Práce při rodičovské dovolené – mohu mít druhý pracovní poměr během rodičovské?

<span>Během rodičovské dovolené, je možné pracovat – pro stejného zaměstnavatele (jiný druh vykonávané práce). Nebo pro jiného zaměstnavatele v pracovním poměru, na dohodu DPP nebo DPČ. Případně můžete i podnikat jako OSVČ. </span> Během rodičovské dovolené, je možné pracovat – pro stejného zaměstnavatele (jiný druh vykonávané práce). Nebo pro jiného zaměstnavatele v pracovním poměru, na dohodu DPP nebo DPČ. Případně můžete i podnikat jako OSVČ.

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o poskytnutí informace.

1) Mohu mít při rodičovské dovolené práci u jiného zaměstnavatele na celý nebo zkrácený úvazek?

Případně to musím oznámit svému stávajícímu zaměstnavateli, u kterého má smlouvu na dobu neurčitou (pracuji ve školství)?

2) Mohu rodičovský příspěvek dál pobírat nebo je lepší zrychlit jeho čerpání?

3) Mohu mít s případným novým zaměstnavatelem pracovní smlouvu nebo mohu mít jen dohodu o provedení práce?

Děkuji za odpověď


Práce pro více zaměstnavatelů – dva pracovní poměry současně

V dnešní době, není žádnou velkou výjimkou, že zaměstnanec pracuje pro více firem (zaměstnavatelů) současně.

Zákoník práce (zákon 262/2006 Sb.), nebo jiné právní předpisy nezakazují, aby zaměstnanec pracoval pro více zaměstnavatelů.

Není ani zakázáno, aby měl dva nebo i více pracovních poměrů (nebo více dohod, nebo vzájemné kombinace, například pracovní poměr (HPP) + 2x dohoda DPP u různých zaměstnavatelů, apod.). Pro některé situace (viz dále), ale mohou platit určitá omezení.

Více pracovních smluv u stejného zaměstnavatele

První možností je situace, kdy máte více pracovních smluv u jednoho zaměstnavatele. I to je možné. Je zde ale omezení, že tyto pracovní činnosti, musí být sjednány na různou pracovní činnost. Druh vykonávané práce, by se u jednotlivých smluv musel lišit.

Zákoník práce nedovoluje, aby byl sjednán například klasický pracovní poměr na plný úvazek, a k tomu ještě například dohoda o provedení práce nebo o pracovní činnosti, na stejný druh vykonávané práce. Jednalo by se totiž o obcházení omezení, které je stanoveno pro práci přesčas.

Je ale možné mít u jednoho zaměstnavatele sjednán pracovní poměr například jako dělník ve výrobě, a současně mít sjednánu dohodu na nějaké administrativní činnosti (tj. různé/odlišné pracovní činnosti).

Během rodičovské dovolené, byste tedy teoreticky mohla dále pracovat i pro stejného zaměstnavatele, jen by musela být sjednána jiná pracovní smlouva, na jiný druh vykonávané práce.

Práce pro více různých zaměstnavatelů – více zaměstnání současně

Při práci pro více různých firem (zaměstnavatelů), je to podobné. Zákoník práce neomezuje možnost, aby jeden zaměstnanec pracoval pro více různých zaměstnavatelů.

A je v zásadě jedno, jestli se bude jednat o více pracovních poměrů, nebo jestli to bude jeden pracovní poměr a k tomu jedna nebo více dohod (o provedení práce/o pracovní činnosti).

Při práci pro více zaměstnavatelů, je možné mít sjednáno více pracovních poměrů, nebo to mohou být i dohody, které jsou uzavřeny na stejný druh pracovní činnosti.

Zde už je ale stanoveno omezení. Před tím, než uzavřete novou pracovní smlouvu (pracovní poměr nebo dohodu), tak může být potřeba nejprve získat souhlas prvního zaměstnavatele.

To platí pro případy, kdy je předmět podnikání dalšího zaměstnavatele shodný s předmětem podnikání prvního zaměstnavatele.

Jedná se o omezení možnosti, aby zaměstnanec začal pracovat pro „konkurenci“. To je možné jen se souhlasem zaměstnavatele (souhlas musí být písmenný, zaměstnavatel může souhlas v budoucnu i odvolat, je pro to lhůta 15 dní + písemná forma).

Obdobné omezení, se týká i podnikání zaměstnance (opět může být potřeba souhlas zaměstnavatele, se zahájením podnikání).

Toto omezení, se ale netýká výkonu vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti (viz paragraf 304, odstavec 3, zákoník práce)

Práce během rodičovské dovolené

Rodičovská dovolená, je pracovní volno, které vám poskytuje zaměstnavatel, z důvodu péče o dítě (až do jeho maximálně 3 roků).

Během rodičovské dovolené, tedy není žádné omezení, že byste nemohla pracovat nebo podnikat (resp. nepracujete v pracovním poměru, ke kterému se váže rodičovská, možnosti práce jinde omezeny nejsou).

Platí pouze omezení, pokud byste chtěla pracovat pro „konkurenci“ (což by se vás nemělo týkat – viz výjimka pro pedagogickou činnost).

Případně by mohla být omezena možnost podnikání (někdy je nutný souhlas zaměstnavatele se zahájením podnikání – omezení se může týkat státních zaměstnanců, nebo situací, kdy chce zaměstnanec podnikat ve stejné oblasti, jako zaměstnavatel).

Během aktuální rodičovské dovolené, tedy můžete uzavřít novou pracovní smlouvu u jiného zaměstnavatele. Nebo si můžete dojednat dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti. Jakou formu zvolíte, to je a vás.

Co se týká možnosti „hlavní“, „vedlejší“, apod. – zákoník práce nic takového nezná. Je pouze pracovní nebo služební poměr, nebo dohody vykonávané mimo pracovní poměr (hlavní x vedlejší se rozlišuje pouze u podnikání OSVČ s ohledem na placení sociálního pojištění).

Jestli budete mít standardní týdenní pracovní dobu, nebo si pracovní smlouvě dojednáte jinou, je také na vás (limity jsou jen u dohody – max. 20 hodin týdně u DPČ, max. 300 hodin u DPP).

Příjem ze zaměstnání a rodičovský příspěvek

Během rodičovské dovolené, obvykle pobíráte rodičovský příspěvek. Ani u něj není žádné omezení.

Výše příjmu se u rodičovského příspěvku nesleduje. Je tedy jedno, jestli jste na rodičovské dovolené doma s dítětem. Nebo jestli budete mít nějakou brigádu/přivýdělek z práce na dohodu (DPP nebo DPČ).

Na rodičovský příspěvek je nárok i v době, kdy pracujete a máte plnohodnotný příjem ze zaměstnání.

U rodičovského příspěvku je pouze omezení, že musí být zajištěna řádná celodenní péče o dítě. Tu ale ve výsledku nemusíte zajistit vy osobně (podmínkou je to, že se o dítě stará nějaká zletilá osoba).

Současně zatím stále platí omezení, že u dětí do 2 roků, nesmí být pobyt ve školce (či podobném zařízení) delší než 92 hodin měsíčně.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Práce při rodičovské dovolené – mohu mít druhý pracovní poměr během rodičovské?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna