Nárok na mateřskou u druhého dítěte – účast na nemocenském pojištění

<span>Při nástupu na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) během rodičovské, může být nárok na PPM i u druhého dítěte. Za předpokladu, že původní zaměstnání neskončilo. Pak je nárok na PPM podle běžných podmínek. Výpočet mateřské na druhé dítě, může být stejný jako u prvního dítěte (pokud se dítě narodí do 4 roků).</span> Při nástupu na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) během rodičovské, může být nárok na PPM i u druhého dítěte. Za předpokladu, že původní zaměstnání neskončilo. Pak je nárok na PPM podle běžných podmínek. Výpočet mateřské na druhé dítě, může být stejný jako u prvního dítěte (pokud se dítě narodí do 4 roků).

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli mám nárok na peněžitou pomoc v mateřství u druhého dítěte?

Jsem doma na rodičovské s prvním dítětem, a jsem už zase těhotná. Termín porodu budu mít za 4 měsíce, tedy v době, kdy prvnímu ještě nebudou tři roky.

Dočetla jsem se o tom, že na mateřskou u druhého dítěte je nárok, pokud se děti narodí krátce po sobě. Moc tomu ale nerozumím.

Zajímalo by mě, jestli tedy budu mít nárok na mateřskou? A jestli to platí, i pokud se druhé dítě narodí později, než za 2 roky po nástupu na první mateřskou? Nebo se rodičovská do těch 270 dní účasti na nemocenském pojištění nepočítá?

Děkuji


Nárok na mateřskou u druhého dítěte během rodičovské

Pro nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) u druhého dítěte, je podstatné splnění příslušných podmínek. Mezi tyto podmínky patří účast na nemocenském pojištění.

V době nástupu na mateřskou (na začátku PPM), byste měla být zaměstnaná (nebo v ochranné době). A dále by měla být splněna podmínka účasti na nemocenském pojištění, v rozsahu nejméně 270 kalendářních dní, za poslední 2 roky.

Pro nárok na mateřskou, tedy záleží především na tom, zda jste nyní s prvním dítětem na rodičovské dovolené (tj. jste stále zaměstnaná a v zaměstnání čerpáte volno – rodičovskou dovolenou):

  • Pokud jste byla zaměstnaná před začátkem první mateřské, a pokud váš pracovní poměr neskončil ani během mateřské/rodičovské dovolené, pak máte nárok na mateřskou dovolenou a PPM i u druhého dítěte.
  • Pokud by vám ale pracovní poměr skončil ještě před narozením prvního dítěte, nebo následně během mateřské/rodičovské dovolené, pak by u druhého dítěte nebyl nárok na mateřskou dovolenou ani na PPM.

Rodičovská dovolená a nárok na mateřskou

Pokud jste na rodičovské dovolené (jste stále zaměstnaná, pracovní poměr neskončil), pak jsou splněny všechny podmínky.

Účast na nemocenském pojištění, vzniká v zaměstnání od prvního dne, a trvá až do skončení zaměstnání (i v době, kdy jste na neschopence, nebo na rodičovské dovolené).

Takže i když jste více než 2 roky doma s dítětem na rodičovské dovolené, přesto splňujete všechny podmínky pro nárok na PPM.

Výpočet peněžité pomoci v mateřství u druhého dítěte

Pro výpočet „mateřské“ (peněžité pomoci v mateřství) u druhého dítěte, je zde speciální ustanovení v zákonu o nemocenském pojištění.

Pokud se má druhé dítě narodit do 4 roků toho prvního, a vy jste stále zaměstnaná u stejného zaměstnavatele, tak se výpočet PPM provádí na základě stejného vyměřovacího základu, jako u první mateřské.

U druhého dítěte, byste tedy měla mít minimálně stejnou mateřskou, jako u prvního dítěte. Případně může být mateřská na druhé dítě i o něco málo vyšší – záleží na tom, jaké byly vaše příjmy před první PPM, a jak by se projevilo průběžné zvyšování redukčních hranic, pro výpočet PPM.

Druhá mateřská dovolená bezprostředně po rodičovské

V příslušné době (6 – 8 týdnů před termínem porodu druhého dítěte), byste v zaměstnání nahlásila ukončení rodičovské dovolené a začátek mateřské dovolené. Současně byste zaměstnavateli předávala i žádost o PPM (kterou vám vystaví váš lékař).

Na mateřskou dovolenou (a PPM) je nárok po dobu 28 týdnů u jednoho dítěte (u dvojčat je to 37 týdnů).

Za dobu na mateřské dovolené, vám vzniká nárok i na řádnou dovolenou (pro výpočet dovolené se zohlední i adekvátní část rodičovské dovolené). Řádnou dovolenou byste mohla čerpat po skončení mateřské dovolené.

Následně byste měla opět nárok na rodičovskou dovolenou a na rodičovský příspěvek na druhé dítě, podle běžných podmínek.

Narození druhého dítěte bez nároku na mateřskou

Jiné by to bylo ve chvíli, kdy byste nebyla na rodičovské dovolené. Tedy v případě, že vám pracovní poměr skončil ještě před narozením prvního dítěte, nebo následně během mateřské/rodičovské dovolené.

Pokud byste nyní byla pouze doma s dítětem, a pobírala rodičovský příspěvek (ale nejednalo by se o rodičovskou dovolenou), pak by vám nárok na mateřskou a PPM u druhého dítěte nevznikal.

Pokud byste nyní nebyla zaměstnaná, pak by nebyly splněny podmínky. A měla byste nárok pouze na další rodičovský příspěvek. Na ten by byl nárok ihned po narození druhého dítěte, podle běžných podmínek.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Nárok na mateřskou u druhého dítěte – účast na nemocenském pojištění

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna