) během neplaceného volna

Tím, že jste stále zaměstnaná (váš pracovní poměr neskončil), budete mít nárok na mateřskou (PPM) i na druhé dítě.

I když to ve vašem dotazu není přesně uvedeno, domnívám se, že se vaše druhé dítě narodí do 4 roků toho prvního.

V takovém případě, pokud váš pracovní poměr neskončil (stále jste zaměstnaná u stejného zaměstnavatele), máte nárok na mateřskou (PPM) ve stejné výši, jako na první dítě (resp. peněžitá pomoc v mateřství se bude počítat ze stejného příjmu jako u prvního dítěte).

Viz paragraf 19, zákon o nemocenském pojištění:

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

V praxi to pro vás tedy znamená, že můžete být až do porodu (resp. do zahájení druhé mateřské), na neplaceném volnu. V příslušné době (6 – 8 týdnů před druhým porodem), neplacené volno ukončíte a v zaměstnání nastoupíte na mateřskou dovolenou. V souvislosti s tím si pak vyřídíte peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou), na druhé dítě.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Poradna: Neplacené volno a nárok na o peněžitou pomoc v mateřství

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna