Poradna: Podnikání OSVČ a rizikové těhotenství

<span>Aby měla OSVČ nárok na nemocenské dávky (nejenom během rizikového těhotenství), pak si musí platit nemocenské pojištění nejméně po dobu 3 měsíce., </span> Aby měla OSVČ nárok na nemocenské dávky (nejenom během rizikového těhotenství), pak si musí platit nemocenské pojištění nejméně po dobu 3 měsíce.,

Dobrý den, zjišťuji informace ohledně podnikání a rizikového těhotenství. Do 30. 6. 2019 jsem byla zaměstnaná a do 31. 12. 2019 jsem byla dlouhodobě na nemocenské. Od 1. 1. 2020 jsem vedena na úřadu práce a sháním práci. Naskytla se mi příležitost vést rodinný pension, ale musím si zřídit živnostenské oprávnění a pracovat jako OSVČ. V současné době se s manželem snažíme o početí potomka. Nejsem již nejmladší a reálně hrozí, že skončím na rizikovém těhotenství. Potřebuji poradit s následujícím:

1/ Zdali se vůbec vyplatí zakládat Živnostenské oprávnění a není-li lepší, aby podnik vedl manžel a já byla pouze zaměstnaná, ale na to není tento pension dostačující v ekonomické otázce.

2/ Pokud začnu podnikat a poté skončím na rizikovém těhotenství, budu mít nárok na nemocenskou a peněžitou pomoc v mateřství?


Odpověď: Podnikání OSVČ a rizikové těhotenství

Dobrý den,

Obecně (a velmi zjednodušeně) se dá říci, že OSVČ mají o něco horší podmínky, co se týká výše nemocenských dávek nebo peněžité pomoci v mateřství. Takže pokud reálně plánujete těhotenství, tak je případné zahájení podnikání jako OSVČ na zvážení.

Nárok na nemocenskou pro OSVČ během rizikového těhotenství

Aby měla OSVČ nárok na nemocenské dávky (nejenom během rizikového těhotenství), pak si musí platit nemocenské pojištění nejméně po dobu 3 měsíce, před tím než dojde ke vzniku pracovní neschopnosti.

Placení nemocenského pojištění je pro OSVČ dobrovolné (není povinné jako sociální a zdravotní pojištění). Minimální nemocenské pojištění je v roce 2020 ve výši 126 Kč měsíčně. Při placení tohoto minimálního nemocenského pojištění byste měla nemocenské dávky stejné, jako zaměstnanec s hrubou mzdou 6000 Kč. Takže v podstatě „zanedbatelné“ (107 – 129 Kč za kalendářní den, tj. cca 3500 Kč měsíčně).

Zvýšení nemocenské pro OSVČ není až tak jednoduché. Maximální výše nemocenského pojištění se odvíjí od posledního daňového přiznání. Jako začínající OSVČ si tak můžete platit maximálně 366 Kč měsíčně. To odpovídá hrubé mzdě 17 428 Kč. Více si na začátku podnikání platit nemůžete.

Nárok na mateřskou (PPM) pro OSVČ

Pro nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) pro OSVČ pak platí to, že si musíte nejméně 270 kalendářních dní v posledních dvou letech platit nemocenské pojištění a současně nejméně 180 dní musí být nemocenské pojištění placeno v posledním roce.

Takže si nemocenské pojištění musíte začít platit ještě dříve, než budete těhotná. A opět, pokud byste si platila jen minimální nemocenské pojištění (126 Kč měsíčně), bude vaše mateřská velmi nízká. I pokud byste si platila maximální částku, kterou si můžete jako začínající podnikatel platit (366 Kč měsíčně), vaše mateřská by odpovídala PPM vypočítané z příjmu 17 428 Kč, tedy 12 060 Kč měsíčně (za 30 kalendářních dní).

Takže k vašim dotazům, můžete samozřejmě zahájit podnikání. V případě, že to bude s dostatečným časovým předstihem – tj. minimálně 3 měsíce před začátkem rizikového těhotenství, a nejméně 270 dní před začátkem čerpání peněžité pomoci v mateřství (začíná se 6 – 8 týdnů před porodem), pak budete mít nárok na nemocenské dávky (nemocenskou během pracovní neschopnosti a peněžitou pomoc v mateřství).

Musíte si ale hned od začátku platit dobrovolné nemocenské pojištění. Bude pro vás výhodné platit si maximální možnou částku (366 Kč měsíčně). Ale i tak nečekejte, že by vaše nemocenská při rizikovém těhotenství nebo následná mateřská byla „příliš“ vysoká.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Poradna: Podnikání OSVČ a rizikové těhotenství

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna