Daňová sleva na dítě – půl roku na úřadu práce a půl roku zaměstnání

<span>Daňová sleva na dítě může být uplatněna celá (za celý rok), i když jste byla zaměstnaná jenom půl roku. Podmínkou pro nárok na daňový bonus, je minimální roční příjem, alespoň 113 400 Kč (v minulém roce to bylo 103 800 Kč). </span> Daňová sleva na dítě může být uplatněna celá (za celý rok), i když jste byla zaměstnaná jenom půl roku. Podmínkou pro nárok na daňový bonus, je minimální roční příjem, alespoň 113 400 Kč (v minulém roce to bylo 103 800 Kč).

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak je to s daňovou slevou a dítě. Jestli si ji mohu uplatnit za celý rok, nebo jenom za ty měsíce, kdy jsem pracovala?

V minulém roce jsem byla cca půl roku vedená na Úřadu práce jako nezaměstnaná. Od začátku července, jsem nastoupila do zaměstnání, kde už půl roku pracuji.

Manžel si slevu na děti neuplatňoval. Zajímalo by mě, jestli mám nárok na daňovou slevu za celý rok, nebo jestli to bude jenom za toho půl roku, během kterého jsem byla zaměstnaná?


Jaké jsou podmínky pro nárok na daňovou slevu na dítě?

U daňové slevy za vyživované dítě, je nutné rozlišit dvě různé věci. Jedna je možnost uplatnění daňové slevy (resp. daňového zvýhodnění) a druhá věc jsou podmínky, za kterých vzniká nárok na daňový bonus.

Daňové zvýhodnění za vyživované dítě, můžete uplatnit na dítě, které má méně než 18 roků (nezletilé dítě), nebo případně i na starší dítě (které má až do 26 roků, pokud se jedná o nezaopatřené dítě – tj. student, apod.).

Hlavní podmínkou, pro možnost uplatnění daňové slevy na dítě, je skutečnost že dítě s vámi sdílí společnou domácnost. U rozvedených rodičů, má na slevu nárok jen ten rodič, kterému bylo dítě svěřeno do péče (při střídavé péči se musí rodiče domluvit).

Pokud dítě studuje v jiném městě a bydlí na internátu, nebo na koleji, tak se to stále počítá jako společná domácnost.

Další velmi důležitou podmínkou je to, že daňovou slevu může uplatnit jenom jeden z rodičů.

Daňovu slevu je možné uplatnit jak na vlastní dítě, tak i na osvojené dítě (nebo dítě v náhradní péči). Nárok je i u dětí druhého manžela, nebo případně i na vnouče (pokud jsou rodiče dítěte například studenti a nemají příjmy, u kterých by mohli tuto daňovou slevu uplatnit).

Kdo má nárok na daňový bonus na dítě?

Při uplatnění daňové slevy (daňového zvýhodnění), může být nárok i na daňový bonus. Zde už je ale další podmínka – minimální příjem. Aby byl nárok na daňový bonus, tak musí být roční příjem minimálně šestinásobek minimální mzdy.

Minimální příjem pro nárok na daňový bonus:

  • V roce 2023 (příjmy za rok 2023) byl minimální příjem 103 800 Kč
  • V roce 2024 (příjmy za rok 2024) je minimální příjem 113 400 Kč

Daňové zvýhodnění na dítě – celý rok vs. část roku

Daňová sleva na dítě, může být uplatněna při měsíčním výpočtu mzdy – pak je na tuto slevu pochopitelně nárok jenom v těch měsících, kdy jste zaměstnaná.

Nebo může být daňová sleva uplatněna v ročním zúčtování (nebo v daňovém přiznání) a pak je na tuto daňovou slevu nárok za celý rok (i když zaměstnání trvalo jenom část roku).

Situace, kdy je možné uplatnit tuto daňovou slevu jenom za část roku, se týkají především narození dítěte, nebo situace, kdy dítě dosáhne věku 26 roků (nebo kdy z jiného důvodu přestane být nezaopatřeným dítětem).

Při narození dítěte, je nárok na daňovou slevu až od následujícího měsíce. Pokud by se dítě narodilo v červnu, pak je nárok na daňovou slevu za dítě až do července, a celkově by byl nárok jenom na 6/12 z roční slevy.

Podobně, pokud by dítě dokončilo studium na střední nebo vysoké škole, nebo pokud by dosáhlo věku 26 roků (například během září), tak už následně od dalšího měsíce (tj. od října) nebude nárok na tuto daňovou slevu (a celkově by tedy byl nárok jenom na 9/12 z roční slevy).

Kolik je daňová sleva na dítě v roce 2024?

V roce 2024, se podmínky pro nárok na daňovou slevu nijak nemění. Od 1. 1. 2024, došlo pouze ke zvýšení limitu pro minimální příjem (pro nárok na daňový bonus). Od ledna 2024 se zvýšila minimální mzda na 18 900 Kč, tudíž se zvýšil i minimální příjem na 113 400 Kč.

Daňové zvýhodnění na dítě 2024:

  • Na první dítě je sleva 1 267 Kč měsíčně (15 204 Kč za rok)
  • Na druhé dítě je sleva 1 860 Kč měsíčně (22 320 Kč za rok)
  • Na třetí dítě je sleva 2 320 Kč měsíčně (27 840 Kč za rok)

Pro všechny další děti (čtvrté, páté, …) platí stejné daňové zvýhodnění, jako pro třetí dítě. Pokud má dítě průkaz ZTP/P, pak je nárok na dvojnásobnou částku.

Nárok na daňové zvýhodnění – půl roku na Úřadu práce

Pokud jste v minulém roce byla půl roku vedená v evidenci na Úřadu práce, a nyní jste zaměstnaná, tak máte nárok na daňové zvýhodnění za celý rok (za předpokladu, že se nejednalo o narození dítěte během roku, nebo dokončení školy během roku, apod.).

Pokud jste za půl roku, co pracujete v zaměstnání, měla hrubý příjem alespoň 103 800 Kč, pak máte nárok i na daňový bonus (může vám vznikat nárok na daňový přeplatek).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Daňová sleva na dítě – půl roku na úřadu práce a půl roku zaměstnání

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar

Těhotenství
Porod
Kalkulačky
Mateřská a peníze
Po porodu
Poradna